Stikstofreductie snelste oplossing uit langjarige stikstofimpasse
Donderdag 29 augustus 2024
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de huidige Nederlandse stikstofnormen voor schijnzekerheid zorgen en kunnen worden opgehoogd. Op verzoek van de twaalf provincies hebben wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en TNO gekeken naar de Nederlandse rekennormen, die uitgaan van heel kleine hoeveelheden stikstof.
Als een hogere grens wordt ingevoerd, kan er aan duizenden boeren, maar ook aan wegen- en woningbouwprojecten lucht worden geboden. Wij zien inzet op een flinke stikstofreductie als de snelste manier om uit de stikstofimpasse te komen en ruimte te creëren voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur.
Nauwelijks vooruitgang
We constateren dat er na ruim vijf jaar nauwelijks vooruitgang is geboekt in het oplossen van het stikstofprobleem. Aanleg van noodzakelijke infrastructuurprojecten staan on hold en ook een deel van de broodnodige woningbouw, die afhankelijk is van goede bereikbaarheid, kan hierdoor niet van start. Hoewel een rekenkundige ondergrens verlichting zou kunnen bieden voor bouw- en infraprojecten, zal het jaren duren voordat dit juridisch houdbaar kan worden ingesteld. Rechters zullen blijven toetsen op de daadwerkelijke vermindering van stikstofuitstoot bij de beoordeling van nieuwe plannen.
Versnelling noodzakelijk
We dringen als brancheorganisatie er daarom bij het kabinet op aan om reductie van stikstofuitstoot stevig te versnellen. Alleen dit schept ruimte voor economische ontwikkelingen en natuurherstel en biedt huizenzoekers en forenzen perspectief.
Gerelateerd nieuws
Nederland heeft een echte oplossing nodig voor het stikstofprobleem, helaas lijkt daarvoor nu nog steeds geen juridisch houdbaar plan te liggen. Doordat de stikstofuitstoot niet genoeg omlaag gaat, kan de natuur niet herstellen en komt de vergunningverlening voor bijvoorbeeld woningbouw en energietransitie niet op gang. Door het uitstellen van noodzakelijke politieke keuzes, wordt de rekening nu gelegd bij de natuur, woningzoekenden en ondernemers. Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu reageerden we op de gepresenteerde plannen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.
We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.
Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.