Logo Bouwend Nederland

Update Glasrekentool

Vrijdag 25 augustus 2023

De eerste update voor de Glasrekentool is onlangs afgerond en deze wijzigingen zijn te zien in de Glasrekentool. Ze hebben betrekking op zowel de Basis- als Experttool.

Onderstaande updates zijn uitgevoerd:

  1. Rekensnelheid verhogen - Het verkorten van rekentijd door verbeteringen in de efficiëntie van de tool uit te voeren
  2. Laterale breuk berekening bij een ongelamineerd buitenblad - Laterale breuk berekening met ongelamineerd buitenblad kan wel, maar is in de tool nu niet mogelijk. Indien de buitenruit van een dakbeglazing breekt valt deze op de onderruit en dient als extra gewicht mee gerekend te worden. Dit gaat alleen om de bovenkant bij horizontaal glas (expert tool)
  3. Berekening Kmod factor volgens bijlage G van NEN 2608
  4. Berekening restdraagvermogen bij eenzijdig laterale breuk met gunstigere toelaatbare spanning volgens bijlage J van NEN 2608 
  5. Berekenings-ID meegeven op PDF om te kunnen traceren
  6. Afbreek knop in de tool zodat de berekening vroegtijdig kan worden stopgezet
  7. Excel tabel (met beschrijving van de waarden van de berekeningen voor de verschillende belastinggevallen) toegankelijk maken onder downloadknop (Expert tool)
  8. Windbelastingen-generator - Een tool om de juiste windbelastingen te kunnen bepalen op basis van adres en functie van het glas (Expert tool: aparte winbelastingen-tool, Basis tool: integratie in huidige tool)
  9. Voorover hellend glas met doorvalveiligheid - berekenen van een verticale glasplaat (hoek tussen de 80 en 100 graden met horizontaal) met balustradebelasting (Expert- en Basis tool).
  10. Handmatige doorbuigingseis - Handmatig in kunnen stellen van de doorbuigingseis (Expert- en Basis tool)

Punten 2, 3 & 8 worden eerst nog in een testfase verder onderzocht op juistheid, voordat deze kan worden toegepast in de live-too

Homepage - Glasrekentool

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 17 mei 2024
Wat gebeurde er met het ingezamelde glas in 2023?

In 2023 werd er ruim 85.000 ton vlakglasafval door Vlakglas Recycling Nederland ingezameld. Dit vlakglasafval bestaat, naast glas, uit allerlei andere materialen die aan dit glas zijn toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aluminium afstandshouders in isolatieglas of pvb folie in gelaagd glas. In de recycling worden deze materialen zoveel mogelijk apart gehouden, zodat ook deze weer hergebruikt kunnen worden. Helaas vinden we meer dan alleen dit soort aan glas gelinkte materialen: keramisch glas en bouw- en sloopval zijn daarvan enkele voorbeelden.

Dinsdag 14 mei 2024
Vakgroep GLAS stelt glaswand beschikbaar voor evenementen

Hoe val je als glasbedrijf extra op bij jongeren die voor de keuze staan om een vak te kiezen? Niet met een PowerPointpresentatie, maar met iets origineels, actiefs en spannends. We hebben een glaswand die overal kan worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan open dagen van scholen en beurzen. Het is de ultieme test van kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Wie kan het langst blijven hangen en claimt de overwinning?

Maandag 15 april 2024
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten

Vorig jaar juni trof de boswachter van het Wilhelminabos bij Dronten een ravage aan; 65 van de 67 gedenkplaten waren vernield. Op deze glaspanelen stonden de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden. Eind mei 2024 worden de glazen monumenten kosteloos hersteld door Nissink Business Glass, Steinfort Glas en IJsselglas. We spraken Robert Nissink over deze mooie actie.