Vallen van hoogte in de top 5 veiligheidsrisico’s in de bouw
Vrijdag 9 juni 2023
Ongeveer 78% van de ongevallen vindt plaats onder de 2,5 meter. In bijna de helft is sprake van het gebruik van een ladder, trap of opstapje. Dat lijkt misschien niet zo ernstig, maar het leidt wel vaak tot verzuim. Want ook met een verzwikte enkel of gebroken pols kun je niet werken.
We hebben in de bouw al veel maatregelen om vallen van hoogte te voorkomen, en gelukkig gaat het vaak goed. Maar elk ongeval is er één te veel. Bovendien heeft 64% van de gevallen verzuim tot gevolg. Dit blijkt uit data die de Governance Code Veiligheid Bouw (GCVB) heeft verstrekt. Daarnaast gebeurt het merendeel van de ongevallen op lage hoogte.
Handige middelen voor jou
De GCVB wil je graag inspireren om extra aandacht te geven aan het voorkomen van vallen van hoogte. Daarvoor hebben ze meerdere middelen ontwikkeld.
In de beschikbaar gestelde informatie en set communicatiemiddelen (stappenplan, visuals, powerpoints e.d.) wordt naast het vallen van lagere hoogte ook expliciet aandacht besteed aan de richtlijnen voor bijvoorbeeld aanlijnen en zekeren. Daarnaast gaat het over werken op grote hoogte en het voorkomen van dodelijke ongevallen en langdurig letsel.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 extra bij straatwerk. De inspecteur zal het werk onmiddellijk stilleggen bij overtredingen op fysieke belasting en doorpakken richting de opdrachtgever en coördinator ontwerpfase. In een webinar vertellen we, samen met de Arbeidsinspectie, hoe je veilig en gezond kan werken volgens de Arbowet.
Bij VolkerWessels Materieel & Logistiek draait alles om slimme en praktische ondersteuning op de bouwplaats. Zo leveren zij nu ook zonnebrandcrème aan alle operationele werklocaties. Daarmee maken ze het medewerkers wel heel gemakkelijk om te smeren.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.