Wkb: Interne kwaliteitsborging met ISSO-praktijkprotocollen
Donderdag 30 maart 2023
De invoering van de Wkb per 1 januari 2024 is definitief. Vanaf dat moment moeten de prestaties van een gebouw op het moment van oplevering aantoonbaar zijn. De praktijkprotocollen van ISSO helpen daarbij. Ze beschrijven van ieder bouwelement of installatiedeel wat men op welk moment in het bouwproces moet controleren.
Interne kwaliteitsborging
Met de praktijkprotocollen kan je als aannemer je eigen registraties doen, dus de interne kwaliteitsborging. Je kan de praktijkprotocollen toepassen in bijvoorbeeld bouwsoftware, maar ze zijn via ISSO Open óók beschikbaar als lijsten.
De protocollen zijn ontwikkeld door groepen van experts vanuit de fabrikanten, brancheorganisaties (waaronder Bouwend Nederland), de kwaliteitsborgers en de praktijk. We streven ernaar dat ze deze protocollen de standaard worden. Op die manier hoeven aannemers geen verschillende registraties aan te houden voor verschillende kwaliteitsborgers, maar kan een uniforme werkwijze worden gehanteerd.
Kosteloos te raadplegen
Inmiddels zijn er al bijna 100 praktijkprotocollen beschikbaar, zowel voor de constructie van het gebouw, de gebouwschil, de installatiewerkzaamheden en de afbouwsector. Ze zijn voor iedereen die een profiel aanmaakt gratis op ISSO Open te raadplegen.
Gerelateerd nieuws
Met de inwerkingtreding van de Wkb krijgen we regelmatig vragen van leden. Een van de vragen die veel voorbijkomt, is of het bouwwerk vergunningplichtig is of vergunningvrij.
Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven.
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Daarbij is kwaliteitsborging verplicht voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1, zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Het voornemen was om per 1 januari 2025 ook bij verbouwen kwaliteitsborging verplicht te stellen. Gisteren heeft minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer geïnformeerd dat het besluit hierover een half jaar is uitgesteld.