Van Vulpen deelt ervaring shovelincident
Vrijdag 16 december 2022
Dit jaar vond bij Van Vulpen een incident met een shovel plaats. Jaarlijks gebeuren er in Nederland veel vergelijkbare incidenten. Gelukkig bleef het bij materiële schade en zijn de medewerkers van de schrik bijgekomen. Het komt regelmatig voor dat er zeer ernstig letsel bij komt, of erger. Niet alleen voor medewerker, maar ook voor omstanders. Aanleiding voor Van Vulpen om hier bewust aandacht aan te besteden.
We zijn ons bewust dat er dagelijks verschillende risico's aanwezig zijn waardoor er incidenten kunnen optreden. Door onder andere het uitvoeren van een LMRA proberen we dit te voorkomen. Toch lukt dit niet altijd. Door het delen van incidenten en hier aandacht aan te geven proberen we meer bewustzijn te creëren en het gesprek over veiligheid aan te gaan. Van Vulpen heeft naar aanleiding van dit incident met de betrokken medewerkers een toolbox gemaakt en bijbehorende instructievideo. Zij doen de nadrukkelijke oproep om deze informatie te verspreiden om dit soort incidenten te voorkomen.
Aanleiding
In dit specifieke geval moest de chauffeur vanuit de zwenk kiepen omdat er objecten in de weg stonden. De chauffeur heeft niet goed gekeken naar de ondergrond en heeft daarom niet gezien dat de sleufwand, onder het straatwerk, enigszins was ingekalfd door een verspoeling. Hierdoor zakte namelijk het wiel weg en viel de shovel om. Gelukkig reageerde de chauffeur alert en wist dat hij zich schrap moest zetten in de cabine in plaats van uit de shovel te springen. Dat heeft de schade (ofwel letsel) heel erg beperkt. Het gevaar is anders namelijk dat de shovel (geen lichtgewicht) op de medewerker terechtkomt.
Randvoorwaarden
Van Vulpen heeft scherpe randvoorwaarden voor het gebruik van een shovel:
- Je moet in het bezit zijn van een shovelcertificaat en een T-rijbewijs.
- Je gebruikt alleen je eigen voertuigbutton.
- Voer altijd een LMRA uit voordat je gaat werken (Laatste Minuut Risico Analyse). Let hierbij specifiek op de risico's in de omgeving, bijvoorbeeld de ondergrond.
- Doe altijd je gordel om. Ook al gebruik je hem maar heel kort en/of moet je vaak in en uit stappen. Het is ongemakkelijk, maar kan je leven redden wanneer het toch mis gaat.
Bekijk hier de video voor de 'Toolbox shovel' en hier de 'Instructievideo shovel'.
Heb jij als bedrijf ook naar aanleiding van een incident een toolbox ontwikkeld die je wilt delen? Neem contact op met Yvonne de Rijck. Verwacht wordt dat het begin 2023 mogelijk is om online arbo-incidenten te melden bij de werkgroep 'Leren van arbo-incidenten'.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT) heeft een nieuwe module toegevoegd aan het digitale Handboek Sleufloze Technieken: ‘Geotechniek bij sleufloze aanleg van kabels en leidingen’. Deze module is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over geotechnisch onderzoek: welke vormen er zijn, wat het doel is en hoe het wordt uitgevoerd. De module behandelt de belangrijkste aspecten van geotechniek bij de sleufloze aanleg van horizontale kabels en leidingen. Dit type onderzoek vormt vaak een essentieel onderdeel van de ontwerpfase en levert cruciale informatie voor het plannen van boringen of persingen. Daarmee is het een waardevol kennisdocument voor ontwerpers en opdrachtgevers.
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.