Logo Bouwend Nederland

Bellen en internetten in het buitenland, hoe zit het nu echt?

Woensdag 14 juni 2023

Je hebt ze vast wel eens gehoord, de horrorverhalen van ondernemers die na een weekje buitenland terugkomen met een torenhoge telefoonrekening. Gelukkig zijn de risico’s op heel hoge rekeningen afgelopen jaren ingeperkt. Helaas kun je nog steeds veel geld kwijt zijn, met een beetje pech verbruik je in enkele seconden al voor tientallen euro's aan mobiel dataverkeer. Er zijn namelijk een aantal plekken die extra aandacht verdienen. Zo valt bijvoorbeeld het netwerk op zee niet onder Europese netwerk, hetzelfde geldt voor Turkije. Wij vertellen je alles wat je moet weten over bellen en internetten in het buitenland, zo kun jij met een gerust hart op vakantie. Lees je mee?

Wat moet je echt weten om hoge kosten te voorkomen?

Wat je echt moet weten vatten we voor je samen in drie woorden: zet dataroaming uit!

Stel je voor: je kijkt Netflix via de wifi in het hotel, maar je telefoon schakelt automatisch over naar de hotspot van je mobiel. Of: je loopt door de stad en op de achtergrond synchroniseert je telefoon. Het gevolg? Je verbruikt vele (soms peperdure) GB’s. Zorg dus altijd dat je dataroaming uitzet! Maak niet de fout om tussendoor even snel je mobiele internet aan te zetten, je toestel verbruikt dan al binnen enkele seconden veel MB's. Deze seconden kunnen je al tientallen euro's kosten.

Kosten voor bellen en internetten binnen de EU

Goed nieuws: binnen de EU betaal je voor bellen en internet hetzelfde als 'thuis' (Roam Like at Home). Dit geldt ook in de volgende niet EU-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. En voorlopig rekenen de drie grote Nederlandse operators (KPN, T-Mobile, Vodafone) ook geen extra kosten in het Verenigd Koninkrijk.

Kun je dus zorgeloos door heel de EU bellen en internetten?

Zo makkelijk is het helaas niet. In het buitenland verbruik je vaak meer data waardoor je je bundel kunt overschrijden. En soms mag een aanbieder een toeslag vragen, bijvoorbeeld als je een abonnement voor onbeperkt internet hebt. Een beperkt data-abonnement kan dan voordeliger zijn.

Ook zijn er een aantal plekken die extra aandacht verdienen:

Turkije en Zwitserland
Ze zijn vlakbij en doen mee met het Europees Kampioenschap voetbal, toch? Zeker, alleen horen zij niet bij de EU. De voordelige EU-regels gelden in deze landen niet bij elke provider. Alleen Vodafone heeft in Turkije dezelfde voorwaarden. Bel je via Bouwend Nederland Telefonie? Dan bel je in Zwitserland wel gewoon tegen EU-tarief. Dat is mooi meegenomen. In Turkije is dat helaas niet het geval, dus daar komt de samenvatting in drie woorden weer van pas: zet dataroaming uit! Hier kost internet namelijk al snel € 2,50 per MB. Deel dit met je medewerkers om ze niet de fout in te laten gaan zoals al vele andere.

Andorra, Gibraltar, Monaco
In deze landen, gelden soms andere regels. Dit verschilt per provider, T-Mobile verrast bijvoorbeeld hun klanten met extra kosten in deze landen omdat ze buiten de EU vallen. Check vooraf goed welke voorwaarden gelden bij jouw aanbieder.

Grensgebieden met niet EU-landen
In grensgebieden kan het gebeuren dat het telefoonnetwerk van een naastgelegen niet-EU-land sterker is, en je smartphone automatisch overschakelt. Dit gebeurt zonder dat je het doorhebt. Je ontdekt het pas op de rekening aan het einde van de maand. Kan je dit voorkomen? Zeker! Stel in grensgebieden met niet-EU landen zelf het netwerk in.

Ter zee en in de lucht
Om extra kosten te vermijden, kun je het best dataroaming uitzetten in een vliegtuig of op een boot. Zit je op zee of op een boot tijdens je vakantie? Let dan op dat het maritieme netwerk niet valt onder het Europese netwerk en het je hoge kosten op kan leveren! Heb je toch internet nodig op deze plekken? Neem gerust contact met ons op, dan geven we je tips!

Grensbericht

Zodra je de grens overgaat, krijg je een SMS’je van je provider met de mededeling dat je een ander land betreedt. Dit is een voorbeeld van een grensbericht gestuurd vanuit KPN:

Welkom in [EU-LAND]. De tarieven voor bellen en internet in de EU zijn gelijk aan de Nederlandse tarieven. Bij gebruik van een aanvullende dienst kunnen verhoogde kosten gelden. Bij nood, bel gratis naar 112 of gebruik een alternatief middel voor noodcommunicatie. Publieke waarschuwingen zijn mogelijk via een applicatie te ontvangen. Zie kpn.com/meergrensinfo, Noodcommunicatie EU-landen | KPN, voor meer informatie over deze onderwerpen. Sms gratis 'INFO UIT' naar 1330 om geen tariefinformatie meer te ontvangen. Mvg, KPN

Kosten voor bellen en internetten buiten de EU

Bellen en internetten buiten de EU is vaak erg duur. Je betaalt verschillende tarieven per land. Mobiele providers rekenen zeer hoge tarieven, soms wel € 10,- per MB. Een enkele MB wordt in een mum van tijd al verbruikt. Zelfs het verzenden of ontvangen van één foto via WhatsApp kan je in het ergste geval al  €10,- kosten! Je hebt hier eventueel ook speciale bundels voor, maar heb je die niet zet dan altijd je roaming uit en nooit aan. Hoe hoog de kosten precies zijn per land vind je op het tarievenblad van jouw abonnement. Reis je buiten de EU? Installeer dan een datateller app op je smartphone. Zo hou je zicht op je mobiele internetverbruik. Zit je langer in een land buiten de EU? Koop gewoon een lokale (prepaid) simkaart, deze zijn vaak heel voordelig! En wist je dat er in veel smartphones tegenwoordig twee simkaarten tegelijk kunnen? In ons artikel over de dual-sim lees je hier alles over.

Datalimiet van € 60,50 per maand

Voor mobiel internet buiten de EU geldt een wettelijke limiet van € 60,50 per maand. Als je verbruik rond de 80% zit, krijg je een waarschuwingsbericht. Zodra je 100% hebt bereikt, wordt de dienst stopgezet. 

Aan een hoog bedrag zit je buiten de EU al gauw, met datatarieven van € 2,50 tot zelfs € 10,- per MB. In het ergste geval bereik je het limiet van € 50,- al met een simpel WhatsApp-videogesprek van maar twee minuten. Als je onderweg toch niet zonder mobiel internet kunt, dan bieden eventueel KPN, Vodafone en T-Mobile bundels aan met belminuten, sms berichten en mobiel dataverkeer. Internetten met zo’n bundel is goedkoper dan met het normale MB-tarief, maar de prijzen liggen nog steeds veel hoger dan in Nederland en de bundels zijn ook kleiner. Wil je toch blijven roamen? Neem dan contact op met de klantenservice van jouw provider.

Bellen en gebeld worden buiten de EU

Bel je naar een Nederlands mobiel nummer? Dan betaal jij het bellen naar Nederland. Ook als het toestel zich in hetzelfde buitenland bevindt. Word je gebeld door een Nederlandse mobiel? Dan betaal jij het buitenland tarief. De beller wordt zo beschermd tegen hoge belkosten. Hij weet natuurlijk niet altijd of je in Tiel of Timboektoe bent. Tip: in plaats van bellen kan je sms'en of WhatsApp bellen via wifi.

Extra opletten in India, China en Indonesië

Let in landen als India, China en Indonesië extra goed op welk openbaar WIFI netwerk je gebruikt. Openbare netwerken zijn eigenlijk vaak al niet te vertrouwen maar let in die landen er nog even extra op. Er is op dat gebied maar weinig wetgeving, de handhaving is vaak nog minder.

Zo houd je roaming-kosten in het buitenland laag

Met de volgende tips blijven je kosten binnen de perken:

  • Zet dataroaming uit.
  • Zet je mobiele internet alleen aan als je het wél gebruikt. Schakel het daarna weer uit.
  • Gebruik zoveel mogelijk apps die je offline kunt gebruiken (je kan bijvoorbeeld Google Maps-kaarten offline bewaren).
  • Koop een lokale simkaart om goedkoper te bellen en internetten. In een telefoon met Dual Sim kun je je eigen simkaart gewoon laten zitten.
  • Neem niet zomaar de telefoon op als je buiten de EU bent. Maak gebruik van WhatsApp bellen via wifi of stuur een sms.
  • Zorg in de grensgebieden met landen buiten de EU dat je op het goede netwerk zit.
  • Let goed op welk openbaar netwerk je gebruikt en of deze ook goed beveiligd is.

Bonus tip: even helemaal geen telefoon

We snappen het: je bent ondernemer, je werk is je #1 passie, niemand kan het werk beter doen dan jij. Ook op vakantie gaat het ondernemersleven gewoon door. Maar een paar weken zonder contact met de digitale wereld kan heel verfrissend werken. De beste ideeën ontstaan namelijk in rust, zónder prikkels van mobiele apparaten. Laat je telefoon deze vakantie lekker thuis of zet hem desnoods een uurtje per dag aan.

Vragen of meer weten? 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de adviseurs van Bouwend Nederland Telefonie, zij helpen je graag verder. Bel 0348 49 50 41 of stuur een mail naar bouwendnederland@stn.nl.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 10 oktober 2023
Ga in gesprek met het ministerie over duurzaam reizen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil graag in contact komen met mkb-bedrijven (tot 100 medewerkers) in de bouw en industriesector om erachter te komen hoe keuzes over reizen gemaakt worden. Het gesprek is digitaal op dinsdag 7 november van 16.00 tot 17.00 uur.

Donderdag 5 oktober 2023
Infradialogen nodigen uit tot goed gesprek met infraondernemers

Welke ontwikkelingen spelen er in de infrasector. Hoe kan je hier als bedrijf op inspelen. En hoe bepalen we samen de lobbykoers. Daarover gaan voorzitter Arno Visser en algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland in gesprek met infraleden. De eerste bijeenkomst in Amsterdam leverde al een goede discussie op.

Maandag 11 september 2023
Uitkomsten UTA-onderzoek input voor CAO onderhandelingen

Bouwend Nederland heeft met belangstelling kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek onder UTA-medewerkers. In de huidige CAO werd afgesproken te onderzoeken wat ervaringen, wensen en eventuele knelpunten van UTA-medewerkers zijn.