Toolbox veilig lieren van kabels
Maandag 27 januari 2025
Om kabels over een lang traject in de ondergrond aan te brengen wordt vaak gebruik gemaakt een kabeltreklier. Bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland, in opdracht van netbeheerders, een bijna dagelijkse activiteit voor aannemers.
Om kabels te lieren (trekken) wordt er gebruik gemaakt van onder andere haspels, kabeltreklieren, kabelrollen en eventueel kabeltransporteurs. Om een 500 meter lange kabel vanaf een haspel in de sleuf aan te brengen is er een grote trekkracht nodig. Deze grote trekkracht kan bij onjuiste voorbereiding en uitvoering leiden tot veiligheidsrisico’s. Deze flyer behandelt een veiligheidsincident waarbij de kabel plotseling van de rol schiet en een medewerker raakt in zijn gezicht. Ben jij betrokken bij de voorbereiding of uitvoering van het lieren of trekken van kabels, dan is deze toolboxflyer interessant.
Werkgroep leren van Arbo incidenten
Deze toolboxflyer is opgesteld door de werkgroep leren van Arbo incidenten. Deze werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan onze gas- en elektriciteitsnetten. Denk hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Deze werkgroep is vanuit de Governancecode Veilige Energienetten landelijk actief. Aan de hand van praktijksituaties maken netbeheerders en aannemers incidenten bespreekbaar. Gebruik de flyer en opgenomen reflectie- en discussie vragen als toolbox voor de start van lieren en trekken van kabels. Andere eerder uitgegeven toolboxen over het werken aan energienetten vind je op de site van Leren van Incidenten.
Gerelateerd nieuws
De schaarste aan (technisch) personeel zal de komende tijd alleen maar toenemen. Om ons personeel niet te verliezen aan andere sectoren, zijn we als ondergrondse infra continu bezig processen te verbeteren om (nieuw) personeel sneller en beter in te kunnen zetten binnen onze branche. Eén van die processen is het inzetten van een Skills Paspoort.
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.