Logo Bouwend Nederland

Dick de Vries: Digitale veranderingen kosten tijd, maar leveren ook veel tijd op

Woensdag 9 augustus 2023

Deze week vertelt Dick de Vries van KWS Infra, deelnemer aan Platform Build, welke digitale stappen zij hebben gemaakt. Uit ons trendonderzoek blijkt dat de bouw- en infrasector oprukt naar de digitale voorhoede. Inmiddels heeft bijna driekwart zijn processen grotendeels gedigitaliseerd. Voor een sector met overwegend mkb-bedrijven is dat een heel goede prestatie. In regio Noord delen ondernemers graag kennis en wisselen ze ervaringen uit. Dat kan via de Contactgroep Digitalisering of via Platform Build.

Projectleider Dick de Vries is al jaren bezig met digitalisering: de administratie gebeurt nu vrijwel volledig digitaal. Het grote voordeel van deze digitaliseringsstap is dat de gegevens actueel zijn en je direct overzicht hebt. Doordat alles digitaal beschikbaar is, heb je ook buiten op de bouwplaats alle gegevens direct bij de hand. Collega’s bij KWS Infra bewogen makkelijk mee met de veranderingen op gebied van digitalisering. Dick benadrukt dat het belangrijk is om veel tijd te besteden aan het duidelijk maken van de voordelen en dan gaat het vanzelf. Het allerbelangrijkste is om zelf 100% achter je plannen te staan en ook de successen met elkaar te delen.

Benieuwd naar het verhaal van Dick? Bekijk de video:

Meer inspiratie

We ondersteunen leden op verschillende manieren bij het digitaliseren van hun administratie of organisatie. Ook de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen stelt eisen aan de IT-inrichting. Je vindt alle informatie en tools via deze speciale website.

De Contactgroep Digitalisering biedt leden een vertrouwde omgeving om inspiratie op te doen en te sparren met collega-bouwbedrijven. De eerstvolgende contactgroepen in regio Noord staan gepland op maandag 18 september en dinsdag 28 november (van 14 tot 17 uur). Ben jij de volgende keer ook aanwezig bij de contactgroep? Je bent als lid van harte welkom! Mocht je je willen aansluiten bij de contactgroep en/of opgenomen willen worden op de verzendlijst, neem contact op met Willemijn Visscher.

Platform Build is een online community voor digitalisering van de bouw- en infrasector. Platform Build organiseert regelmatig bijeenkomsten over thema's als 'nieuwe digitale technologieën' en 'informatie-uitwisseling binnen het omgevingsmanagement bij infraprojecten'. Leden maar ook niet-leden van Bouwend Nederland kunnen gebruik maken van de online community rondom digitalisering. Doel is om laagdrempelig kennis te ontsluiten rondom digitalisering, met waar mogelijk regionale partners. Het onderwijsaanbod, aanbieders en leveranciers die actief zijn op het gebied van digitalisering worden samengebracht in één omgeving met bouw- en infrabedrijven. Dit geeft de kans om eenvoudig een vraag te stellen, om van elkaar te leren maar bovenal om samen te bouwen aan een meer gedigitaliseerde toekomst. De volgende bijeenkomst vanuit platform Build staat gepland op 10 oktober met als thema 'WKB en digitalisering'. Voor deze en meer activiteiten, kijk op Platform Build

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 23 mei 2024
Standaarden en unieke innovaties besproken in Brabant in Zeeland

Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.

Dinsdag 21 mei 2024
Haalbaarheidsonderzoek IT-blauwdruk bouwcombinaties positief

Bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Zo kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. Het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond. Kenan Tupkovic van BAM en Martin Mouton van TBI vertellen er meer over, ook namens Dura Vermeer, Heijmans, Van Oord en VolkerWessels.

Vrijdag 10 mei 2024
Met DICO naar een bijna ‘onbemande’ administratie

Lithos en PHB Bouw maken deel uit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Waar de 50 medewerkers van Lithos zich vooral richten op nieuwbouw, houden de 100 medewerkers van PHB zich bezig met nieuwbouw, renovatie én restauratie. Beide bedrijven streven naar zo min mogelijk administratieve rompslomp, en daarin zijn ze met de DICO standaard goed geslaagd.