Van Vulpen deelt ervaring shovelincident
Vrijdag 16 december 2022
Dit jaar vond bij Van Vulpen een incident met een shovel plaats. Jaarlijks gebeuren er in Nederland veel vergelijkbare incidenten. Gelukkig bleef het bij materiële schade en zijn de medewerkers van de schrik bijgekomen. Het komt regelmatig voor dat er zeer ernstig letsel bij komt, of erger. Niet alleen voor medewerker, maar ook voor omstanders. Aanleiding voor Van Vulpen om hier bewust aandacht aan te besteden.
We zijn ons bewust dat er dagelijks verschillende risico's aanwezig zijn waardoor er incidenten kunnen optreden. Door onder andere het uitvoeren van een LMRA proberen we dit te voorkomen. Toch lukt dit niet altijd. Door het delen van incidenten en hier aandacht aan te geven proberen we meer bewustzijn te creëren en het gesprek over veiligheid aan te gaan. Van Vulpen heeft naar aanleiding van dit incident met de betrokken medewerkers een toolbox gemaakt en bijbehorende instructievideo. Zij doen de nadrukkelijke oproep om deze informatie te verspreiden om dit soort incidenten te voorkomen.
Aanleiding
In dit specifieke geval moest de chauffeur vanuit de zwenk kiepen omdat er objecten in de weg stonden. De chauffeur heeft niet goed gekeken naar de ondergrond en heeft daarom niet gezien dat de sleufwand, onder het straatwerk, enigszins was ingekalfd door een verspoeling. Hierdoor zakte namelijk het wiel weg en viel de shovel om. Gelukkig reageerde de chauffeur alert en wist dat hij zich schrap moest zetten in de cabine in plaats van uit de shovel te springen. Dat heeft de schade (ofwel letsel) heel erg beperkt. Het gevaar is anders namelijk dat de shovel (geen lichtgewicht) op de medewerker terechtkomt.
Randvoorwaarden
Van Vulpen heeft scherpe randvoorwaarden voor het gebruik van een shovel:
- Je moet in het bezit zijn van een shovelcertificaat en een T-rijbewijs.
- Je gebruikt alleen je eigen voertuigbutton.
- Voer altijd een LMRA uit voordat je gaat werken (Laatste Minuut Risico Analyse). Let hierbij specifiek op de risico's in de omgeving, bijvoorbeeld de ondergrond.
- Doe altijd je gordel om. Ook al gebruik je hem maar heel kort en/of moet je vaak in en uit stappen. Het is ongemakkelijk, maar kan je leven redden wanneer het toch mis gaat.
Bekijk hier de video voor de 'Toolbox shovel' en hier de 'Instructievideo shovel'.
Heb jij als bedrijf ook naar aanleiding van een incident een toolbox ontwikkeld die je wilt delen? Neem contact op met Yvonne de Rijck. Verwacht wordt dat het begin 2023 mogelijk is om online arbo-incidenten te melden bij de werkgroep 'Leren van arbo-incidenten'.
Gerelateerd nieuws
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.