Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Vallen van hoogte in de top 5 veiligheidsrisico s in de bouw

Vallen van hoogte in de top 5 veiligheidsrisico’s in de bouw

Vrijdag 9 juni 2023

Ongeveer 78% van de ongevallen vindt plaats onder de 2,5 meter. In bijna de helft is sprake van het gebruik van een ladder, trap of opstapje. Dat lijkt misschien niet zo ernstig, maar het leidt wel vaak tot verzuim. Want ook met een verzwikte enkel of gebroken pols kun je niet werken.

We hebben in de bouw al veel maatregelen om vallen van hoogte te voorkomen, en gelukkig gaat het vaak goed. Maar elk ongeval is er één te veel. Bovendien heeft 64% van de gevallen verzuim tot gevolg. Dit blijkt uit data die de Governance Code Veiligheid Bouw (GCVB) heeft verstrekt. Daarnaast gebeurt het merendeel van de ongevallen op lage hoogte. 

Handige middelen voor jou

De GCVB wil je graag inspireren om extra aandacht te geven aan het voorkomen van vallen van hoogte. Daarvoor hebben ze meerdere middelen ontwikkeld.

In de beschikbaar gestelde informatie en set communicatiemiddelen (stappenplan, visuals, powerpoints e.d.) wordt naast het vallen van lagere hoogte ook expliciet aandacht besteed aan de richtlijnen voor bijvoorbeeld aanlijnen en zekeren. Daarnaast gaat het over werken op grote hoogte en het voorkomen van dodelijke ongevallen en langdurig letsel.

Downloaden en aan de slag!

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.