Tweede editie van ons ledenmagazine Bouwers nu online
Woensdag 23 april 2025
We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen op de vernieuwde opzet van ons ledenmagazine. Met praktijkverhalen en herkenbare rubrieken hopen we je iedere editie weer te inspireren. In de tweede editie lees je over slimme aanpakken voor de omvangrijke V&R-opgave van civiele werken.
Veel infrastructuur bereikt het einde van de levensduur en moet worden vernieuwd om veiligheid en bereikbaarheid te waarborgen. De drie geïnterviewden in het hoofdartikel verkennen innovatieve aanpakken om meer objecten per jaar te renoveren.
Tegelijkertijd heeft de recente uitspraak van de Raad van State over stikstof de complexiteit van bouwprojecten verder vergroot. Hoe zorgen we ervoor dat projecten doorgang vinden zonder het milieu uit het oog te verliezen? Een hoogleraar milieuduurzaamheid werpt zijn blik van buiten op onze sector.
Naast deze sectorbrede vraagstukken kijken we naar de interne kracht van bedrijven. Hoe kom je tot een heldere en toekomstbestendige bedrijfsstrategie? Twee jonge ondernemers delen in de rubriek 'Op bezoek' hun ervaringen. Ook bieden we wederom een podium aan de volgende generatie bouwprofessionals. Zo vertelt een afstudeerder Bouwtechnische Bedrijfskunde hoe ze haar kennis toepast en wat haar blij maakt in het werk.
Veel leesplezier!
Bekijk het tweede nummer
Gerelateerd nieuws
De bereikbaarheid van Nederland staat onder druk. Terwijl het land groeit, in bevolking én economie, blijven investeringen in infrastructuur achter. Samen met TLN en ANWB luiden we de noodklok: het Mobiliteitsfonds, ooit bedoeld als stabiele financiering voor onderhoud en uitbreiding van onze infrastructuur, wordt systematisch uitgehold. Dat heeft gevolgen die niemand kan negeren.
Afgelopen najaar trapten we af met de allereerste JBN Denktank over ketensamenwerking in de infrasector. Een groep jonge professionals boog zich over de vraag hoe we de samenwerking in de keten eerlijker, opener en menselijker kunnen maken. Het resultaat? Een frisse blik op samenwerken, gepresenteerd op InfraTech begin dit jaar. De eerste stap is gezet en smaakt naar meer. Daarom geven we dit een vervolg en starten we nieuwe denktanks.
Zo'n 5.000 kleine, middelgrote en grote bruggen, een twintigtal tunnels en 88 sluizen van Rijkswaterstaat uit de jaren vijftig zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn de komende jaren toe aan groot onderhoud of vernieuwing. Om dat zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen werken Rijkswaterstaat en Bouwend Nederland, Techniek Nederland, NLingenieurs, MKB Infra en de Vereniging van Waterbouwers pre-concurrentieel samen in het Platform Vervanging & Renovatie (PVR). Op woensdag 21 mei 2025 deelde het platform in een achterbanbijeenkomst de voortgang.