Logo Bouwend Nederland

Zwaarwerkregeling: Leo geniet inmiddels van elke seconde

Woensdag 22 november 2023

Sjouwen, stucen, trap op trap af, beton storten, kruiwagens vol met kilo's cement verplaatsen en lange dagen maken. Zo zagen de 49 jaar werken in de bouw eruit voor Leo Scholman (67 jaar). Drie jaar geleden stopte hij met werken dankzij de zwaarwerkregeling. Hoe heeft hij dat ervaren?

"Ik begon met werken toen ik vijftien jaar was als timmerman. Ik heb mij steeds weten op te werken tot leermeester." Zo werd de leergierige Leo al snel metselaar, toen stukadoor en uiteindelijk tegelzetter. "De laatste 25 jaar heb ik gewerkt als tegelzetter en heb ik veel jongens mogen opleiden." Leo heeft veel gezien en gedaan en heeft dat altijd geprobeerd over te brengen op de volgende generatie.

'Mijn vrouw gaf de doorslag'

Voor Leo kwam de regeling precies op het juiste moment. "Op een gegeven moment merk je dat je niet meer meekomt met die jongens. Je lijf wil niet meer zoals eerst." Dus toen zijn werkgever hem ruim drie jaar geleden vertelde over de zwaarwerkregeling kwam dat als geroepen. Leo voegt toe: "Mijn werkgever zei zelf: 'Het is goed zo, ik denk dat je dit moet aannemen'. Daar hoefde ik dan ook niet lang over na te denken. "Ik vond het gelijk een goed idee en de gedachte gaf mij rust. Mijn vrouw gaf de doorslag en moedigde mij echt aan van deze regeling gebruik te maken."

'Weer mijn eigen tijd bepalen'

Het zwarte gat waar men de Leo voor waarschuwde, is nooit gekomen. "Onze dagen vullen zich vanzelf en ik heb mij nog geen minuut verveeld." Zijn vrouw beaamt dit en is erg blij met hun tijd samen. "We zijn al 45 jaar getrouwd zonder een dag ruzie", vertelt Leo trots. "Ze miste het gezelschap en nu is zij ook sinds een paar maanden thuis, dus kunnen we echt samen optrekken." Het geheim is dat je elkaar moet vrijlaten maar ook moet opvangen. "Als ik een flink stuk wil fietsen en zij heeft al andere plannen, dan is dat natuurlijk helemaal prima", zegt Leo lachend. Ze gaan graag naar hun vakantiehuis in Drenthe om van de natuur te genieten. "Fiets op de auto en dan een stuk rijden, lunchen, fietsen en weer inladen en terug. Ik geniet zo van het feit dat ik mijn tijd zelf kan bepalen, niets moet meer en niemand zit achter je aan."

Klusjesman

Helemaal stilzitten hoeft Leo niet, want familie en vrienden weten hem zeker nog te vinden voor allerlei klusjes. "Ik ben bij de buurman de trapleuning aan het maken, die had hij weggezaagd. Dan bel ik even mijn oude chef en regel ik hout." Ook zijn zoon helpt hij graag waar hij kan, of dit nu met advies is of met zijn handen. "Zo blijf ik toch bezig met het vak en help ik ondertussen waar ik kan. Ik ben nog regelmatig in de schuur te vinden om te knutselen en te rommelen. Dat vind ik heerlijk."

'Ik gun iedereen dit'

"Ik hoop dat de regeling ook na 2025 nog blijft bestaan, ook voor collega's met een andere financiële situatie. Het is gewoon zwaar in de bouw, ondanks dat er een hoop is verbeterd door gebruik van machines blijft het een aanslag op je lijf." Hij is zich ervan bewust dat hij mazzel heeft gehad met zo'n goede werkgever en dat hij deze regeling kon treffen. "De laatste woorden van mijn chef waren: 'Het icoon van het bedrijf vertrekt.' Als je dat hoort kan je met een goed gevoel afsluiten en van je vrije tijd gaan genieten."

Meer weten?

Alles lezen over de zwaarwerkregeling? Dat kan op deze speciale website.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Donderdag 14 maart 2024
Onderhandelingsakkoord cao voor de groothandel in vlakglas

De achterban van de vakbonden CNV en FNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat wat op 28 februari 2024 is bereikt. Hiermee is de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf 2024 definitief.

Vrijdag 1 maart 2024
Onderhandelingsresultaat cao Vlakglas 2024

Op 28 februari 2024 hebben sociale partners elkaar gevonden in een onderhandelingsresultaat voor de cao groothandel in vlakglas, het glasbewerkings-en het glazeniersbedrijf 2024. De vakbonden leggen dit resultaat positief voor aan hun achterban.

Donderdag 11 januari 2024
Terugkijken: vragen en antwoorden over cao Bouw & Infra 2024

Wat betekent de cao Bouw & Infra 2024 voor loonsverhogingen, toeslagen en vergoedingen, het functie- en loongebouw, de zwaarwerkregeling, werkdruk en de overwerkregeling voor uta-werknemers? Dit zijn slechts enkele onderwerpen in het druk bezochte webinar over de nieuwe cao. Bekijk in dit artikel het webinar terug.