Succesvolle bijeenkomst Familiebedrijven
Woensdag 21 februari 2024
Op donderdag 1 februari jl. kwamen een 30 tal familiebedrijven bij elkaar in ‘Het Kasteel’ van Sparta. Sommige lidbedrijven kwamen met meerdere generaties, wat de middag extra dynamisch maakte.
Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie, 61% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. En ook in de bouwsector zijn heel veel familiebedrijven.
Het onderwerp deze middag was “Familiebedrijven in een snel veranderende wereld: krachten, kansen en uitdagingen’. De sprekers waren Machiel Gosschalk, specialist in familiebedrijven bij BDO accountants & adviseurs en Renée de Kuyper, 10e generatie van de Kuyper Royal Distillers en voorzitter van het Nederlands Gilde van Familiebedrijven. Door het oplossen van een casus met de zaal werd een interactieve middag gestart.
Er werd gesproken over het zgn. “drie cirkel model’: familie/bedrijf/eigendom en het familiebedrijf waar twee systemen samen komen: het familiesysteem en het bedrijvensysteem.
Na de pauze werd ingegaan op het familiebedrijf als merknaam. Je mag als familiebedrijf trots zijn op de geschiedenis en naam van je bedrijf. Hoe zet de nieuwe generatie dit voort met alle uitdagingen die er van buiten op je af komen.
Bij de borrel en het walking dinner werd er nog lang nagepraat over alle kennis die die middag was opgedaan.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.