Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Sliepe yn e takomst van start

Sliepe yn'e takomst van start!

Vrijdag 22 december 2023

Een uniek project Sliepe yn 'e Takomst is van start gegaan door een samenwerkingsverband van gastvrijheidsondernemers, aannemers en architecten in Fryslân. Zeven teams bestaande uit een recreatieondernemer, een aannemer, een architect en enkele studenten gaan aan de slag om een biobased en circulaire recreatiewoning te ontwerpen. Doel van dit project is ervaring en kennis met biobased en circulair bouwen te ontwikkelen, vast te leggen en te ontsluiten. Dit project is mede gefinancierd door het meerjarenprogramma Duurzaamheid.

Sliepe yn 'e takomst

In Fryslân is een groeiende vraag naar milieuvriendelijke accommodaties met een bezoekerservaring dicht bij de natuur. Het gaat daarbij om het anders bouwen of vervangen van logiesaccommodaties: circulair, met natuurlijke bouwmaterialen en in samenhang met de natuur. Het project richt zich op het ontwerpen van betaalbare state-of-the-art, energiezuinige accommodaties die de cultuur en natuur van Friesland weerspiegelen. Zowel ondernemers in de gastvrijheidssector als aannemers zien kansen in deze ontwikkeling, maar weten niet goed hoe ze dit aan moeten pakken en waar ze bruikbare informatie en materialen kunnen vinden. Bouwend Nederland afdeling Friesland, Toerisme Alliantie Friesland, Stichting Samenwerkende Bouwbedrijven Friesland, Vereniging Circulair Friesland en Gemeente Súdwest-Fryslân hebben de handen ineengeslagen om hier verandering in te brengen.

Zeven ontwerpen en ontsluiten opgedane kennis

Binnenkort worden zeven Friese ontwerpteams samengesteld en gaan  aan de slag om zeven ontwerpen voor een betaalbare biobased, natuurinclusieve en circulaire recreatiewoning te maken. Deze ontwerpen en de bij het proces opgedane kennis en ervaringen worden aan het eind van het proces openbaar toegankelijk gemaakt en beschikbaar gesteld voor geïnteresseerden. Er is nadrukkelijk ruimte voor mbo en hbo studenten  om inbreng te leveren en om praktijkkennis op te doen. De opgedane kennis kunnen de Friese bouwers gebruiken bij volgende ontwerpen van bouwwerken en daarmee voldoen aan de toekomstige aanscherpingen van de MPG norm per 2025.  Het project draagt daarnaast bij aan het verbeteren en ontwikkelen van alle zeven pijlers van de circulaire economie .

6 februari kick-off

De eerste bouwers hebben zich al aangemeld, dus we kunnen van start. Het project wordt geleid door Oarshûs, het nieuwe bedrijf van Doeke van Wieren, Nicolaas van Everdingen en Gerrit Hiemstra, dat gespecialiseerd is in biobased bouwen. Op 6 februari 2024 wordt het project afgetrapt met alle betrokken partijen in het Biosintrum in Oosterwolde. Het project zal eind juli afgerond worden

Jolande Oechies
Verenigingsmanager Friesland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Maandag 8 juli 2024
Friesland rijdt Bouwrally door Noardeast Fryslân

Vrijdag 28 juni stond in het teken van de bouwrally voor de leden van onze afdeling Friesland. Het jaarlijkse evenement, de Bouwrally, vond dit jaar plaats in het schilderachtige landschap van Noardeast Fryslân. De deelnemers verzamelden zich om 12 uur bij Brouwerij Dockum, klaar voor een middag vol avontuur en gezelligheid.