Succesvolle bijeenkomst Familiebedrijven
Woensdag 21 februari 2024
Op donderdag 1 februari jl. kwamen een 30 tal familiebedrijven bij elkaar in ‘Het Kasteel’ van Sparta. Sommige lidbedrijven kwamen met meerdere generaties, wat de middag extra dynamisch maakte.
Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie, 61% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. En ook in de bouwsector zijn heel veel familiebedrijven.
Het onderwerp deze middag was “Familiebedrijven in een snel veranderende wereld: krachten, kansen en uitdagingen’. De sprekers waren Machiel Gosschalk, specialist in familiebedrijven bij BDO accountants & adviseurs en Renée de Kuyper, 10e generatie van de Kuyper Royal Distillers en voorzitter van het Nederlands Gilde van Familiebedrijven. Door het oplossen van een casus met de zaal werd een interactieve middag gestart.
Er werd gesproken over het zgn. “drie cirkel model’: familie/bedrijf/eigendom en het familiebedrijf waar twee systemen samen komen: het familiesysteem en het bedrijvensysteem.
Na de pauze werd ingegaan op het familiebedrijf als merknaam. Je mag als familiebedrijf trots zijn op de geschiedenis en naam van je bedrijf. Hoe zet de nieuwe generatie dit voort met alle uitdagingen die er van buiten op je af komen.
Bij de borrel en het walking dinner werd er nog lang nagepraat over alle kennis die die middag was opgedaan.
Gerelateerd nieuws
Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.
Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.
Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.