Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Gezondheid en vitaliteit in de bouw infra belangrijker dan ooit

Gezondheid en vitaliteit in de Bouw & Infra belangrijker dan ooit

Woensdag 25 januari 2023

Naar verwachting zullen werkgevers ook in 2023 kampen met een krappe arbeidsmarkt. Met het nijpende personeelstekort is het belang van een gezonde en vitale werkvloer in de Bouw & Infra groter dan ooit. Benieuwd hoe je samen met onze voordeelpartner ArboDuo (onderdeel van ArboNed) kan zorgen voor gezonde en vitale werknemers? Lees dan snel verder.

Werknemers die goed in hun vel zitten, hebben daar zowel privé als op het werk veel profijt van. Ze verzuimen minder, zijn productiever en hebben meer energie om te werken. Hoewel een gezonde leefstijl de keuze is van jouw werknemers, kun je hen wel bewust maken van het belang om gezond te leven en te werken. Uiteindelijk beslissen je medewerkers zelf of ze iets doen met een gezonde leefstijl, maar je hebt er meer invloed op dan je denkt. We besteden immers veel tijd op ons werk.

Wettelijke verplichtingen

Het is niet alleen in het belang van werkgever en werknemer om bij te dragen aan de gezondheid van de werknemer, het is ook een wettelijke verplichting. Er zijn twee wettelijk verplichte instrumenten die inzicht geven in mogelijke risico’s van verzuim:

  1. Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E): hiermee breng je alle arbeidsrisico’s in jouw bedrijf in kaart, zodat je deze gericht kunt aanpakken.
  2. Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO): dit medisch onderzoek is afgestemd op de functie en geeft jouw medewerkers duidelijkheid over hoe zij gezond en vitaal aan het werk kunnen blijven, nu en in de toekomst. Het onderzoek richt zich op de gezondheidsrisico’s vanuit de functie. Valt jouw bedrijf onder de cao Bouw & Infra? Dan regel je het PAGO via Volandis, het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid waarmee ArboDuo samenwerkt.

Leefstijlbegeleiding

Als tijdens het PAGO blijkt dat jouw werknemer een verhoogd risico op hart- en vaatziekten heeft en er baat bij heeft om zijn leefstijl te verbeteren, dan zal de arts hem doorverwijzen naar een leefstijladviseur. Valt jouw bedrijf onder de cao Bouw & Infra of cao Afbouw (en/of ben je lid van Bouwend Nederland, NOA of AFNL) en is jouw werknemer volledig aan het werk, dan vergoedt Volandis de investering. Zo kun je met gerichte en persoonlijke leefstijlbegeleiding voorkomen dat jouw medewerker (langdurig) uitvalt.

Keuringen

Ook is het belangrijk om regelmatig te onderzoeken of jouw werknemers in staat zijn te voldoen aan de (zware) eisen die het werk aan hen stelt. Zo voorkom je dat ze zichzelf en anderen in gevaar brengen. Via een keuring wordt bepaald of jouw medewerker gezond genoeg is voor zijn beroep. Bijvoorbeeld een asbestkeuring wanneer jouw werknemers werken met gevaarlijke stoffen in combinatie met fysiek zwaar werk. Of de verplichte Intredekeuring wanneer medewerkers voor het eerst in de bouw gaan werken of langer dan drie jaar geen werkzaamheden in de bouw hebben uitgevoerd. De keuring is kosteloos als jouw bedrijf valt onder de cao Bouw & Infra.

Wil je nog meer weten over de mogelijkheden om de gezondheid van je werknemers te bevorderen? Neem dan eens een kijkje op deze webpagina.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.