Groningen leert over circulair en remontabel bouwen
Vrijdag 22 november 2024
Nieuwe dingen doen, iets leren, dat gaat niet vanzelf! Tijdens een presentatie in en over de Energiehub050 hebben de leden van afdeling Groningen geleerd over duurzaam, circulair en remontabel bouwen.
Iets nieuws leren
Freddy de Boer, programmadirecteur Energiebuh050 heeft de Groningse leden op ludieke en toch eenvoudige wijze laten ervaren dat iets nieuws doen niet vanzelf gaat. Zo is het ook gegaan bij de bouw van de Energiehub. Er is nog niet veel ervaring met circulair en remontabel bouwen. Gezien doelstelling van het project én een korte businesscase, lag er een grote uitdaging bij de bouw van dit praktijkopleidingscentrum. Les is vooral dat samenwerken, elkaar wat gunnen en accepteren dat je soms van je plan moet afwijken noodzakelijk is om vernieuwend te zijn.
Circulair en duurzaam bouwen
Simon de Ruig, projectmanager Energiehub050 Draaier en Simon Wijbenga, projectleider installatietechniek BAM hebben vervolgens verteld over het gebouw en bijbehorende installaties. Er is veel gebruikgemaakt van reeds gebruikte materialen, zoals oude meerpalen voor de constructie, glazen wanden om een klaslokaal te maken en schakelmateriaal dat over was of net de verkeerde kleur had. Daarnaast is door slim om te gaan met verbindingen en materialen, gezorgd voor een zo groot mogelijke restwaarde van de materialen. Dat betekent dat alle verbindingen weer losmaakbaar zijn en dat kabels, stopcontacten en ook grotere ventilatiekanalen niet ingebouwd zijn, om kwaliteit van materialen te behouden. Door bijvoorbeeld dat er geen gaten gemaakt hoeven worden in balken, waardoor de draagkracht behouden blijft voor een eventueel volgend gebruik.
Geslaagde jaarafsluiting
Vanuit bestuur Groningen kijken we terug op een geslaagde avond en afsluiting van dit jaar. We hebben veel geleerd en na afloop ook voldoende met elkaar kunnen bijpraten tijdens de borrel en een heerlijk stamppotbuffet.
Gerelateerd nieuws
De Stichting Infra Ondersteuning Noord Nederland (IONN) heeft besloten het Platform Infra Noord (PIN) structureel te ondersteunen met een jaarlijkse financiële bijdrage van € 20.000,-- incl BTW voor de duur van vijf jaar. Deze beslissing is genomen tijdens de bestuursvergadering van IONN op 14 maart 2025.
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.
Op dinsdag 8 april vond in BuildinG Groningen het Bouwlogistiek-congres plaats. Het onderwerp stond al een tijd op de agenda van de Provincie Groningen en Bouwend Nederland regio Noord. En om momentum te houden rondom dit actuele onderwerp werd er samen met de provincies Drenthe en Friesland doorgepakt om ‘Congres Bouwlogistiek Noord-Nederland’ op te zetten.