Logo Bouwend Nederland

Webinar Standaard voor woningisolatie

Zaterdag 26 augustus 2023

Ben jij al bekend met de standaard voor woningisolatie? Weet jij welke eisen straks gelden voor jouw verduurzamingsproject? Laat je vooral informeren tijdens het webinar over de standaard voor woningisolatie, georganiseerd door BZK en RVO. Leden van Bouwend Nederland zijn van harte welkom om deel te nemen. Ferry van Wilgenburg van de Noord-Hollandse Duurzaamheidsalliantie (NHDA) zal een casus presenteren.

Donderdag 14 september 13.30-14.30u

De Standaard voor Woningisolatie laat zien wanneer een bestaande woning goed genoeg is geïsoleerd om de overstap naar gasloos te maken. Particulieren schakelen vaak een bouwbedrijf of een lokale aannemer in voor energiebesparing of een verbouwing. Dat is een goed moment om ook verder te kijken.

Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij BZK, vertelt over:

  • het doel van de standaard voor woningisolatie en de beleidsmaatregelen van de Rijksoverheid. Denk daarbij aan de 675.000 woningen die toekomstklaar moeten worden geïsoleerd met de standaard als referentie.
  • de normering dat EFG-label voor huurwoningen vanaf 2029 bij verduurzaming direct naar de standaard voor woningisolatie worden verduurzaamd. Deze normering is in april aangekondigd.
  • de koppeling met de gewijzigde Energieprestatievergoeding (EPV).

Joost Hartlief, senior adviseur Duurzame Bouw bij RVO, gaat in op:

  • Wat houdt de norm in?
  • Hoe is deze tot stand gekomen?
  • Is de standaard ambitieus, of valt het mee?
  • Welke isolatiemaatregelen moet je doorvoeren?

Bouwbedrijf aan het woord:

Verschillende woningbouwcorporaties hebben al ervaringen met de standaard voor woningisolatie als uitgangspunt bij verduurzaming. Ferry Wilgenburg zal namens woningcorporatie Kennemer Wonen en de Noord-Hollandse Duurzaamheidsalliantie ervaringen delen. NHDA – De Noordhollandse Duurzaamheids Alliantie

Quote van Ferry Wilgenburg: "Zowel opdrachtgever, bouwbedrijf als huurder hebben belang bij zo helder mogelijke doelstellingen voor het verduurzamen van woningen. Het gebruik van de standaard biedt die helderheid."

Meld je hier aan voor het webinar: Webinar Standaard voor woningisolatie (rvo.nl)

Volop informatie over de Standaard voor woningisolatie
Op onze website hebben we alle informatie voor je op een rij gezet. Je vindt hier ook een checklist voor het verlagen van de warmtevraag, maatregelen per woningtype en veelgestelde vragen en antwoorden. - Standaard voor woningisolatie - Bouwend Nederland


Foto: Gijs Versteeg

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 16 mei 2024
Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Woensdag 8 mei 2024
CROW-richtlijn Warm Mix Asfalt ligt nu ter visie

Vanaf 1 januari 2025 is Warm Mix Asfalt het nieuwe standaard asfaltmengsel. Met het doel om de duurzaamheid van asfaltwegverhardingen te verbeteren en schadelijke emissies te verminderen. Om deze transitie te begeleiden heeft CROW de Richtlijn Warm Mix Asfalt opgesteld. Het gaat om een op zichzelf staande CROW-richtlijn. De richtlijn ligt nu ter visie. Reageren kan tot en met 15 juni.

Woensdag 8 mei 2024
Verzeker je van lage stabiele energieprijzen via Bouwend Nederland partner Atlas Power and Gas

Binnen de energiemarkt heerst er veel onzekerheid. De onrust in landen waaruit wij een belangrijk deel van onze energie halen baart veel energiebedrijven zorgen. Dit zorgt voor sterk wisselende energietarieven en dure lange termijn contracten.