Y-ONG Warmtelinq projectbezoek
Maandag 11 november 2024
Alweer bijna een week geleden vond het projectbezoek van Y-ONG aan een project van Gasunie en Heijmans, Warmtelinq, plaats. Warmtelinq is ontwikkeld door Gasunie en transporteert warmte van Rotterdam naar Den Haag en Leiden. Warmtelinq transporteert warmte naar 120.000 woning equivalenten waarbij een jaarlijkse reductie qua uitstoot wordt gerealiseerd van 180.000 ton co2.
We hebben te maken met ambitieuze klimaatdoelen, maar uitvoering hiervan is lastig. Dit komt mede door wet- en regelgeving. In Zuid Holland heeft het project bovendien een bijzondere situatie, er zijn relatief veel bronnen. Maar Zuid Holland is een dicht bebouwde omgeving en heeft daardoor beperkte ruimte voor opwekking van elektriciteit. Wil je meer weten over het project? Kijk hier de video.
Locaties
Na interessante presentaties van Elco Speelman (Warmtelinq) en Robin Versluis en Gijs van Gorp (Heijmans) bezochten we meerdere locaties in Den Haag om met eigen ogen te zien hoe dit grote project wordt vormgegeven. Dat de uitvoering lastig is, is goed te zien op de diverse locaties. Er is weinig ruimte voor de werkzaamheden en materiaalopslag. Daarnaast is het een hele klus om bijvoorbeeld omwonenden tevreden te houden. Mooi te zien dat het uiteindelijk toch altijd lukt.
Nieuwjaarsborrel
In het nieuwe jaar staan er ook weer verschillende interessante bijeenkomsten op de planning. Zo is het Y-ONG bestuur bezig met het organiseren van een tweedaagse studiereis naar Brussel. Daarnaast wordt binnenkort de uitnodiging verstuurd voor het projectbezoek/de nieuwjaarsborrel bij de Twentsche Kabelfabriek BV (TKF) in Haaksbergen. We starten de middag met een rondleiding door de fabriek en sluiten de middag gezellig samen af met een nieuwjaarsborrel. De uitnodiging wordt binnenkort verstuurd. Ben jij nog niet aangesloten bij Y-ONG en wil je graag een uitnodiging ontvangen? Meld je dan snel aan.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT) heeft een nieuwe module toegevoegd aan het digitale Handboek Sleufloze Technieken: ‘Geotechniek bij sleufloze aanleg van kabels en leidingen’. Deze module is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over geotechnisch onderzoek: welke vormen er zijn, wat het doel is en hoe het wordt uitgevoerd. De module behandelt de belangrijkste aspecten van geotechniek bij de sleufloze aanleg van horizontale kabels en leidingen. Dit type onderzoek vormt vaak een essentieel onderdeel van de ontwerpfase en levert cruciale informatie voor het plannen van boringen of persingen. Daarmee is het een waardevol kennisdocument voor ontwerpers en opdrachtgevers.
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.