Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Social return en sociaal ondernemen nu en in de toekomst

Social return en sociaal ondernemen nu en in de toekomst

Maandag 28 februari 2022

Aanbestedingscentrum Techniek Nederland, Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra en Adviescentrum Aanbestedingen 'Grond, Wegen en Groen' nodigen je uit voor het Aanbestedingscongres. We organiseren dit event op 29 maart 2022.

Onze organisaties zien toe op correcte toepassing van de aanbestedingsregelgeving en willen net als het Programma Beter Aanbesteden een bijdrage leveren aan het verbeteren van de aanbestedingspraktijk.

Social return als thema

Ondernemers zijn voortdurend op zoek naar personeel, terwijl overheden hun best doen zoveel mogelijk mensen carrièrekansen te bieden. De social return verplichting bij aanbestedingen kan een tweesnijdend zwaard zijn dat beide ambities waarmaakt, maar vraagt een doordachte aanpak om succesvol te zijn. Tijdens dit congres krijg je enkele inspirerende voorbeelden uit de praktijk, maar we staan ook stil bij de knelpunten van het heden en de initiatieven om social return beter te doen renderen. Dagvoorzitter Leonie Koops neemt je mee in de sociale schil van aanbesteden en uitvoeren van bouw-, infra- en groenwerken. Hoe gaat het nu, waar liggen de verbeterpunten en wat zijn de contouren van sociaal opdrachtgeverschap en sociaal ondernemen in de toekomst?

Voor wie?

Het congres is bedoeld voor opdrachtgevers (aanbestedende diensten), adviseurs, installateurs en (groen)aannemers die betrokken zijn bij aanbestedingen. De nadruk ligt op het uitwisselen van de opgedane ervaringen in de praktijk door aanbesteders en ondernemers.

Programma

13.00 - 13.30 uur Ontvangst
13.30 – 13.40 uur Opening door dagvoorzitter Leonie Koops (docent/ onderzoeker Leerstoel Publiek Opdrachtgeverschap TU Delft)
13.40 – 14.15 uur Claudia van Orden (Hogeschool Windesheim) over beleid en uitvoering van sociale voorwaarden in aanbestedingen
14.15 – 14.45 uur Hans Bakker (Regiomanager Beter Aanbesteden Bedrijven) praat u bij over het programma Beter Aanbesteden
14.45 – 15.15 uur Jos van Alphen (Aanbestedingsinstituut) en Joost Haest (ACA GWG en Aanbestedingscentrum Techniek Nederland) delen trends en ervaringen in de (sociale) aanbestedingspraktijk
15.15 – 15.45 uur Pauze
15-45 – 16.20 uur Jan-Paul Boutkan (Provincie Overijssel) vertelt hoe een aanbestedende dienst goede resultaten kan boeken met doordacht sociaal beleid
16.20 – 16.55 uur Een inspirerend verhaal over sociaal ondernemen met impact in de groensector
16.55 – 17.00 uur Afsluiting
17.00 – 18.00 uur Borrel

Aanmelden

Het Aanbestedingscongres wordt gehouden bij Van der Valk in Breukelen. Via deze link kan je je aanmelden.

Jos van Alphen
Adviseur aanbestedingsrecht
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 28 november 2022
Hoe bouw je een huis volledig van hout?

Martijn van Toor, Ralph Verhaegh en Eric Joosten nemen je mee in hun bedrijf Ekowood Houses, een totaaloplossing voor de vraag naar betaalbare houtbouwwoningen. Welk hout gebruiken ze daarvoor en hoe blijft dit betaalbaar? Maar dat is niet het enige dat telt want ook de architectuur speelt hierin een belangrijke rol. In dit filmpje zie je hoe vanaf de tekentafel de huizen langzaam tot leven komen.

Maandag 26 september 2022
Modulair bouwen: 'Binnen 3 dagen kun je erin wonen'

Herman Manning, DGA van HTO Aannemersbedrijf vertelt in dit filmpje over modulair bouwen. Hij geeft een kijkje in de fabriek en laat zien welke onderdelen er prefab gemaakt worden. Uiteindelijk blijkt er in drie dagen een huis klaar te zijn. En het mooie is, dat huis is ook nog verplaatsbaar. Dus je kunt samen met je huis verhuizen!

Maandag 19 september 2022
Hoe transformeer je een industriewijk naar een duurzame woonwijk?

Hoe kun je een industriewijk duurzaam transformeren naar een woonwijk? Frank van Woerden, algemeen directeur van KUDO BV, laat het zien. Hij neemt ons mee op de bouwplaats in Veenendaal en licht toe hoe hier circulair, duurzaam en natuurinclusief gebouwd wordt aan 250 woningen. Bovendien legt hij uit hoe langzaam het beroep van timmerman verandert naar monteur en daar zijn de timmermannen zelf erg blij mee.