1. Home
  2. Nieuws
  3. Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Dinsdag 8 april 2025

Op dit moment zijn er te veel conflicterende richtlijnen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving vertragen en kostenverhogend werken. Wij pleiten bij het ministerie van VRO voor een versnelde hervorming van het MPG-stelsel tot één Europees afgestemd systeem met als uitgangspunt de CO2-uitstoot van materiaal tot en met gebruiksfase. Woensdag vindt het Kamerdebat over het klimaatakkoord en de verduurzaming van de gebouwde omgeving plaats.

In het klimaatakkoord is afgesproken dat de hele gebouwde omgeving in 2050 aardgasvrij is, en dat in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen en gebouwen zijn verduurzaamd. Deze opgave gaat verder dan alleen het reduceren van CO2 in de gebruiksfase van een gebouw. Ook het bouwproces en het materiaalgebruik veroorzaken CO2-uitstoot. Deze integrale kijk op het verminderen van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving wordt Whole Life Carbon-aanpak genoemd. Deze benadering moet volgens ons de basis zijn voor de hervorming naar eenduidige en uniforme richtlijnen voor de verduurzamingsopgave.  

Onze belangrijkste aandachtspunten

De punten waarvoor we bij VRO aandacht vragen zijn:

  • Zorg voor voorspelbare én uniforme wet- en regelgeving voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving, op basis van de whole life carbon-aanpak. Nu zijn er te veel conflicterende richtlijnen, zoals MPG-normen en BENG-eisen die elkaar tegenspreken.
  • Zorg voor behoud van kennis en uitvoeringscapaciteit voor de aanleg van warmtenetten. Warmtenetten zijn een zeer kansrijke route om de CO2-uistoot van de gebouwde omgeving te laten dalen, meer duidelijkheid is nodig.
  • Stimuleer netbewuste bouwmethoden om netcongestie tegen te gaan. Samen met andere partijen ontwikkelden we hiervoor heldere ontwerpprincipes: Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar
  • Versnel onderzoek naar de brede toepasbaarheid van eDNA in sloop- en renovatieprojecten om te voorkomen dat isolatieprojecten vaak en langdurig moeten worden stilgelegd in geval van beschermde diersoorten. Meer informatie hierover vind je in deze podcast.
  • Voorkom lokale en regionale eisen bovenop landelijke regelgeving. 

Meer weten?

Lees onze position paper

Jarin van der Zande
Adviseur markt & overheid Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 2 mei 2025
Handreiking voor gemeenten: benut kennis van bedrijven over warmtenetten

Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.

Vrijdag 25 april 2025
Steeds meer grotere elektrische machines leverbaar

Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.

Donderdag 24 april 2025
Nieuwe updates Emissievoorspeller

De Emissievoorspeller van Topsector Logistiek is flink uitgebreid en verbeterd. Met de nieuwste functionaliteiten krijg je nog beter een betrouwbaar inzicht krijgen in de emissies en stikstofimpact van bouwprojecten. Je hoort er dinsdag 6 mei meer over tijdens een lunch-webinar.