Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Voorwaarden zwaarwerkregeling voor uitvoerders vereenvoudigd

Voorwaarden zwaarwerkregeling voor uitvoerders vereenvoudigd

Donderdag 21 december 2023

Vanaf 1 januari 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Vanaf 1 januari 2022 geldt deze regeling ook voor uta-medewerkers. Een voorwaarde voor uta-medewerkers is dat zij de laatste 25 jaar minstens 5 jaar hebben gewerkt als bouwplaatsmedewerker. Voor uitvoerders vervalt die voorwaarde in de nieuwe cao Bouw & Infra die ingaat op 1 januari 2024.

Voorwaarden voor uitvoerders per 1 januari 2024

Als uitvoerder kun je voortaan gebruik maken van de zwaarwerkregeling en maximaal drie jaar vóór je AOW-leeftijd stoppen met werken als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • op 1 januari 2024 én direct voor deelname aan de regeling ben je uitvoerder en val je onder de cao Bouw & Infra;
  • op 1 juli 2020 en/of op 1 januari 2021 werkte je als medewerker onder de cao Bouw & Infra én
  • de laatste 25 jaar werkte je minstens 20 jaar als medewerker onder de cao Bouw & Infra.

Meer weten?

Meer informatie over deze nieuwe cao-afspraak en voorwaarden vind je binnenkort op de website Zwaarwerkregeling.nl. Je hr-collega, werkgever, pensioenadviseur, financieel adviseur of vakbondsconsulent kan je verder helpen. Ook wanneer je geen lid bent van een vakbond kan de vakbondsconsulent je helpen.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Zondag 28 januari 2024
35 jaar in de wegenbouw: 'Ik ging fluitend naar mijn werk'

Henk (66) is vorig jaar september met pensioen gegaan. Na ruim vijfendertig jaar in de wegenbouw kijkt hij tevreden terug op een mooie carrière. "Mijn werkgever heeft mij altijd erg gesteund en meegedacht toen het werk wat zwaarder werd. Hierdoor heb ik het daar zo lang volgehouden." Hoe zag zijn carrière eruit en hoe kon hij dankzij de zwaarwerkregeling eerder met pensioen?

Woensdag 20 december 2023
Hoe zit het met de pensioenindexatie 2023 voor gedispenseerden?

Eind 2022 besloot bpfBOUW de pensioenen met 14,52% te indexeren. Deze onverwacht hoge indexatie bracht aanzienlijke financiële lasten met zich mee voor werkgevers met contracten voor gedispenseerde medewerkers. Het afgelopen jaar hebben we intensief gewerkt om de impact te beperken en de leden op de hoogte gehouden via bijeenkomsten.

Zaterdag 11 november 2023
Moet je de volledige drie jaar gebruikmaken van de zwaarwerkregeling?

De zwaarwerkregeling bestaat al sinds begin 2021. Toch leven er nog voldoende vragen en zijn er soms onduidelijkheden. In deze serie nieuwsberichten leggen we je uit hoe het precies zit. Hoe zit het bijvoorbeeld met de duur van de regeling?