Verzwaring E-net: van woorden naar daden
Vrijdag 30 augustus 2024
Op 11 juni 2024 hebben zes regionale netbeheerders, 30 aannemers en een groep installateurs het Uitvoeringsakkoord NUA ondertekend. Daarin hebben zij afspraken gemaakt over hoe zij gezamenlijk het elektriciteitsnet sneller, efficiënter en effectiever gaan uitbreiden en verzwaren. Hoe worden deze mooie woorden op papier omgezet naar concrete daden in de praktijk?
Ondanks de vakantieperiode is daar op verschillende fronten hard aan gewerkt. De netbeheerders hebben alle afspraken uit het Uitvoeringsakkoord voorzien van concrete acties en hebben daarvan al enkele opgestart. Een groep aannemers (BAM, Siers, Van Voskuilen en Alsema) werkt aan een overkoepelende propositie vanuit de aannemerij. Zij willen die in september 2024 binnen de vakgroep ONG met een grotere groep aannemers bespreken en die dan dit najaar voorleggen aan netbeheerders en overheden.
Vernieuwende werkwijzen in bestaande kaders
In een aantal lopende projecten hebben de daarbij betrokken aannemers (zoals BAM/Siers/VSH en Van Gelder) heel concrete oplossingen bedacht en voorgesteld. Deze zijn door de netbeheerders bestudeerd en beoordeeld. De uitkomst daarvan is wat terughoudend: veel mag of kan niet. Enerzijds is dat begrijpelijk: we zoeken echt vernieuwende werkwijzen en die passen logischerwijs niet in de bestaande kaders. Anderzijds verhoudt zich dit niet goed tot de breed gevoelde noodzaak om dingen echt anders te gaan doen. Het Uitvoeringsakkoord bevat niet voor niets afspraken over een ‘leeraanpak’, waarbij we al experimenterend op zoek gaan naar best practices die dan mogelijk gemaakt en opgeschaald moeten worden. Er wordt daarom met de Netbeheerders gesproken over experimenteren in proefprojecten.
Digitalisering
Verder lopen er een aantal initiatieven rond digitalisering: we kijken naar de bijdrage die Mijnaansluiting.nl kan leveren aan de data-uitwisseling rond de wijkaanpak, Liander heeft het initiatief genomen voor een inspiratie dag en er is een werkgroep vanuit onze leden die zich met dit thema bezig houdt.
Kortom er is al de nodige actie en tractie en dat is al heel positief!
Gerelateerd nieuws
Dit jaar bestaat Opleidingscentrum Gelderpoort 35 jaar. Om dat te vieren was het donderdag 5 september groot feest in Hattem.
Op basis van onderzoek van Stichting RIONED en NSTT is nu ook robotfrezen van asbesthoudend voegenkit in riolering onder voorwaarden van risicoklasse 1 toegestaan. Het Ministerie SZW heeft dit na afstemming met het Ministerie I&W per brief van 24 juni 2024 bevestigd.
Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit het herstellen van een aantal verkeerde verwijzingen. Ook bevat deze een actualisatie van verwijzingen naar normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024. Periodiek vinden wijzigingen plaats in de Rbk 2022, zoals met deze wijzigingsregeling.