Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Van vulpen deelt ervaring shovelincident

Van Vulpen deelt ervaring shovelincident

Vrijdag 16 december 2022

Dit jaar vond bij Van Vulpen een incident met een shovel plaats. Jaarlijks gebeuren er in Nederland veel vergelijkbare incidenten. Gelukkig bleef het bij materiële schade en zijn de medewerkers van de schrik bijgekomen. Het komt regelmatig voor dat er zeer ernstig letsel bij komt, of erger. Niet alleen voor medewerker, maar ook voor omstanders. Aanleiding voor Van Vulpen om hier bewust aandacht aan te besteden.

We zijn ons bewust dat er dagelijks verschillende risico's aanwezig zijn waardoor er incidenten kunnen optreden. Door onder andere het uitvoeren van een LMRA proberen we dit te voorkomen. Toch lukt dit niet altijd. Door het delen van incidenten en hier aandacht aan te geven proberen we meer bewustzijn te creëren en het gesprek over veiligheid aan te gaan. Van Vulpen heeft naar aanleiding van dit incident met de betrokken medewerkers een toolbox gemaakt en bijbehorende instructievideo. Zij doen de nadrukkelijke oproep om deze informatie te verspreiden om dit soort incidenten te voorkomen.

Aanleiding

In dit specifieke geval moest de chauffeur vanuit de zwenk kiepen omdat er objecten in de weg stonden. De chauffeur heeft niet goed gekeken naar de ondergrond en heeft daarom niet gezien dat de sleufwand, onder het straatwerk, enigszins was ingekalfd door een verspoeling. Hierdoor zakte namelijk het wiel weg en viel de shovel om. Gelukkig reageerde de chauffeur alert en wist dat hij zich schrap moest zetten in de cabine in plaats van uit de shovel te springen. Dat heeft de schade (ofwel letsel) heel erg beperkt. Het gevaar is anders namelijk dat de shovel (geen lichtgewicht) op de medewerker terechtkomt. 

Randvoorwaarden

Van Vulpen heeft scherpe randvoorwaarden voor het gebruik van een shovel:

  • Je moet in het bezit zijn van een shovelcertificaat en een T-rijbewijs.
  • Je gebruikt alleen je eigen voertuigbutton.
  • Voer altijd een LMRA uit voordat je gaat werken (Laatste Minuut Risico Analyse). Let hierbij specifiek op de risico's in de omgeving, bijvoorbeeld de ondergrond.
  • Doe altijd je gordel om. Ook al gebruik je hem maar heel kort en/of moet je vaak in en uit stappen. Het is ongemakkelijk, maar kan je leven redden wanneer het toch mis gaat.

 

Bekijk hier de video voor de 'Toolbox shovel' en hier de 'Instructievideo shovel'.

 

Heb jij als bedrijf ook naar aanleiding van een incident een toolbox ontwikkeld die je wilt delen? Neem contact op met Yvonne de Rijck. Verwacht wordt dat het begin 2023 mogelijk is om online arbo-incidenten te melden bij de werkgroep 'Leren van arbo-incidenten'.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).