Vanaf 2023 wordt subsidie met de ISDE toegankelijker
Vrijdag 16 december 2022
De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt vanaf 2023 voor meer mensen bereikbaar. Zo is er straks subsidie voor woningeigenaren die één isolatiemaatregel hebben genomen. En RVO verruimt de termijn dat een aanvraag binnen moet zijn naar 24 maanden. Zakelijke gebruikers kunnen vanaf 2 januari 2023 de ISDE aanvragen, woningeigenaren vanaf 24 januari.
Wijzigingen 2023
Naast de optie voor één isolatiemaatregel en de verlenging van de aanvraagtermijn, komt er ook subsidie voor de aanschaf van een nieuwe elektrische kookvoorziening. Ook wordt het mogelijk subsidie te krijgen voor een warmtepomp met een hoger thermisch vermogen, tot 400 kW.
Verder geldt voortaan voor de berekening van het glasoppervlakte dat je de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Het kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.
Eén isolatiemaatregel betekent de helft van de subsidie
In 2023 kan je dus ook subsidie aanvragen als je alleen één isolatiemaatregel neemt. Je krijgt dan wel minder subsidie, ongeveer 15% van de isolatiekosten. Neem je binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.
Kijk hier voor een volledig overzicht van de wijzigingen en de exacte subsidiebedragen.
ISDE aanvragen
Er is € 350 miljoen beschikbaar in 2023. Dit budget is er voor investeringen in isolatiemaatregelen, de elektrische kookvoorziening, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen voor zakelijke gebruikers is er € 30 miljoen beschikbaar.
Aanvragen kan via de website van RVO.
Brochure Vakgroep Glas
De vakgroep Glas is bezig met een brochure voor consumenten over de ISDE en isolatieglas. Deze is vanaf januari 2023 beschikbaar via de website van de vakgroep Glas.
Gerelateerd nieuws
Dit voorjaar ondertekenden de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen, Bunnik, Montfoort, Oudewater, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Woerden het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Hiermee is het aantal overheden in de provincie dat uitstootvrij bouwen stimuleert, meer dan verdubbeld.
In verschillende gemeenten worden vanaf volgende week boetes uitgedeeld aan bestelauto's en vrachtwagens die een uitstootvrije zone binnenrijden terwijl ze daar niet mogen komen. Wees daar alert op. In onder meer Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Gouda, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle is dit jaar een zero-emissiezone ingevoerd. Dat is een gebied waar vanaf een bepaald moment alleen nog emissieloze bestel- en vrachtauto's mogen rijden.
Tijdens de vastgoedbeurs PROVADA presenteerde de projectgroep Netbewuste Nieuwbouw haar aanpak om woningbouw mogelijk te maken binnen de grenzen van het overbelaste elektriciteitsnet. Met een inspirerend panelgesprek, veel energie in de zaal en de lancering van het kennisplatform, werd een belangrijke stap gezet naar toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. Wij maken deel uit van de projectgroep.