Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Van vulpen deelt ervaring shovelincident

Van Vulpen deelt ervaring shovelincident

Vrijdag 16 december 2022

Dit jaar vond bij Van Vulpen een incident met een shovel plaats. Jaarlijks gebeuren er in Nederland veel vergelijkbare incidenten. Gelukkig bleef het bij materiële schade en zijn de medewerkers van de schrik bijgekomen. Het komt regelmatig voor dat er zeer ernstig letsel bij komt, of erger. Niet alleen voor medewerker, maar ook voor omstanders. Aanleiding voor Van Vulpen om hier bewust aandacht aan te besteden.

We zijn ons bewust dat er dagelijks verschillende risico's aanwezig zijn waardoor er incidenten kunnen optreden. Door onder andere het uitvoeren van een LMRA proberen we dit te voorkomen. Toch lukt dit niet altijd. Door het delen van incidenten en hier aandacht aan te geven proberen we meer bewustzijn te creëren en het gesprek over veiligheid aan te gaan. Van Vulpen heeft naar aanleiding van dit incident met de betrokken medewerkers een toolbox gemaakt en bijbehorende instructievideo. Zij doen de nadrukkelijke oproep om deze informatie te verspreiden om dit soort incidenten te voorkomen.

Aanleiding

In dit specifieke geval moest de chauffeur vanuit de zwenk kiepen omdat er objecten in de weg stonden. De chauffeur heeft niet goed gekeken naar de ondergrond en heeft daarom niet gezien dat de sleufwand, onder het straatwerk, enigszins was ingekalfd door een verspoeling. Hierdoor zakte namelijk het wiel weg en viel de shovel om. Gelukkig reageerde de chauffeur alert en wist dat hij zich schrap moest zetten in de cabine in plaats van uit de shovel te springen. Dat heeft de schade (ofwel letsel) heel erg beperkt. Het gevaar is anders namelijk dat de shovel (geen lichtgewicht) op de medewerker terechtkomt. 

Randvoorwaarden

Van Vulpen heeft scherpe randvoorwaarden voor het gebruik van een shovel:

  • Je moet in het bezit zijn van een shovelcertificaat en een T-rijbewijs.
  • Je gebruikt alleen je eigen voertuigbutton.
  • Voer altijd een LMRA uit voordat je gaat werken (Laatste Minuut Risico Analyse). Let hierbij specifiek op de risico's in de omgeving, bijvoorbeeld de ondergrond.
  • Doe altijd je gordel om. Ook al gebruik je hem maar heel kort en/of moet je vaak in en uit stappen. Het is ongemakkelijk, maar kan je leven redden wanneer het toch mis gaat.

 

Bekijk hier de video voor de 'Toolbox shovel' en hier de 'Instructievideo shovel'.

 

Heb jij als bedrijf ook naar aanleiding van een incident een toolbox ontwikkeld die je wilt delen? Neem contact op met Yvonne de Rijck. Verwacht wordt dat het begin 2023 mogelijk is om online arbo-incidenten te melden bij de werkgroep 'Leren van arbo-incidenten'.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 13 juni 2024
Onderwijsdag van de Bouw steeds grootser.

Vrijdag 7 juni was het weer de Onderwijsdag van de Bouw. Traditioneel de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw. De vakgroep was deze dag te gast bij Alsema bv en Van Gelder groep.

Woensdag 12 juni 2024
Uitvoeringsakkoord voor versnelling in verzwaring lokale netten

Het is voor de Nederlandse samenleving en economie van cruciaal belang om het elektriciteitsnet fors uit te breiden. Dat is nodig om alle woningen, bedrijven en bouwlocaties ook in de toekomst te kunnen aansluiten. Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland slaan de handen ineen om de uitvoering te versnellen. De drie partijen ondertekenden daartoe gisteren het Uitvoeringsakkoord voor de verzwaring van laag- en middenspanningsnetten. Michel Heijdra, directeur-generaal Klimaat en Energie van EZK, nam het akkoord in ontvangst.

Woensdag 12 juni 2024
ONG staat op de agenda en is zichtbaar

Tijdens de algemene ledenvergadering kwamen op 4 juni werden eerst een aantal vakgroepzaken besproken. Daarna vertelde Jarig Steringa (Gasunie) over hun visie op de gasinfrastructuur tot 2050. Waarna Peter Blesgraaf (kwartiermaker ledengroep warmte koude infrastructuur) de zaal mee nam in zijn ervaringen in de warmtesector. De dag werd met een BBQ afgesloten op het dakterras.