Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Van kazerne en gevangenis tot kindcentrum in tilburg

Van kazerne en gevangenis tot kindcentrum in Tilburg

Donderdag 13 juli 2023

Op dinsdag 11 juli waren leden van Afdeling Brabant Mid-West uitgenodigd om naar één van de inmiddels gebruikelijke bouwplaatsbezoeken kort voor de zomer te komen. Ditmaal een gaaf transformatieproject in Tilburg. Zo’n 35 personen kwamen het nieuwe kindcentrum Willemspoort bekijken. Toin Meeuwsen heette de aanwezigen namens het bestuur van Afdeling Brabant Mid-West welkom.

Kazerne - gevangenis - kindcentrum

Aan de Ringbaan Zuid in Tilburg wordt het voormalige terrein van de Willem II kazerne getransformeerd tot een nieuwe wijk Willemskwartier. Tussen de tijd dat de panden in gebruik waren als kazerne en nu hebben de gebouwen ook nog dienst gedaan als gevangenis, veelal voor Belgische gevangenen. Eén van de gevangenisdeuren in gebouw D is behouden als herinnering daaraan.

Gebouw D, E, F en G zijn door architect Monique Groenen van GLS Architectuur onder handen genomen om te transformeren tot integraal kindcentrum in opdracht van Xpert Primair. In gebouw D zal na de bouwvak de basisschool en kinderopvang hun intrek nemen in dit voormalige slaapgebouw. Gebouw G, de voormalige voertuigenstalling, volgt om omgeturnd te worden tot een indoor buitenspeelplaats (gekscherend werd dit ‘luchtplaats’ in gevangenistermen genoemd door één van de aanwezigen) en fietsenstalling. Aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen B.V. heeft de uitvoering voor haar rekening genomen en ontving dinsdag collega’s om hen trots te laten zien hoe zij deze best complexe klus klaren. Carlo van Iersel van Van Gisbergen, Niels van Limpt van Bornadvies (bouwbegeleiding) en de architect verzorgden in groepen de rondleiding.

Duurzaam bouwen

Er is getracht zoveel mogelijk duurzaam te bouwen. Er zijn rondom het gebouw 15 bronnen ten behoeve van 2 warmtepompsystemen opgezet voor zowel verwarmen als koelen. Uiteraard is er isolatie aangebracht en er liggen zonnepanelen op het dak. In de voormalige stijl zijn aluminium kozijnen geplaatst en het trappenhuis is zoveel mogelijk behouden evenals de gemetselde muur aan weerszijden van de trappen. De dakpannen van het gebouw zijn na diverse herstelwerkzaamheden aan het dakbeschot hergebruikt.

Binnen het kindcentrum wordt als onderwijsconcept ‘poorten’ gebruikt. Elke poort is herkenbaar middels de eigen kleurstelling in het interieur. Er is veel gewerkt met glazen wanden om transparantie en doorkijk te bieden. Elke kinderopvangruimte heeft een directe verbinding met buiten (speelruimte). Op de bovenste verdieping is gezorgd dat er gebruik kan worden gemaakt van de buitenruimten. De houten spanten zijn op alle plekken behouden en in het zicht gelaten.

Gebouwen E en F worden na de bouwvak aangepakt voor nog meer ruimte voor kinderopvang. In de gebouwen A t/m C en het omliggend terrein worden woon-/zorgappartementen, appartementen en woningen gebouwd.

Na de rondleiding werd buiten in de warme zon nog nagepraat onder de collega’s. Altijd genoeg stof met elkaar om over zowel bouwtechnische zaken als andere aangelegenheden te praten.

Bouwplaatsbezoeken editie 2024

Heb jij in 2024 kort voor de zomer een mooi project in een leuke fase, die je met trots aan collega's wilt laten zien? Neem dan contact op met verenigingsmanager Petra Landmeter. De afdeling regelt de omringende zaken.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 31 mei 2024
In Breda kan het: in 100 dagen samen een gebiedsvisie opstellen

Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.

Woensdag 1 mei 2024
RWU-index 1991 stopt per 1 januari 2025

Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.

Woensdag 6 maart 2024
Ruimtelijk Voorstel Provincie zet woningbouw in Zuid-Holland verder klem

Het Ruimtelijk Voorstel van de Provincie Zuid-Holland maakt bouwen van betaalbare woningen in Zuid-Holland verder onhaalbaar. Bouwend Nederland vindt het beleid onverstandig en onrealistisch.