Wervingscampagne studenten Civiele Techniek
Maandag 4 september 2023
Heeft Nederland straks nog voldoende civiel ingenieurs die onze infrastructuur toekomstbestendig houden? Op het hbo is het aantal studenten civiele techniek sinds 2017 met 25% afgenomen. Door die terugloop dreigen opleidingen te sluiten. Dus besloten 14 hogescholen (aangesloten bij Domein Built Environment) vorig jaar een unieke samenwerking aan te gaan. Een samenwerking die leidde tot een gezamenlijke wervingscampagne voor de opleiding civiele techniek.
Online wervingscampagne voor studenten 2024-2025
In de wervingscampagne staan scholieren centraal die in hun dagelijks leven (op de fiets of gamend) kennismaken met de wereld van civiele techniek. Ze ontdekken wat het vak allemaal inhoudt en welke rol ze zelf kunnen spelen in de civieltechnische sector. En hoe waardevol dat is voor de toekomst. In oktober gaat de campagne live met drie video’s en een online platform. De campagne wordt verspreid via diverse online kanalen. Middelbare scholen ontvangen lesmateriaal.
Bouwend Nederland ondersteunt het initiatief
Vanuit het meerjarenprogramma Toekomst van Werk heeft Bouwend Nederland een financiële bijdrage gedaan aan de ontwikkeling van deze campagne. Daarnaast zorgen we er, bijvoorbeeld via het tv-programma ‘De bouw maakt het’ voor dat wij ook in onze uitingen meer aandacht besteden aan het vak van civiel ingenieur. Een belangrijk doel van deze campagne is om de brede infra meer aandacht te geven vanwege uit onderzoek gebleken onbekendheid bij de Nederlander. Daarnaast verkennen we op dit moment met elkaar welke mogelijkheden er nog meer zijn om de instroom en het behoud van civiel ingenieurs langdurig te stimuleren.
Meedoen aan de campagne
Op dit moment is de productie van de campagne nog in ontwikkeling. Uiteraard nemen we je mee zodra de campagne van start gaat.
Gerelateerd nieuws
Per 4 oktober is Henri van der Kamp, algemeen directeur bij Van Gelder Groep, toegetreden tot het dagelijks bestuur van Bouwend Nederland. Henri volgt Lennard Heij op en vertegenwoordigt de ledengroep bouw en infra groot. Wij feliciteren hem van harte met deze benoeming en kijken uit naar zijn bestuurlijke inzet.
De urgentie om kinderen en jongeren – ongeacht hun schoolsoort, leerjaar, potentie, interesses en achtergrond – kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs te geven is gehoord door het Nationaal Groeifonds. Het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst' heeft tot doel om alle jongeren in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT tijdens schooltijd en in het curriculum.
De bouw en infra heeft mensen nodig. Altijd en veel ook. Eén van de manieren om jonge mensen al vroeg te enthousiasmeren voor de sector is het organiseren van snuffelstages. Ook jouw bedrijf kan tijdens een snuffelstage middelbare scholieren laten ervaren wat werken in de bouw en infra inhoudt. Wat is er nu leuker dan jongeren op deze leeftijd al enthousiast te krijgen voor de bouw en infra?