Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Sinterklaas in het voorjaar toegangsregelingen in bouwverzekeringen

Sinterklaas in het voorjaar? Toegangsregelingen in bouwverzekeringen

Donderdag 9 mei 2024

In de schadepraktijk van de Bouwend Nederland Integraal Polis zien we nog regelmatig dat Bouwend Nederland-leden het hele jaar door Sinterklaas spelen. Dit speelt met name bij schades aan het werk die veroorzaakt zijn door derden zoals onderaannemers.

Simpel voorbeeld: 1 dag voor de oplevering van het werk ontstaat een forse waterschade in een nog niet opgeleverd werk.  Een door een onderaannemer onjuist gemonteerde koppeling is losgeschoten waardoor een heel weekend water kon uitstromen met alle gevolgen van dien. De onderaannemer is hier duidelijk voor aansprakelijk én hiervoor verzekerd. Maar helaas bleek de onderaannemer slimmer dan het Bouwend Nederland-lid, want er werd gewerkt conform een offerte van die onderaannemer waarin onder meer stond dat hij er vanuit gaat als meeverzekerde in de CAR te zijn opgenomen.

Helaas was de Bouwend Nederland-modelovereenkomst voor onderaanneming niet gebruikt want daarin staat een veel genuanceerder tekst ten aanzien van de CAR. Grote lijn daarvan is dat je een onderaannemer alleen toegang verleent tot jouw CAR-polis als hij daarvoor geen dekking had kunnen regelen in een gebruikelijke aansprakelijkheidsverzekering. In dit geval was de onderaannemer dus de lachende derde, want ondanks het feit dat hij de fout heeft gemaakt én hiervoor verzekerd was draait jouw CAR-polis ervoor op. En als je dat regelmatig zo laat gebeuren raakt je premie/schadestatistiek uit balans en zal jouw premie en eigen risico steeds hoger worden.

Kijk dus nog eens naar die modelovereenkomst (zie onze bouw- en aanbestedingsmodellen) en stop ermee het hele jaar Sinterklaas te spelen. Die modelovereenkomsten hebben overigens nog veel meer voordelen dan alleen qua verzekeringen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de diensten van onze verzekeringspartners In-Staet of Howden? Neem dan contact op met onze adviseurs dienstverlening via email of 079 3 252 166.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 5 juli 2024
Innovatieve oplossingen kunnen de bewaking van bouwplaatsen in de zomer echt verbeteren.

De toekomst van bouwplaatsbeveiliging in de zomer

Donderdag 9 mei 2024
Nevenaannemers, vergeet ze niet vooraf aan te melden

Als hoofdaannemer zit je niet echt te wachten op nevenaannemers. Je mag al blij zijn als je een coördinatievergoeding krijgt, maar wordt wel afhankelijk van partijen die je niet altijd kent.

Donderdag 9 mei 2024
Maak kennis met de werkwijze van Howden

Laat je adviseren door een expert van Howden