1. Home
  2. Nieuws
  3. Van wijnen enthousiasmeert drentse leden met rondleiding door woningfabriek

Van Wijnen enthousiasmeert Drentse leden met rondleiding door woningfabriek

Woensdag 8 februari 2023

Na een hartelijk ontvangst met traditionele Friese oranjekoek en koffie worden de leden van de afdeling Drenthe e.o. meegenomen in hoe het gedachtegoed voor de woningfabriek in Heerenveen tot stand is gekomen. Naast een heldere visie en lef om te investeren, biedt de fabriek de komende jaren volop mogelijkheid om de productie te verhogen en industrialisering verder te verankeren in de sector.

De oplossing voor de woningnood ligt in het industrieel bouwen

Met maar liefst 14.000 m2 vloeroppervlakte en de mogelijkheid om 4000 woningen per jaar te produceren, is de woningfabriek van van Wijnen een indrukwekkend voorbeeld van industrialisering in de sector. Met daarbij de kanttekening, een industrieel vervaardigde woning is wat anders dan een prefabwoning. Industrialisatie gaat uit van verregaande standaardisatie, integratie en robotisering. Het grote woningtekort en tegelijkertijd het gebrek aan arbeidskrachten op de bouwplaats zorgden ervoor dat er jaren geleden al nagedacht werd over hoe het traditionele bouwen doorbroken kon worden. Een minder intensief arbeidsproces lijkt daarvoor de oplossing, samen met het omlaag brengen of zo laag mogelijk houden van de kostprijs. 

We moeten het samen doen

In een zaal vol met bouwers kan de massaproductie zoals van Wijnen voor ogen heeft beangstigend aan voelen. Wat betekent dit voor de traditionele bouwer en in hoeverre is deze ontwikkeling bij te benen voor de overige partijen in de sector?

Daarop is het antwoord van relatiemanager Jeroen van Keulen helder. 'We moeten het samen doen. We willen geen partijen verdringen, er is genoeg vraag. Daarnaast zijn er grenzen aan industrieel bouwen, je kunt nog niet alle soorten en maten woningen in de fabriek bouwen. Laten we vooral samen optrekken waar dat kan'. 

Vervolgens werd de groep uitgenodigd voor een tour door de fabriek, waar onderdelen te zien zijn van de Fijn Wonen - woningen. Naast de nieuwe technologieën die toegepast worden, is ook opvallend hoe er nagedacht wordt over het reduceren van restafval. Een inspiratie voor de leden en het geeft te denken over hoe belangrijk het is om ons als sector in te spannen voor continuïteit. Een stilstaande fabriek kost geld, een bouwer die capaciteit claimt bij een onderaannemer ook. Na de rondleiding door de fabriek werd het programma afgesloten met een borrel en diner. 

Meerjarenprogramma 'Vernieuwing van de sector'

Het meerjarenprogramma 'Vernieuwing van de sector' heeft als doel slimmer, beter, sneller en winstgevender invulling te kunnen geven aan de maatschappelijke uitdagingen. Ook het faciliteren van kennisdeling over onderwerpen zoals industrialisatie, digitalisering en innovatie zijn onderdeel van het programma. Lees hier verder over onze doelen en het programma. 

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 september 2024
Subsidieregeling cyberweerbaarheid voor mkb

Wil je aan de slag met het verhogen van de cyberveiligheid van je onderneming? Dan is het goed om te weten dat maandag 2 september de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is geopend. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen. De regeling staat ook open voor zzp'ers.

Dinsdag 3 september 2024
Nieuw tv-seizoen 'De bouw maakt het' start 7 september

In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.

Dinsdag 3 september 2024
Stedendriehoek Salland draagt bij aan De TechniekFabriek in Zutphen

De TechniekFabriek (TFZ) in Zutphen is een dynamisch platform dat zich richt op alles wat te maken heeft met verduurzaming en de energietransitie. Binnen de TFZ komen ondernemers, onderwijsinstellingen en de overheid samen om de uitdagingen van de technische sector aan te pakken. De behoefte aan personeel binnen de bouw- en infra blijft groeien, maar tegelijkertijd zien we de effecten van de vergrijzing en ontgroening. Het aantal jongeren dat voor een bouw- en infra carrière kiest, is de afgelopen jaren met ruim 20% gedaald, en deze trend zal zich voortzetten tot 2030. Dit vraagt om rigoureuze stappen om de bouw- en infra toekomstbestendig te maken.