1. Home
  2. Nieuws
  3. Tegenwoordig tap ik uit een ander vaatje

'Tegenwoordig tap ik uit een ander vaatje'

Vrijdag 18 juli 2025

Van bier en bitterballen naar timmeren en renoveren: daar komt de CV van Marco Baan (52) in het kort op neer. Na meer dan 30 jaar in de horeca begon hij recent zijn eigen timmerbedrijf.

"Nadat ik mijn Havodiploma op de avondschool had behaald, had ik nul zin om verder te leren. Sterker nog: in Havo 3 smeekte ik mijn ouders al om een overstap naar de MTS. Ik kreeg nul op rekest, diploma's waren destijds belangrijker. In die tijd was er niets met je handen te verdienen. Na school ben ik meteen de horeca ingedoken, in Elspeet. Ik heb werkelijk alles gedaan: van mijn eerste baantje bij een café tot een Turks restaurant. Los daarvan haalde ik wel alle benodigde horecadiploma's. Eind 2001 opende ik mijn eigen zaak. Met 80 stoelen op een zomers terras waren werkdagen van achttien uur geen uitzondering. Het was op datzelfde terras dat ik in 2003 mijn toenmalige Amerikaanse vrouw leerde kennen, een jaar later de tent verkocht, met haar trouwde en haar naar de VS volgde. In 2006 keerde ik alleen terug en om de horecadraad weer op te pakken."

'Ik word klusser'

Vijf jaar geleden twijfelde Marco of de horeca nog wel zijn toekomst was. "Inmiddels was ik mijn huidige echtgenote tegengekomen met wie ik in Bilthoven woon. Wellicht was dit de aanleiding om het roer om te gooien. Horeca is leuk als vrijgezel, maar ik wilde meer rust. Een loopbaanadviesbureau heeft mij bij deze zoektocht geholpen. Wat maakt jou gelukkig?, vroeg hij mij. Terugdenkend aan die MTS-vraag wist ik het zeker: ik word op mijn 48e klusser waar ik altijd al een voorliefde voor heb gehad." 

Appeltje voor de dorst in Frankrijk

Afgelopen mei heeft Marco 'Allround Timmerbedrijf MB' bij de KvK ingeschreven. "De eerste opdrachten zijn een feit. Hout is mijn specialisme. Naast meubels maken, timmeren, houtrotreparaties liggen tegelen en stucen mij ook. Daarnaast volg ik een driejarige opleiding Technicus hout en renovatie in Velp. Ook heb ik enkele opknaphuisjes in Frankrijk, dit als appeltje voor de dorst. Van horeca naar hout: ik tap tegenwoordig uit een ander vaatje!"