Uitkomsten UTA-onderzoek input voor CAO onderhandelingen
Maandag 11 september 2023
Bouwend Nederland heeft met belangstelling kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek onder UTA-medewerkers. In de huidige CAO werd afgesproken te onderzoeken wat ervaringen, wensen en eventuele knelpunten van UTA-medewerkers zijn.
Harde werk wordt beloond
Uit het onderzoek komt naar voren dat door UTA-medewerkers hard en goed gewerkt wordt. George Raessens, hoofdonderhandelaar namens de werkgevers en vice-voorzitter van Bouwend Nederland: “De uitkomsten van het onderzoek verbazen ons niet. We weten dat de betrokkenheid, inzet en professionaliteit van UTA-medewerkers groot is.” Raessens is ook niet verrast over de uitkomsten die aantonen dat in de beleving van een deel van de UTA-medewerkers deze inzet niet of onvoldoende beloond zou worden. “De bouw betaalt goed en werkgevers belonen de inzet van hun UTA-medewerkers in grote meerderheid wel degelijk. Alleen gebeurt dat vaak via bedrijfsbrede regelingen of via individuele afspraken. Dergelijke afspraken regelen we heel bewust niet via de CAO. De diversiteit van bedrijven, werkwijzen en werkgebied is immers enorm. De grote inzet van UTA-medewerkers wordt in grote meerderheid beloond. Alleen de wijze waarop verschilt van geval tot geval. Ook wordt vaak meer vast loon betaald dan de CAO voorschrijft. Ook dat is een vorm van vergoeding voor het harde en goede werk van UTA-medewerkers. Soms wordt vergeten dat dit hogere loon ook een compensatie is voor het overwerk”.
Onderzoek gaat mee naar de CAO-onderhandelingen
De uitkomsten van het onderzoek worden door de werkgevers goed bestudeerd en zullen worden doorgesproken met de bonden in de aanstaande cao-onderhandelingen. George Raessens: “We zullen met de sociale partners het gesprek aangaan over de uitkomsten van dit onderzoek en met hen bespreken of hier nog aanknopingspunten inzitten voor de komende onderhandelingen.“
Uitvoering van het onderzoek
Het onderzoek richtte zich op de praktijk in de bedrijven en de ervaringen en wensen van uta-werknemers met betrekking tot de thema’s arbeidstijden, overuren en reisuren (van uta-werknemers die (ook) op de bouwplaats werken). Het onderzoek is uitgevoerd onder werkgevers én werknemers. Er zijn twee afzonderlijke vragenlijsten uitgezet, één voor uta-werknemers en één voor de werkgevers in de bouw- en infrasector. De vragen in deze vragenlijsten waren voor beide doelgroepen niet identiek, maar hadden wel betrekking op bovengenoemde thema’s. De vragenlijsten zijn gepubliceerd (d.m.v. een openbare link) op de websites van de cao-partijen.
Om van een representatief onderzoek te kunnen spreken is van tevoren een minimaal aantal respondenten bepaald, zijnde 1-5% van de doelgroep. Dit betekent 500 – 2500 werknemers en 100 – 500 werkgevers. Dit is voor beide vragenlijsten behaald met 2009 respondenten voor de werknemersvragenlijst en 662 respondenten voor de werkgeversvragenlijst.
De uitkomsten van het onderzoek zijn nu bekend en via onderstaande knop te downloaden. In het begin van het rapport is een samenvatting opgenomen.
Gerelateerd nieuws
De uitzendbranche kan per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling voor de bouw en infra. Cao-partijen van de uitzendbranche en bouw en infra zijn dit overeengekomen. Dit is goed nieuws voor medewerkers in de bouw en infra die een aantal jaren als uitzendkracht hebben gewerkt. Onder voorwaarden tellen die jaren namelijk vanaf 2025 voor hen ook mee.
Op 26 juli 2024 is het besluit tot algemeenverbindendverklaring (AVV) van de cao Railinfrastructuur (RIS) gepubliceerd in de Staatscourant.
Je hebt ze vast wel eens gehoord, de horrorverhalen van ondernemers die na een weekje buitenland terugkomen met een torenhoge telefoonrekening. Gelukkig zijn de risico’s op heel hoge rekeningen afgelopen jaren ingeperkt. Helaas kun je nog steeds veel geld kwijt zijn, met een beetje pech verbruik je in enkele seconden al voor tientallen euro's aan mobiel dataverkeer. Er zijn namelijk een aantal plekken die extra aandacht verdienen. Zo valt bijvoorbeeld het netwerk op zee niet onder Europese netwerk, hetzelfde geldt voor Turkije. Wij vertellen je alles wat je moet weten over bellen en internetten in het buitenland, zo kun jij met een gerust hart op vakantie. Lees je mee?