Thema’s Programma Veiligheid in de Bouw belegd bij partijen uit de stuurgroep
Woensdag 14 februari 2024
Begin vorig jaar heeft het programma Veiligheid in de Bouw verbetervoorstellen opgeleverd voor drie thema’s: regie op veiligheid, borgen van constructieve veiligheid en het versterken van lerend vermogen. De verbetervoorstellen hebben de vorm van concrete handreikingen en zijn bedoeld voor de hele bouwsector. Uit een verkenning blijkt dat het niet lukt om deze thema’s elders te beleggen. Daarom hebben de organisaties in de stuurgroep besloten om zelf het ontwikkelde gedachtegoed te beheren en breder te verspreiden.
In de jaren tot begin 2023 heeft het programma Veiligheid in de Bouw gewerkt met een kerncoalitie van actief betrokken opdrachtgevers, bedrijven en kennisinstellingen. Geïnitieerd en aangestuurd door een stuurgroep van Bouwend Nederland, het Opdrachtgeversforum in de bouw, de Governance Code Veiligheid in de Bouw, VNconstructeurs en NLingenieurs.
Voor het ontwikkelen van de verbetervoorstellen heeft de tijdelijke programmastructuur van samenwerkende organisaties goed gewerkt. Voor het beheren en implementeren is volgens de stuurgroep een meer structurele organisatie nodig. Daarom is bij diverse bestaande partijen in de sector – actief op het vlak van verbeteren van veiligheid – verkend of zij het beheer van een of meerdere van de thema’s van het programma kunnen overnemen.
Uit die verkenning, uitgevoerd door een onafhankelijke adviseur, blijkt dat het op dit moment nog niet mogelijk is om het gedachtegoed structureel te beleggen. Belangrijkste redenen zijn dat het gedachtegoed op onderdelen nog inhoudelijke uitwerking vraagt en/of dat partijen geen passende business case zien in het toevoegen van dit werk aan hun huidige activiteiten.
De drie thema’s belegd bij organisaties uit de stuurgroep
Daarom hebben de partijen in de stuurgroep besloten om zelf het ontwikkelde gedachtegoed te beheren en breder te verspreiden. De thema’s zijn als volgt ondergebracht:
De stuurgroep bewaakt de samenhang
De Stuurgroep Veiligheid in de Bouw komt in 2024 periodiek bijeen om de acties en voortgang op de drie thema’s te bespreken en op elkaar af te stemmen. Ook blijven de partijen in de stuurgroep samenwerken om het gedachtegoed verder te verspreiden en implementeren.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.
Vanaf 1 juli 2025 eist het VCA 2017/6.0-certificatieschema dat leidinggevenden beschikken over aantoonbare leiderschapsvaardigheden. Deze vaardigheden moeten zijn opgenomen in de functieomschrijving en beoordeling, en afgestemd zijn op de risico’s en kenmerken van de organisatie. Je hebt tot 1 juli 2026 de tijd om hieraan te voldoen.
SSVV verandert per 1 januari 2026 de formulering van de Eind- en Toetstermen (ETT) van de VCA-examens zodat deze beter aansluiten bij het taalgebruik van de verschillende sectoren die VCA gebruiken.