Wkb: hoe bereken je de kosten voor de kwaliteitsborger door?
Woensdag 3 april 2024
We horen dat sommige kwaliteitsborgers niet in opdracht van consumenten willen werken. Dan zijn er twee keuzes: óf de opdrachtgever gaat op zoek naar een andere kwaliteitsborger óf jij schakelt als aannemer de kwaliteitsborger in. Daarmee trek je wel extra risico’s naar je toe. Doe je het wel, bereken dan de kosten door via het modelcontract van Bouwend Nederland.
Wettelijk gezien is het de initiatiefnemer die de kwaliteitsborger inschakelt. Dat is bij seriematige woningbouw de projectontwikkelaar/ontwikkelende bouwer, en anders veelal de (particuliere) opdrachtgever. Die is dan ook degene die de kosten van de kwaliteitsborger betaalt. Je kan er als aannemer voor kiezen om de opdrachtgever te ontzorgen en dit voor hem te doen. Dit kan uit commercieel oogpunt handig zijn, maar je trekt er wel extra risico’s mee naar je toe. Uit juridisch oogpunt is het daarom niet aan te raden.
Gebruik vooral het modelcontract
Als je ervoor kiest om zelf de kwaliteitsborger in te schakelen, is het verstandig om het modelcontract te gebruiken. Zie: www.bouwendnederland.nl/modellen onder het kopje kwaliteitsborging. In de offerte aan de opdrachtgever kun je dan de kosten van de externe kwaliteitsborger opnemen (dit kan ook als stelpost) met een opslagpercentage voor de extra risico’s. Daarnaast ligt het voor de hand om jouw interne kosten voor kwaliteitsborging door te berekenen. Je moet immers tijd besteden aan het verzamelen van gegevens voor de kwaliteitsborger, en misschien moet je bepaalde testen uitvoeren zoals een blowerdoortest.
Ook als de opdrachtgever de kwaliteitsborger inschakelt en betaalt, is het verstandig om deze interne kosten door te berekenen aan de opdrachtgever.
Al met al kunnen de kosten flink oplopen, dus laat in de offerte vooral duidelijk zien dat deze kosten voortkomen uit de Wkb.
Meer weten?
Ga dan ook naar onze Wkb-pagina veelgestelde vragen en antwoorden.
Gerelateerd nieuws
Op 26 februari werd de nieuwe UAV 2012 – versie 2025 – gelanceerd.
Per 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen ingegaan, met daarin onder andere kwaliteitsborging voor nieuwbouw van grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden (gevolgklasse 1). Voor verbouw bij dit type bouwwerken zou kwaliteitsborging vanaf 1 juli 2025 verplicht worden. Dat gaat niet door.
Wkb en digitalisering: twee onderwerpen die meer met elkaar te maken dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Vandaar dat ze donderdag 21 november allebei aan bod kwamen tijdens de bijeenkomst van de Contactgroep Digitalisering.