Informatiebijeenkomst Friese Energietafel in het teken van samen DOEN!
Donderdag 7 december 2023
Op 30 november 2023 organiseerde de Friese Energietafel een informatiebijeenkomst om de Friese gemeenteraads- en statenleden bij te praten over belangrijke ontwikkelingen in de Friese Energietransitie. Albert Adema ging namens Bouwend Nederland regio Noord het gesprek aan met Jelle Zoetendal, wethouder van de gemeente Heerenveen, Ingrid de Vegte, voorzitter van de Friese Energie Alliantie en Marcel Doyer, strategisch stakeholdermanager bij Liander, over de uitdagingen vanuit de verschillende perspectieven.
Netcongestie leidt ook in Friesland tot vertraging
Steeds meer bouw- en infrabedrijven hebben problemen met het aansluiten van woningen, gebouwen en/of bouwlocaties op het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor worden bouwprocessen vertraagd voor woningen die juist nu zo hard nodig zijn. Ook hinderen de problemen op het elektriciteitsnetwerk de verduurzamingsambities van bouw- en infrabedrijven. De belangrijkste oplossing voor dit probleem, het verzwaren en uitbreiden van het bestaande energienetwerk, zal zelfs bij maximale inzet nog jaren op zich zal laten wachten.
Creatieve oplossingen voor korte- en middellange termijn zijn nodig
Om op de korte- en middellange termijn toch nog te kunnen werken aan de maatschappelijke ambities, zal er creatief moeten worden omgegaan met de ruimte en de mogelijkheden die er nog wel zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het flexibeler benutten van de capaciteit op het net. Ook het meedenken door overheden bij innovaties om bouwprojecten dan wel niet tijdelijk van stroom te kunnen voorzien kunnen helpt in het tijdig realiseren van het benodigde vermogen op de bouwplaats.
De Friese Aanpak als voorbeeld
De Friese Aanpak kenmerkt zich daarbij in lokaal en met elkaar doen. Want om nieuwe oplossingen mogelijk te maken, zal op andere manieren naar het vraagstuk gekeken moeten worden. Het initiatief in Friesland, waarbij de provincie Friesland faciliterend optreedt om zowel de Friese gemeenten, belangenorganisaties en netbeheerders met elkaar in contact te brengen is daarbij waardevol en noodzakelijk en kan dienen als een voorbeeld voor andere provincies.
Gerelateerd nieuws
Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen en bouwmaterieel. Uit hun recente marktverkenning blijkt dat elektrisch bouwen veel sneller groeit dan eerder gedacht. Dat zorgt voor uitdagingen. Marktontwikkelaar Flip Oude Weernink vertelt over de praktische handreiking voor laden op de bouwplaats en over de route naar standaardisatie en slimme laadoplossingen.
Rond het Binnenhof moet het nu al, in historische binnensteden binnenkort en uiteindelijk is het de toekomst voor heel Nederland: emissieloos vervoer. Hoe doe je dat, als collega's en bouwmaterialen op de bouwplaats nodig zijn? De Leidse restauratie-aannemer Burgy Bouwbedrijf denkt verder dan elektrische bussen.
De provincie Gelderland en de HAN University of Applied Sciences hebben een praktische menukaart gemaakt met interventies voor slimme bouwlogistiek. Dit rapport helpt jou en je gemeentelijke opdrachtgevers om de bouwlogistiek te verduurzamen en tegelijkertijd overlast en kosten te verminderen.