1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwe arbeidsmarktcoaches mikken niet op scoren

Nieuwe arbeidsmarktcoaches mikken niet op scoren

Dinsdag 30 augustus 2022

Vacatures vervullen is een enorme opgave geworden. De bouw en infra in Noord-Nederland krijgt er echter hulp bij. Sinds april zijn twee arbeidsmarktcoaches van Servicepunt Techniek Noord specifiek voor de branche aan de slag met ondersteuning in de zoektocht naar personeel. Ook informeren en adviseren ze over de opleidingsubsidieregelingen of andere personeelsaangelegenheden.

Baukje Rekker is een van de twee nieuwe arbeidsmarktcoaches. Samen met Marjo Roosenstein begeleidt zij onder meer de zijinstromers uit het programma 'Je gaat het maken' bij de zoektocht naar een baan in de bouw en infra. Doe wat je gelukkig maakt, is een van de dingen die ze mensen meegeeft. "Soms is het gewoon beter om een (vaste) baan waar je je ei niet in kwijt kunt, in te ruilen voor een baan waar je wél gelukkig van wordt. Natuurlijk is het spannend om die stap te zetten. Als je er beter door in je vel komt te zitten, is het de moeite waard", weet Rekker uit ervaring.

Denk in kansen

De arbeidsmarktcoaches helpen bedrijven bij het invullen van vacatures, bijvoorbeeld door ze in contact te brengen met kandidaten; zij-instromers die zichzelf hebben aangemeld en kandidaten die het UWV en gemeenten hebben doorgegeven. "Denk in kansen en mogelijkheden", drukt Rekker werkgevers daarbij op het hart. "Goed geschoolde en gediplomeerde vakmensen zijn heel moeilijk te vinden in deze arbeidsmarkt. Dan kun je beter kijken naar de skills die iemand heeft. Als die aansluiten bij wat je als bedrijf zoekt, dan is dat belangrijker dan diploma's en kun je daarnaast investeren in gerichte scholing."

Iedereen op de juiste plek

Marjo Roosenstein benadrukt dat de arbeidsmarktcoaches gaan voor duurzame inzetbaarheid. "Het is belangrijk dat mensen op de juiste plek komen te zitten." Dat geldt wat haar betreft niet alleen voor nieuwe matches. Ook bij bestaande dienstverbanden kijkt ze graag mee of mensen wel goed zitten. "Bij deze krappe arbeidsmarkt wil je niet dat personeel weggaat. Daarom praten we ook graag met werkgevers en werknemers over ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf. We kunnen bijvoorbeeld advies geven over opleidingen die een werknemer kan volgen waardoor hij of zij behouden blijft voor het bedrijf en de sector."

Prachtige subsidieregeling

In het verlengde van die adviezen kunnen de arbeidsmarktcoaches de bedrijven ook alles vertellen over de subsidieregeling 'Kansen Verzilveren voor Technisch Vakmanschap'. Vanuit die regeling kunnen bijscholings- en opleidingskosten gedeeltelijk worden vergoed. Dat geldt zowel voor het zittende personeel als voor zij-instromers die de overstap naar de bouw en infra willen maken. "We merken dat 'Kansen Verzilveren voor Technisch Vakmanschap' nog best onbekend is bij de bedrijven", zegt Roosenstein. "We kunnen alles over die subsidieregelingen vertellen en een handje helpen bij het aanvragen van zo’n tegemoetkoming!"

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 4 oktober 2024
JBN Ledenwervingsbijeenkomst: een middag vol inspiratie en plezier

OP 26 september vond de ledenwervingsbijeenkomst van Jong Bouwend Nederland Noord plaats, een evenement met als doel nieuwe leden te werven en om jong en oud samen te brengen. Het doel om op een laagdrempelige manier te laten zien wat JBN is en wat de waarde van een jongerennetwerk is, is zeker geslaagd!

Maandag 30 september 2024
Einbijeenkomst SLiepe yn e takomst

Vorige week dinsdag werden de 7 unieke ideeën gepresenteerd voor biobased recreatiewoningen in Fryslân. Met een bijna volle theaterzaal in Sneek was de belangstelling groot vanuit de bouw-, gastvrijheids- én politieke sector. De positieve energie in de zaal bevestigt dat het project ‘Sliepe yn’e Takomst’ al veel in beweging heeft gezet. Circulair en biobased bouwen staat volop in de belangstelling.

Dinsdag 24 september 2024
SER-toolbox helpt bij verplichte rapportage diversiteit in de top

Bedrijven, die verplicht zijn om te rapporteren, hebben tot en met 31 oktober a.s. gelegenheid om in het SER Diversiteitsportaal te rapporteren over hun ambities en plannen van aanpak voor een evenwichtiger man-vrouwverhouding in de (sub)top.