Update Model Onderaannemingsovereenkomst
Woensdag 5 februari 2025
Het nieuwe model onderaannemingsovereenkomst is klaar voor gebruik. Deze versie is een stuk praktischer geworden en natuurlijk hebben we recente ontwikkelingen zoals de Wkb en de CSRD erin verwerkt.
Bouwend Nederland kent sinds jaar en dag diverse modelcontracten en modelbrieven voor de leden, te vinden op bouwendnederland.nl/modellen. Deze modellen worden veel gebruikt en regelmatig onderhouden.
Het gebruik van modelcontracten en algemene voorwaarden is belangrijk voor een goede samenwerking in de keten. Daarbij streven we naar redelijke en evenwichtige voorwaarden in de relatie opdrachtgever en onderaannemer. Vanuit deze gedachte is het model onderaannemingsovereenkomst geactualiseerd.
Nieuw in deze overeenkomst
Het vorige model onderaannemingsovereenkomst en de bijbehorende algemene voorwaarden dateerden uit 2016. In de herziene versie zijn recente ontwikkelingen zoals de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verwerkt. De verzekeringsbepalingen zijn geactualiseerd in overleg met onze ledenvoordeelpartner In-Staet. Daarnaast hebben we de modelovereenkomst en de algemene voorwaarden samengevoegd en zoveel mogelijk bepalingen verwijderd die al in de wet staan. Het model is dan ook flink ingekort, waardoor het beter praktisch bruikbaar is.
Het model is getoetst bij een aantal MKB-leden en ook ter consultatie voorgelegd aan diverse brancheorganisaties van onderaannemers. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om onderaannemers met personeel. Voor zzp’ers is er een aparte sectorale modelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst.
Meer weten: bekijk het webinar
Het model onderaannemingsovereenkomst is te vinden op Bouw- en aanbestedingsmodellen | Bouwend Nederland.
Voor meer uitleg over dit modelcontract, kijk het webinar.
Gerelateerd nieuws
Resultaatgericht Samenwerken is een methode om te komen tot een kwalitatief en slim vastgoedprogramma, stelt Mark Valies van Rutges Vernieuwt. Het geactualiseerde normenboek Kwaliteit in Balans 2025 komt daarbij goed van pas.
De volledige herziene uitgave van Kwaliteit in Balans vormt samen met de Leidraad RGS het hart van de methodiek van Resultaatgericht Samenwerken (RGS). De publicatie ondersteunt de functionele vraagspecificatie die RGS hanteert, en helpt kwaliteit meetbaar en bespreekbaar maken.
KUBR, de online community voor de gebouwde omgeving, organiseert op 21 maart KUBR Live. KUBR brengt op dit event professionals samen om in co-creatie belangrijke topics te bespreken en verder te brengen. Meld je kosteloos aan voor KUBR live!