Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Zorgvuldig graven nabij waterstofleidingen

Zorgvuldig graven nabij waterstofleidingen

Woensdag 22 november 2023

De netbeheerders hebben een WIBON adviesblad, grondroeren nabij (waterstof)gas distributie leidingen opgesteld. Om ervaring op te doen met waterstof als alternatief voor aardgas, zijn pilots gestart. Dat betekent dat op bepaalde locaties leidingen aanwezig zijn waar waterstof doorstroomt. Hoe je zorgvuldig moet graven in de nabijheid van deze leidingen staat in een nieuw WIBON adviesblad.

De netbeheerders hebben samen met de overheid en andere Klimaatakkoordpartners uitgesproken dat ze waterstof vanaf 2030 als mogelijk extra oplossing willen kunnen inzetten voor het duurzaam verwarmen van woningen en bedrijfspanden. Om dit te kunnen realiseren zijn netbeheerders gestart met pilots om inzicht te krijgen in het effect van de omschakeling naar waterstof. Binnen deze pilots wordt onder andere ervaring opgedaan met de distributie van waterstof door bestaande gasleidingen waarbij veiligheid één van de leerthema’s is. Het adviesblad is opgesteld in samenwerking met leden van de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer die betrokken zijn bij pilots.

 

In het digitale dossier graafschadereductie op de site van Netbeheer Nederland, vind je onder het tabblad documenten diverse adviesbladen, waaronder 'werken nabij Waterstofleidingen'. Meer informatie over waterstof als onderdeel van het toekomstig energiesysteem: nu investeren in onderzoek vindt je in het digitale dossier waterstof op de site van Netbeheer Nederland. Bij vragen neem contact op met de betreffende netbeheerder of Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).