Hoe voorkom je verzuim door werkstress?
Maandag 18 december 2023
Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.
Juiste balans
Planningen in de bouw- en infrasector worden steeds krapper. Daarnaast vraagt de markt tegenwoordig een snelle levering van hoge kwaliteit tegen zo laag mogelijke kosten. Dat zorgt voor een hogere druk op de werkvloer. Om verzuim door werkstress te verminderen of te voorkomen is een juiste balans essentieel. Zorg er daarom voor dat zaken die stress veroorzaken en zaken die energie geven in balans zijn voor medewerkers. Net als een batterij moet een mens ook weer opladen.
Meer werkplezier
Herken je signalen van werkstress in jouw bedrijf? Ga dan het gesprek aan en kijk hoe je er samen voor kan zorgen dat medewerkers meer plezier in het werk krijgen. Bijvoorbeeld door ze meer regelmogelijkheden te geven om hun werk aan te passen. Maar ook door waardering uit te spreken en ze het gevoel te geven echt onderdeel uit te maken van het bedrijf.
Praktische oplossingen
ArboNed helpt je graag met het voorkomen van verzuim door werkstress op een manier die bij jouw bedrijf past. Doe je het zelf met hulp van onze (online) hulpmiddelen? Besteed je liever alles uit? Of kies je voor een middenweg?
Nog meer tips en handvatten
Ben je op zoek naar nog meer tips en handvatten om verzuim door werkstress te voorkomen? Je vindt ze op de themapagina van ArboNed.
Gerelateerd nieuws
De uitzendbranche kan per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling voor de bouw en infra. Cao-partijen van de uitzendbranche en bouw en infra zijn dit overeengekomen. Dit is goed nieuws voor medewerkers in de bouw en infra die een aantal jaren als uitzendkracht hebben gewerkt. Onder voorwaarden tellen die jaren namelijk vanaf 2025 voor hen ook mee.
Vanaf 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Sinds 2022 geldt deze regeling onder voorwaarden ook voor uta-medewerkers. We zijn blij dat veel oudere medewerkers al gebruik maken van de regeling.
Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."