1. Home
  2. Nieuws
  3. Tips om veiligheid bespreekbaar te maken

Tips om veiligheid bespreekbaar te maken

Dinsdag 4 maart 2025

Wat doe je als je ziet dat een collega onveilig werkt? Dat kan best lastig zijn. Toch is het erg belangrijk om het gesprek wél aan te gaan. Het gaat tenslotte om de veiligheid van je collega, en zelfs van iedereen op de werklocatie. In de Bewust Veilig-krant én een toolbox geven we je praktische tips.

Woensdag 26 maart besteden honderden bedrijven in de bouw, techniek en onderhoud extra aandacht aan veilig werken. Als deelnemer van de Bewust Veilig-dag kunnen zij daarbij onder andere gebruik maken van de Bewust Veilig-krant. Deze krant verschijnt inmiddels in zeven talen en kan je downloaden vanaf de website.

De artikelen in de krant gaan over veelvoorkomende veiligheidsrisico’s in de bouw. Denk aan vallen, struikelen of werken met gevaarlijke stoffen. De lezer krijgt praktische tips aangereikt om deze risico’s te voorkomen. Een van de thema’s is ‘elkaar aanspreken’. Hoe doe je dat op een goede en effectieve manier?

Bespreken is beter dan aanspreken

Allereerst is het goed om een onderscheid te maken tussen aanspreken en bespreken. Met aanspreken wijs je iemand erop dat hij of zij onveilig werkt. Diegene past zijn of haar gedrag dan misschien even aan, maar zal waarschijnlijk de volgende keer hetzelfde doen. Met bespreken ga je het gesprek aan en probeer je te begrijpen waarom iemand onveilig werkt. Zo kom je erachter wáárom iemand doet wat hij doet en ontstaat er een waardevol gesprek.

Hoe maak je iets bespreekbaar?

Creëer een veilige sfeer, bijvoorbeeld door de werkdag te beginnen met een dagstart. Vraag hoe het met iedereen gaat, of er iets speelt waarmee jullie als team rekening moeten houden, en of iedereen zich vrij voelt om zich uit te spreken als er iets fout gaat. 

 

  • Blijf bij de feiten. Zeg niet: ‘Je doet het fout’, maar benoem wat je ziet en wat jij erbij voelt: ‘Ik zie dat …,’.  
  • Stel open vragen. Geef de ander ruimte om uit te leggen waarom hij iets doet. 
  • Kijk ook naar je eigen gedrag. Vraag jezelf af: ga ik met mijn collega’s om op de manier waarop ik ook wil dat zij met mij omgaan?

Bekijk ook de toolbox 

Wil je meer tips? Kijk dan tijdens de Bewust Veilig-dag samen met je collega’s ook de toolboxfilm over elkaar aanspreken. Deze komt maandag 24 maart beschikbaar. Je bepaalt zelf op welk moment je de toolbox wil inzetten. 

Deskundig advies nodig?

Als lid van Bouwend Nederland heb je voordeel bij de diensten van Aboma Consultancy. 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 2 juli 2025
Buiten werken moet veilig zijn, óók als de zon schijnt

Bij VolkerWessels Materieel & Logistiek draait alles om slimme en praktische ondersteuning op de bouwplaats. Zo leveren zij nu ook zonnebrandcrème aan alle operationele werklocaties. Daarmee maken ze het medewerkers wel heel gemakkelijk om te smeren.

Dinsdag 24 juni 2025
Inspecties fysieke belasting afbouwwerkzaamheden vanaf september

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.

Dinsdag 24 juni 2025
Nieuwe VCA-eis per 1 juli 2025: aandacht voor leiderschap

Vanaf 1 juli 2025 eist het VCA 2017/6.0-certificatieschema dat leidinggevenden beschikken over aantoonbare leiderschapsvaardigheden. Deze vaardigheden moeten zijn opgenomen in de functieomschrijving en beoordeling, en afgestemd zijn op de risico’s en kenmerken van de organisatie. Je hebt tot 1 juli 2026 de tijd om hieraan te voldoen.