Vanaf 2023 wordt subsidie met de ISDE toegankelijker
Vrijdag 16 december 2022
De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt vanaf 2023 voor meer mensen bereikbaar. Zo is er straks subsidie voor woningeigenaren die één isolatiemaatregel hebben genomen. En RVO verruimt de termijn dat een aanvraag binnen moet zijn naar 24 maanden. Zakelijke gebruikers kunnen vanaf 2 januari 2023 de ISDE aanvragen, woningeigenaren vanaf 24 januari.
Wijzigingen 2023
Naast de optie voor één isolatiemaatregel en de verlenging van de aanvraagtermijn, komt er ook subsidie voor de aanschaf van een nieuwe elektrische kookvoorziening. Ook wordt het mogelijk subsidie te krijgen voor een warmtepomp met een hoger thermisch vermogen, tot 400 kW.
Verder geldt voortaan voor de berekening van het glasoppervlakte dat je de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Het kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.
Eén isolatiemaatregel betekent de helft van de subsidie
In 2023 kan je dus ook subsidie aanvragen als je alleen één isolatiemaatregel neemt. Je krijgt dan wel minder subsidie, ongeveer 15% van de isolatiekosten. Neem je binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.
Kijk hier voor een volledig overzicht van de wijzigingen en de exacte subsidiebedragen.
ISDE aanvragen
Er is € 350 miljoen beschikbaar in 2023. Dit budget is er voor investeringen in isolatiemaatregelen, de elektrische kookvoorziening, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen voor zakelijke gebruikers is er € 30 miljoen beschikbaar.
Aanvragen kan via de website van RVO.
Brochure Vakgroep Glas
De vakgroep Glas is bezig met een brochure voor consumenten over de ISDE en isolatieglas. Deze is vanaf januari 2023 beschikbaar via de website van de vakgroep Glas.
Gerelateerd nieuws
Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.
Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.
De Emissievoorspeller van Topsector Logistiek is flink uitgebreid en verbeterd. Met de nieuwste functionaliteiten krijg je nog beter een betrouwbaar inzicht krijgen in de emissies en stikstofimpact van bouwprojecten. Je hoort er dinsdag 6 mei meer over tijdens een lunch-webinar.