Logo Bouwend Nederland

Wat betekent de zwaarwerkregeling voor jouw pensioen?

Woensdag 30 juni 2021

Weet jij wat de gevolgen van de zwaarwerkregeling zijn voor de hoogte van jouw pensioen? Heb je recht op de zwaarwerkregeling? In dit artikel zetten we een stappenplan uiteen.

Je kan de zwaarwerkuitkering maximaal drie jaar voor je aow-leeftijd laten ingaan. Als je twijfelt of de uitkering voldoende voor je is, kan je in 'Mijn Bouwpensioen' vanaf nu zien hoe jouw pensioen kan aansluiten op de uitkering. Klik hiervoor op 'Plan uw pensioen'. Vervolgens kan je:

- eerst je uitkering laten ingaan en aansluitend je pensioen.
- je pensioen tegelijk laten ingaan met de uitkering.
- tijdens de uitkering een lager pensioen ontvangen en aansluitend op de uitkering een hoger pensioen.

Stop je eerder met werken?

Je pensioen wordt dan lager, want je stopt eerder met het opbouwen van pensioen. Laat je je pensioen eerder ingaan? Dan wordt je pensioen dat je iedere maand ontvangt nog iets lager. Je ontvangt het pensioen dan over een langere periode.

Bij wie kan je terecht voor vragen?

Voor meer informatie kun je terecht bij een vakbondsconsulent. Dat kan ook als je geen lid bent van een vakbond. De contactgegevens van de vakbondsconsulenten vind je via deze link

Angelina van Weerdenburg
senior communicatieadviseur

Gerelateerd nieuws

Zondag 28 januari 2024
35 jaar in de wegenbouw: 'Ik ging fluitend naar mijn werk'

Henk (66) is vorig jaar september met pensioen gegaan. Na ruim vijfendertig jaar in de wegenbouw kijkt hij tevreden terug op een mooie carrière. "Mijn werkgever heeft mij altijd erg gesteund en meegedacht toen het werk wat zwaarder werd. Hierdoor heb ik het daar zo lang volgehouden." Hoe zag zijn carrière eruit en hoe kon hij dankzij de zwaarwerkregeling eerder met pensioen?

Donderdag 21 december 2023
Voorwaarden zwaarwerkregeling voor uitvoerders vereenvoudigd

Vanaf 1 januari 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Vanaf 1 januari 2022 geldt deze regeling ook voor uta-medewerkers. Een voorwaarde voor uta-medewerkers is dat zij de laatste 25 jaar minstens 5 jaar hebben gewerkt als bouwplaatsmedewerker. Voor uitvoerders vervalt die voorwaarde in de nieuwe cao Bouw & Infra die ingaat op 1 januari 2024.

Woensdag 20 december 2023
Hoe zit het met de pensioenindexatie 2023 voor gedispenseerden?

Eind 2022 besloot bpfBOUW de pensioenen met 14,52% te indexeren. Deze onverwacht hoge indexatie bracht aanzienlijke financiële lasten met zich mee voor werkgevers met contracten voor gedispenseerde medewerkers. Het afgelopen jaar hebben we intensief gewerkt om de impact te beperken en de leden op de hoogte gehouden via bijeenkomsten.