1. Home
  2. Nieuws
  3. Webinar en veelgestelde vragen over nieuwe cao bouw infra

Webinar en veelgestelde vragen over nieuwe cao Bouw & Infra

Dinsdag 13 mei 2025

Dinsdag 6 mei hielden we een webinar met uitleg over de nieuwe cao Bouw & Infra. Voor wie deze gemist heeft of nog eens wil bekijken, is nu online geplaatst. Hieronder geven we antwoord op de veelgestelde vragen.

Webinar 

Het webinar is nogmaals te bekijken. De presentatie is hier te vinden. 

Veelgestelde vragen 

Loonsverhogingen en toeslagen

1. Wanneer gaat de loonsverhoging bij vierwekelijkse verloning in? 
Bij maandelijkse verloning geldt 1 mei 2025, bij vierwekelijkse verloning geldt periode 5 (21 april 2025). Voor de loonsverhoging per juli geldt dus bij maandverloning de datum van 1 juli 2025 en voor vierwekelijkse verloning periode 8 2025 (14 juli). 
2. Worden de cao-verhogingen op de toeslagen op hetzelfde moment toegepast als de loonsverhoging? 
Ja, verhogingen op de toeslagen gaan op dezelfde data in als de loonsverhogingen. 

3. Waarom is voor de aanpassing van de reisuren bij een vierwekelijkse verloning niet gekozen voor periode 5 als startdatum maar voor 1 mei 2025? Nu hebben we 2 tarieven in periode 5. 

Tot en met de vorige cao spraken cao-partijen voor de loonsverhoging en verhoging van toeslagen een moment af per eerste van een bepaalde maand. In deze cao is voor de verloning per vier weken afgesproken per wanneer (welke periode) de loonsverhoging geldt en per wanneer de verhoging van de toeslagen en vergoedingen. Bij andere afspraken is dat niet gebeurd en geldt als startdatum de eerste van de specifieke maand, zoals 1 mei 2025 voor de aanpassing van de reisuren en de verhoging van de bestuurderstoeslag met 50 cent. 

4. Welke vergoedingen gaan mee in de cao-verhogingen? Gaat het daarbij ook om de voorman- en leermeestertoeslag en bijvoorbeeld gereedschapsgeld? 
De toeslagen en vergoedingen die normaliter worden verhoogd met cao-verhogingen worden ook in deze cao verhoogd. Op onze website is het volledige overzicht terug te vinden.

5. Wordt de stagevergoeding ook verhoogd? 
Nee, daar zijn geen afspraken over gemaakt. 

6. Blijft de kilometervergoeding werk-werk (zakelijke km) wel 0,32 per km? 
Ja, dat tarief blijft ongewijzigd. 

7. Waar schaal je een werknemer in die BBL-4 doet? 
Daar zijn in deze cao geen nieuwe afspraken over gemaakt. Het hangt af van de functie die uitgeoefend wordt. Indien er twijfel over is over de indeling, neem dan gerust contact op met advies@bouwendnederland.nl. 

8. Blijft de starttabel bestaan wanneer iemand voor het eerst in dienst treedt bij Bouw en Infra? 
Ja, de starttabel blijft bestaan. 

9. Is de loondoorbetaling voor de schooldag van leerlingen BBL 2 en 3 nu al direct van toepassing? En geldt het doorbetalen van de schooldag ook voor BBL 4? 
De cao-afspraak betreft alleen BBL 2 en BBL 3. De regeling heeft nog geen ingangsdatum. De komende tijd wordt dit uitgewerkt en zodra dit is geregeld, worden bedrijven geïnformeerd. 

10. Volgens de gepubliceerde loontabellen is de omrekenfactor aangepast. Was maandloon * 12 gedeeld door 13 voor een 4 wekenloon (§ 4.8.1). Nu is het uurloon ook uitgangspunt voor UTA. Klopt dat? 
Ja, dat klopt. 

Nieuw functie- en loongebouw vervalt 

1. Het nieuwe functiehuis (Fuwa) gaat niet door. Moeten we wel die lonen toepassen? 
Nee, het loongebouw wordt ook niet doorgevoerd. De nieuwe loontabellen zijn hier te vinden.

2. Gaat het nieuwe functiehuis op een later moment wel worden ingevoerd? 
Cao-partijen hebben besloten om het nu niet in te voeren. Wij weten niet hoe daar in de toekomst over gedacht wordt. 

3. Wat kan Bouwend Nederland betekenen voor werkgevers met betrekking tot het nieuwe functiehuis? 
Wij zien de toegevoegde waarde van het functiehuis. Wij onderzoeken op dit moment hoe wij bedrijven kunnen begeleiden/ondersteunen die vrijwillig het functiehuis willen inzetten voor bijvoorbeeld het opstellen/verscherpen van functieprofielen etc. Op een later moment zullen we hierover communiceren. Indien er vragen zijn, kun je contact opnemen met advies@bouwendnederland.nl. 

4. Kunnen de functieomschrijvingen van het nieuwe functiehuis wel worden gebruikt? 
De referentiefuncties uit het functiehandboek kunnen in het bedrijf zeker gebruikt worden bij het opstellen van eigen functiebeschrijvingen. 

Reisuren

1. Moet arbeidstijd (reistijd naar locatie vanaf werf) uitbetaald worden? 
Als het een bouwplaatsmedewerker betreft, moet dit worden uitbetaald als het is in opdracht van werkgever en als wordt voldaan aan de voorwaarden (zie cao-artikel 5.10). Deze afspraken zijn niet gewijzigd ten opzichte van de vorige cao. Voor UTA-personeel zijn in de cao geen afspraken gemaakt over het uitbetalen van reisuren. 

2. Als je vanuit huis naar de bouwplaats reist, hoe moet je dit registreren? 
Rittenregistratie en urenverantwoording is voldoende. 

3. Is de registratie van arbeids-, reis- en rusttijden voor iedere werknemer met vervoer van de zaak verplicht? Wat zijn hier de regels voor? 
Registratie van rust- en arbeidstijden is verplicht vanuit de Arbeidstijdenwet. Bij reisuren hangt het ervan af of met een door de werkgever toegewezen vervoersmiddel (auto van de zaak) wordt gereisd, of als er direct van huis naar de eerste klant/locatie wordt gereisd. Als de werknemer vanuit huis rechtstreeks naar de bouwplaats reist, moeten die uren worden geregistreerd. 

4. Is registratie via rittenadministratie en urenregistratie voldoende voor de registratie van arbeids-, reis- en rusttijden? 
Ja, zolang er maar aangetoond kan worden dat wordt voldaan aan de arbeidstijdenwet bij de Arbeidsinspectie. 

5. Schaal A voor reisuren blijft schaal A? 
Klopt. Medewerkers met garantieloon A blijven met reisuren in schaal A. 
Doorbetaalde schooldag en subsidieregeling 
Er zijn meerdere vragen gesteld over de doorbetaalde schooldag en de subsidieregeling voor werkgevers. Omdat de regeling nog volledig uitgewerkt moet worden, is het nog niet mogelijk om de vragen op dit moment te beantwoorden. Zodra er meer bekend is, zullen wij hierover communiceren. De vragen die in het webinar zijn gesteld, zullen bij de uitwerking van de regeling aandacht krijgen. We verwachten dat dit enige tijd in beslag zal nemen. 

Overuren uitvoerder

1. Hoe zit het met de overwerkregeling met betrekking tot een salaris dat minstens 7% boven het minimum van schaal 4, 5 en 6 ligt inclusief doorgroei in salaris? 
Die regeling blijft bestaan en geldt voor UTA-medewerkers niet zijnde uitvoerders. De nieuwe regeling is van toepassing op uitvoerders. 
2. Hoe moet naar de reistijd gekeken worden bij overwerkregeling uitvoerders? 
De regeling reisurenvergoeding is niet van toepassing op uitvoerders. De afspraak die we nu hebben gemaakt gaat alleen over overwerk. 

3. Indien in een arbeidsovereenkomst met uitvoerders is opgenomen dat overwerk reeds in salaris is verdisconteerd, is dat nog steeds voldoende? 
De cao geeft geen verdere invulling over hoe de compensatie eruit moet zien. Bij vragen over specifieke situaties, neem dan contact op met advies@bouwendnederland.nl. 

4. In hoeverre kan men uitvoerders verplichten de overuren die zij in tijd gecompenseerd krijgen, op te nemen voor een bepaalde datum? 
Voor deze uren geldt in basis geen einddatum. We raden daarom aan om binnen het bedrijf afspraken hierover te maken. Bijvoorbeeld opnemen voor het einde kwartaal, half jaar of na het eerste kwartaal van het volgende kalenderjaar (winterperiode, indien dat een rustige periode is). 

5. Moet de afspraak met de uitvoerders over compensatie van overwerk nu al bestaan of mag je de afspraken nog maken via een addendum? 
Ondernemingen hebben tot 1 januari 2026 de gelegenheid om afspraken hierover te maken. Het is aan te raden dit schriftelijk vast te leggen. 

Overige vragen 

1. Welke NLQF-opleidingen komen in aanmerking voor de diplomabonus? Welke instantie gaat controleren of het diploma NLQF vergelijkbaar is met het BBL-diploma? 
De diplomabonus is, naast de BBL-opleidingen waar deze al voor gold, van toepassing bij het behalen van NLQF-vakbekwaamheidsbewijzen SVGO - Gaan in de bouw. Nadere informatie is hier te vinden.  Werkgevers vragen de subsidie voor het verstrekken van de diplomabonus aan bij Volandis.

2. Is de cao al algemeen verbindend verklaard door de minister? Oftewel kunnen we de nieuwe cao al toepassen of moeten we nog wachten tot deze definitief is? Op dit moment is de cao nog niet algemeen verbindend verklaard (d.d. 6 mei 2025). De cao is echter wel definitief en moet worden toegepast. 

3. Wanneer is de nieuwe cao-tekst beschikbaar? En komt er nog een boekje? 
De cao-tekst wordt zo snel mogelijk beschikbaar gesteld. Houd de website en nieuwsbrief in de gaten. Er zal ongetwijfeld een papieren versie beschikbaar komen. Deze wordt dan toegestuurd. 

4. Er komt geen premieverhoging bij de zwaarwerkregeling. Hoe wordt de premie voor deze regeling nu betaald? 
Dit is de premie vanuit het aanvullingsfonds. 

5. Hoe zit het nu precies met de loondoorbetaling tijdens het eerste en tweede ziektejaar? 
Dit is ongewijzigd. Eerste jaar dus 100% en tweede jaar 70%. Er zal wel onderzoek gedaan worden naar andere mogelijkheden. 

6. Krijgen UTA-medewerkers evenveel aanvullende vakantiedagen als bouwplaatsmedewerkers? 
Hierover zijn geen afspraken gemaakt, dus ongewijzigd. 

7. Over welke zaken wordt er nagedacht m.b.t. het moderniseren van de cao? 
Dit is op dit moment nog niet bekend. Suggesties zijn altijd welkom. 
Voor overige vragen over de cao Bouw & Infra kan je terecht bij Bouwend Nederland Advies (079-3252250 of advies@bouwendnederland.nl).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aukje van het Nederend
manager advies & arbeidsvoorwaarden
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 22 april 2025
Bouw & Infra cao webinar op 6 mei: meld je aan!

Op dinsdag 6 mei organiseren we een online webinar waarin we alle gemaakte afspraken bespreken en uw vragen beantwoorden. Het webinar is ook later terug te kijken.

Dinsdag 1 april 2025
Overeenstemming over nieuwe Cao Bouw & Infra

Op 31 maart werden cao-partijen het, na vijf maanden onderhandelen, eens over een nieuwe cao Bouw & Infra met een looptijd van 27 maanden van 1 januari 2025 tot en met 31 maart 2027.

Donderdag 13 maart 2025
Onderhandelingen cao Bouw & Infra hervat op 31 maart

Op 6 december 2024 schortten de vakbonden het overleg over de nieuwe cao Bouw & Infra op. Onlangs ontvingen wij een uitnodiging van FNV en CNV om de gesprekken te hervatten. De onderhandelingen worden op maandag 31 maart voortgezet.