Klic als sleutel tot veilig en beheersbaarder werken bij Roelofs Groep
Vrijdag 9 mei 2025
Bij Roelofs Groep, een veelzijdig infra- en ingenieursbedrijf met wortels in de wegenbouw, staat veilig en efficiënt werken aan de ondergrondse infrastructuur hoog op de agenda. Het gebruik van Klic-gegevens speelt daarbij een essentiële rol. In dit artikel vertellen drie betrokken collega’s – Ernstjan Spijker (KAM-coördinator), Toon Flokstra (ontwerpleider) en Jeroen Pit (projectleider) – hoe zij dagelijks werken met Klic, welke voordelen zij ervaren en waar zij nog kansen zien.
Van ontwerp tot uitvoering: Klic als rode draad
Nederland ligt vol met kabels en leidingen. “Soms is het een warboel”, zegt Toon. “De eerste stap is dan altijd de Klic-melding doen. Zowel bij ontwerp als uitvoering is dat essentieel. Op papier lijkt het te kloppen, maar de praktijk wijkt nog weleens af.”
Ernstjan beaamt dat: “Als je bij het ontwerp een goede Klic hebt, kun je het ontwerp zo aanpassen dat je tijdens de uitvoering veiliger kunt werken.” Binnen Roelofs is Klic dus niet alleen een wettelijke verplichting, maar een onmisbare schakel in het werkproces.
Digitalisering maakt het verschil
Waar vroeger nog gewerkt werd met A3-papieren Klic tekeningen op het werk, is alles nu digitaal beschikbaar via de Klic app. Jeroen:“Dat scheelt enorm veel papier. Op de app kunnen onze buitenmedewerkers realtime zien waar kabels en leidingen zouden moeten liggen.” Ook brieven van netbeheerders en contactgegevens zijn direct oproepbaar.
Iets wat ze bij Roelofs implementeerden, is het koppelen van Klic-gegevens aan machinebesturing. Toon legt uit: “Onze graafmachines weten exact waar ze zich bevinden dankzij GPS. Door het ontwerp en de Klic in te laden, ziet de machinist direct waar kabels liggen. Dat voorkomt graafschades en verhoogt de veiligheid.”
Samenwerking als fundament
Bij Roelofs is samenwerking tussen afdelingen én met externe partijen cruciaal. “Ook ingehuurde kraanmachinisten krijgen toegang tot de Klic via ons systeem,” vertelt Ernstjan “Iedereen binnen het projectteam moet weten waar kabels en leidingen liggen.”
Vanuit projectleiding wordt er actief gestuurd op het zorgvuldig omgaan met deze informatie. “We kijken waar we vrij kunnen werken en waar voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Soms moeten we zelfs in overleg met netbeheerders als er risico’s zijn,” zegt Jeroen.
“Als je bij het ontwerp een goede Klic hebt, kun je het ontwerp zo aanpassen dat je tijdens de uitvoering veiliger kunt werken.”
Ernstjan Spijker, KAM-coördinator Roelofs Groep
Hoogte-informatie: De volgende stap
Toch is er nog ruimte voor verbetering. Zowel Toon als Jeroen zien het ontbreken van Z-waardes (hoogte-informatie) als een grote uitdaging. “Heel veel kabels en leidingen liggen te hoog of juist veel te diep. Vooral met de toename van gestuurde boringen verplaatst het probleem zich naar diepere lagen in de ondergrond.”
Jeroen vult aan: “We missen vaak afwijkingen in het tracé. Kabels die op meerdere plekken goed liggen, blijken elders ineens hoger te liggen, bijvoorbeeld over een rioolbuis heen. Dat is een risico dat we nu niet kunnen inzien via een standaard Klic.”
Van risico’s naar zekerheid
Soms helpt de Klic juist om onnodige zorgen weg te nemen. Toon vertelt: “We hadden een keer een tracé waar middenin een gasleiding liep. Iedereen schrok. Maar na een Klic-melding en navraag bleek het om een gestuurde boring te gaan, die 20 à 30 meter diep lag. Het probleem viel dus enorm mee.”
Voor Jeroen is het duidelijk: “Klic maakt ons werk niet per se sneller, maar zeker wel veiliger en beheersbaarder. En daar draait het om.”
Advies aan andere bedrijven
De collega’s van Roelofs zijn unaniem enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid van de Klic app. “Zowel binnen als buiten is alles goed toegankelijk,” zegt Jeroen. “Vroeger had je platte aanvragen, nu kijk je digitaal met elkaar mee.”
Slimmer graven begint hier
Werk je (nog) niet met Klic-meldingen, maar wil je wél sneller, nauwkeuriger en veiliger aan de slag in de ondergrond? De Klic app van Sogelink helpt bouw- en infrabedrijven met directe toegang tot actuele kabel- en leidinginformatie – inclusief handige functies zoals AR en kaarten op locatie.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit ledenvoordeel en de mogelijkheden die Sogelink je kan bieden? Neem contact met ons op via onderstaande knop of bel direct naar 079-3252166.
Gerelateerd nieuws
Onze voordeelpartners Ed Controls en Woub slaan de handen ineen. Verloopt de communicatie met onderaannemers stroef? Ervaar je vaak ruis of worden afspraken niet nagekomen? Continu zoeken naar mailtjes of appjes? Dat is vanaf nu verleden tijd.
Digitale veiligheid begint bij de techniek, maar valt of staat uiteindelijk met de mensen die ermee werken. Medewerkers zijn vaak onbedoeld de zwakste schakel in een organisatie. Denk aan phishingmails die steeds moeilijker te herkennen zijn door toepassing van AI of het werken op onveilige netwerken of andere onbewuste fouten die grote gevolgen kunnen hebben.
Samen met andere partijen in de bouw-, techniek- en woonsector ondertekenden we een beleidsmaatregel die het delen van data in de industriële bouw gaat verbeteren. Daarmee zetten we een belangrijke stap in de versnelling van woningbouw in Nederland. Deze maatregel is onderdeel van het bredere Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027.