1. Home
  2. Nieuws
  3. Leerling timmerman remco van der wal volgt zijn hart

Leerling-timmerman Remco van der Wal volgt zijn hart

Maandag 28 augustus 2023

'Niet ieder kind wordt later arts of advocaat. Leer je kinderen dat het oké is om met je handen te werken en toffe dingen te bouwen.' De slogan die we afgelopen jaar op veel bouwhekdoeken zagen, is Remco van der Wal op het lijf geschreven. Hij koos voor een toekomst in de bouw in plaats van de carrière die zijn ouders voor hem zagen en met succes!

Razend enthousiast is hij over zijn keuze om als timmerman in de bouw te gaan werken, maar Remco van der Wal zal zijn vrienden niet proberen over te halen om dezelfde stap te zetten. "Als ze ook iets anders willen gaan doen met hun leven dan zou ik ze wel zeggen dat het een hartstikke leuk vak is. Ik vind dat iedereen moet doen wat ze leuk vinden en dat het ook hun eigen keuze moet zijn." Het is niet zo gek dat de 22-jarige leerling-timmerman er zo naar kijkt. Omdat zijn ouders dat graag zo zagen, deed hij een hbo-opleiding: jongerenwerk. Met het kersverse diploma en werkervaring vanuit de stages op zak, realiseerde hij zich echter dat jongerenwerk niet is wat hij de rest van zijn leven wilde doen. "Ik kon er mijn ei niet in kwijt. Als ik thuis kwam na een dag werk dan wilde ik nog van alles doen. Dat vond ik niet prettig. Ik wil juist fysiek moe worden van mijn werk." Nou zijn er aardig wat beroepen te bedenken waarbij je je lichamelijk moet inspannen, maar Remco had een heel duidelijk beeld wat het moest zijn: timmerman. "Ik heb het altijd leuk gevonden om dingen te maken, en met hout bezig zijn vond ik dan het leukst. Het idee om samen met anderen mooie dingen te kunnen bouwen, dat is altijd wel een droombeeld geweest."

Meteen van start

Remco is hard bezig om die droom te verwezenlijken. Het moeilijkst was om zijn ouders over zijn keuze te vertellen, maar vanaf het moment dat hij dat had gedaan, loopt het allemaal behoorlijk gesmeerd voor de 22-jarige. "Ik heb gekeken waar ik de opleiding allround timmerman kon doen.
Omdat ROC Friese Poort het dichtst in de buurt zat, ben ik daar heen gegaan. Ik heb er een prettig gesprek gehad en het leken me leuke leraren. Ze vertelden me ook dat als je in de bouw wilt, je een leerwerkplek moet hebben en dat Toekomstbouwers Friesland (voorheen Bouwmensen Friesland) dat regelt. Dat gaf me zekerheid." Alles bij elkaar kreeg Remco een goede indruk van de school, de opleiding en het BBL-traject. In mei 2022 is hij gestart met de niveau 3-opleiding voor allround timmerman. Verrassend, vindt hij zelf. "Ik was net klaar met het hbo en had eigenlijk gedacht dat ik na de zomervakantie met het nieuwe schooljaar aan deze opleiding zou beginnen, maar ze zeiden: als je zo gedreven bent dan mag je wel meteen beginnen."

Sneller dan het systeem

Hoewel hij er dus pas een jaar geleden mee begon, heeft Remco de driejarige opleiding inmiddels bijna afgerond. Hij stroomde aan het eind van het eerste leerjaar in, en toen zijn medeleerlingen na de zomer aan jaar twee begonnen, ging hij met ze mee. Binnen dat tweede schooljaar heeft hij de achterstand ingelopen en is hij zelfs al een heel eind met de leerstof van het derde jaar. Hoe het kan dat hij het in zo'n razend tempo doet? "Ik denk dat ik cognitief wat hoger zit dan het gemiddelde, maar vooral ben ik enorm gedreven om dit vak zo snel mogelijk te leren. Ik wil ontzettend graag en doe er daarom heel veel voor. Dan gaat het allemaal veel sneller." Hij vindt het fantastisch dat het leersysteem zo flexibel is dat hij niet aan die drie jaar gebonden is, maar dat hij de opleiding in zijn eigen hoge tempo kan doen. Al heeft het systeem wel wat moeite om hem bij te houden. "Wat theorie betreft zou ik al voor de zomer klaar kunnen zijn. Het haakt alleen nog op de praktijkopdrachten. Voor de opleiding moet ik een aantal dingen doen die ik in het dagelijkse werk bij Bouwbedrijf Swart niet tegenkom." Remco hoopt dat hij die opdrachten op korte termijn via Toekomstbouwers Friesland kan doen, zodat hij zijn opleiding snel kan afronden.

Leren van de fouten van een ander

De opdrachten waar Remco op doelt, hebben vooral met nieuwbouw te maken. Dat hij daar op zijn leerwerkplek niet aan toekomt, kan hij begrijpen. "Bij Bouwbedrijf Swart doen we voornamelijk onderhoudswerk. Nieuwe woningen bouwen doen we ook wel, maar dat is misschien ééntje per jaar. Daarnaast ben ik niet de enige leerling bij Swart en je kunt ze nu eenmaal niet allemaal tegelijk op zo'n werk zetten." Voor zijn eigen leerervaring vindt hij het niet zo’n probleem, maar hij kan zich voorstellen dat het voor veel leerlingen fijner is om niet met onderhoudswerk te beginnen. "Bij onderhoudswerk kom je in principe alles wel tegen, alleen zijn het dan eigenlijk de fouten die gemaakt zijn in de bouw die je moet herstellen. Daar leer je misschien wel het meeste van, maar het is eigenlijk de vervolgstap. Als je nieuw bent in de bouw dan is het misschien handiger om bij het begin te beginnen en dat lijkt mij een nieuw huis bouwen. Dan groei je erin, leer je ook het tempo en zo."

Liever niet op kantoor

Juist vanwege het onderhoudswerk doet hij bij Bouwbedrijf Swart heel gevarieerd werk. "Er zijn hier geen dingen waar je als leerling niet aan meedoet; ze vinden dat je het allemaal een keer moet hebben gezien en gedaan. Ze zijn hier ook erg van het zelf leren door het te doen." Uiteraard wordt hij daar wel bij begeleid, al is dat niet door een leermeester. "Er zijn veel leerlingen en niet voldoende leermeesters. Ik zat aanvankelijk wel bij een leermeester maar ze zeiden dat het goed ging en dat ik ook wel met Sietse mee kon. Dat is een heel gedreven jongen die zelf bezig is zijn aannemerspapieren te halen.” Zelf heeft Remco die ambitie niet. "Ik wil het bij deze opleiding laten. Dit is al het hoogste niveau qua timmerman en ik heb geen behoefte om door te groeien naar een functie waarbij ik veel op kantoor zit. Laat mij maar op de bouwplaats!” Behoefte om zo snel mogelijk voor zichzelf te beginnen heeft hij ook niet. "Zolang ik mag blijven en het hier naar mijn zin heb, dan blijf ik. Ik heb sowieso altijd gedacht dat je dit vaak het beste bij een baas kunt leren. Ook al omdat er veel dingen veranderen in de bouwtechnieken. Een echte timmerman ben je pas na tien jaar, dus nee, voor mijn 30e begin ik zeker niet voor mezelf."

Geen enkele twijfel

Het mag duidelijk zijn dat Remco erg blij is met zijn keuze om het jongerenwerk de rug toe te keren en als timmerman aan de slag te gaan. Over het idee dat hij in die zorgrichting misschien meer had kunnen verdienen, haalt hij zijn schouders op. "Het salarisverschil met jongerenwerk is niet zo groot. Ik ga er nu misschien iets op achteruit maar ik haal dat na verloop van tijd wel in. Mbo-studenten verdienen tegenwoordig bijna meer dan hbo'ers." Uiteindelijk gaat het er wat hem betreft vooral om dat je werk doet dat je leuk vindt en dat doet hij zeker! Twijfelen of hij wel de juiste keuze heeft gemaakt, doet hij dan ook niet. "Het niet alleen een kick dat het zo goed gaat, ik zie het ook als een bevestiging dat de overstap een goede keuze is geweest."

Toekomstbouwers Friesland

Toekomstbouwers Friesland, uit Leeuwarden, is een opleidingsbedrijf voor de bouw- en infrasector, waarin zowel bouwbedrijven én ROC Firda (voorheen ROC Friese Poort en het Friesland College) vertegenwoordigd zijn. Toekomstbouwers Friesland werkt intensief samen met ROC Firda om studenten de best passende opleiding te bieden. Toekomstbouwers Friesland heeft de ambitie om, samen met het onderwijs én de bouwsector in Friesland, jongeren enthousiast te maken voor de bouwsector en voldoende studenten op te leiden voor een loopbaan in de bouw- of infrasector.

Dina Griemink
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 4 oktober 2024
JBN Ledenwervingsbijeenkomst: een middag vol inspiratie en plezier

OP 26 september vond de ledenwervingsbijeenkomst van Jong Bouwend Nederland Noord plaats, een evenement met als doel nieuwe leden te werven en om jong en oud samen te brengen. Het doel om op een laagdrempelige manier te laten zien wat JBN is en wat de waarde van een jongerennetwerk is, is zeker geslaagd!

Maandag 30 september 2024
Einbijeenkomst SLiepe yn e takomst

Vorige week dinsdag werden de 7 unieke ideeën gepresenteerd voor biobased recreatiewoningen in Fryslân. Met een bijna volle theaterzaal in Sneek was de belangstelling groot vanuit de bouw-, gastvrijheids- én politieke sector. De positieve energie in de zaal bevestigt dat het project ‘Sliepe yn’e Takomst’ al veel in beweging heeft gezet. Circulair en biobased bouwen staat volop in de belangstelling.

Dinsdag 24 september 2024
SER-toolbox helpt bij verplichte rapportage diversiteit in de top

Bedrijven, die verplicht zijn om te rapporteren, hebben tot en met 31 oktober a.s. gelegenheid om in het SER Diversiteitsportaal te rapporteren over hun ambities en plannen van aanpak voor een evenwichtiger man-vrouwverhouding in de (sub)top.