Van Vulpen deelt ervaring shovelincident
Vrijdag 16 december 2022
Dit jaar vond bij Van Vulpen een incident met een shovel plaats. Jaarlijks gebeuren er in Nederland veel vergelijkbare incidenten. Gelukkig bleef het bij materiële schade en zijn de medewerkers van de schrik bijgekomen. Het komt regelmatig voor dat er zeer ernstig letsel bij komt, of erger. Niet alleen voor medewerker, maar ook voor omstanders. Aanleiding voor Van Vulpen om hier bewust aandacht aan te besteden.
We zijn ons bewust dat er dagelijks verschillende risico's aanwezig zijn waardoor er incidenten kunnen optreden. Door onder andere het uitvoeren van een LMRA proberen we dit te voorkomen. Toch lukt dit niet altijd. Door het delen van incidenten en hier aandacht aan te geven proberen we meer bewustzijn te creëren en het gesprek over veiligheid aan te gaan. Van Vulpen heeft naar aanleiding van dit incident met de betrokken medewerkers een toolbox gemaakt en bijbehorende instructievideo. Zij doen de nadrukkelijke oproep om deze informatie te verspreiden om dit soort incidenten te voorkomen.
Aanleiding
In dit specifieke geval moest de chauffeur vanuit de zwenk kiepen omdat er objecten in de weg stonden. De chauffeur heeft niet goed gekeken naar de ondergrond en heeft daarom niet gezien dat de sleufwand, onder het straatwerk, enigszins was ingekalfd door een verspoeling. Hierdoor zakte namelijk het wiel weg en viel de shovel om. Gelukkig reageerde de chauffeur alert en wist dat hij zich schrap moest zetten in de cabine in plaats van uit de shovel te springen. Dat heeft de schade (ofwel letsel) heel erg beperkt. Het gevaar is anders namelijk dat de shovel (geen lichtgewicht) op de medewerker terechtkomt.
Randvoorwaarden
Van Vulpen heeft scherpe randvoorwaarden voor het gebruik van een shovel:
- Je moet in het bezit zijn van een shovelcertificaat en een T-rijbewijs.
- Je gebruikt alleen je eigen voertuigbutton.
- Voer altijd een LMRA uit voordat je gaat werken (Laatste Minuut Risico Analyse). Let hierbij specifiek op de risico's in de omgeving, bijvoorbeeld de ondergrond.
- Doe altijd je gordel om. Ook al gebruik je hem maar heel kort en/of moet je vaak in en uit stappen. Het is ongemakkelijk, maar kan je leven redden wanneer het toch mis gaat.
Bekijk hier de video voor de 'Toolbox shovel' en hier de 'Instructievideo shovel'.
Heb jij als bedrijf ook naar aanleiding van een incident een toolbox ontwikkeld die je wilt delen? Neem contact op met Yvonne de Rijck. Verwacht wordt dat het begin 2023 mogelijk is om online arbo-incidenten te melden bij de werkgroep 'Leren van arbo-incidenten'.
Gerelateerd nieuws
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.
Tijdens de algemene ledenvergadering van 22 november 2024 van de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG), blikken we terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit. Terugkijkend zijn we trots dat het uitvoeringsakkoord met Netbeheerders is ondertekend op 11 juni 2024 én dat we een nieuw project zijn gestart om de leden in de grondwatertechniek beter te organiseren, positioneren en profileren. Deze twee activiteiten zullen in 2025 intensief en met focus worden voortgezet.
Dinsdag 26 november heeft de Tweede Kamer een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Peter de Groot (VVD) aangenomen, waarin de minister van Infrastructuur & Waterstaat wordt opgeroepen om het bemalen van bouwputten mogelijk te houden als de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) niet worden behaald.