Logo Bouwend Nederland

Noordelijke kandidaat-Kamerleden in debat over de noordelijke potentie

Vrijdag 17 november 2023

Elke regio telt. In Noord-Nederland staat er veel te gebeuren de komende vier jaar. Dat was de reden dat op 10 november het Noordelijke Verkiezingsdebat plaatsvond. Ook dit jaar was het doel van het debat om kandidaat-Kamerleden, noordelijke aannemers en overige werkgevers bijeen te brengen voor kennismaking en dialoog over de regionale kansen en ontwikkelingen. Het evenement, dat plaatsvond in SKILL bij #Philips Drachten, was een initiatief van VNO-MKB Noord en werd samen met Koninklijke Bouwend Nederland Regio Noord, LTO Noord, Techniek Nederland, Koninklijke Metaalunie, Evofenedex, Transport en Logistiek Nederland, FME, INretail en Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) vormgegeven.

Woningbouw belangrijke pijler

Onder de leiding van Sieger Dijkstra en Agnes Mulder werden actuele thema’s besproken. Onder meer woningbouw bleek daarbij hoog op de politieke agenda te staan. Bouwend Nederland had voor dit debat twee stellingen ingebracht. Deze richtten zich op de wildgroei aan lokale afwijkingen op de bestaande bouwnormen op bijvoorbeeld het gebied van duurzaamheid en circulariteit en op het realiseren van voldoende geld voor langdurig onderhoud van gemeentelijke infrastructuur.

Integraal beleid gewenst

Uit de discussie die hieruit volgde, bleek dat alle aanwezige kandidaat Tweede Kamerleden zich hard willen maken om bouwen weer mogelijk te maken. Belangrijk daarbij is dat we elkaar daarbij in generieke zin opzoeken. Hierbij moet er zowel aandacht zijn voor de samenwerking tussen overheid en markt en voor de wisselwerking tussen landelijke en regionale overheden. Op die manier kunnen we de belangrijke, maatschappelijke transities tot een succes maken, waar heel Nederland van profiteert.  

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.

Vrijdag 22 maart 2024
Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.

Vrijdag 1 maart 2024
JBN Noord op excursie naar de Nieuwe Waterwerken in Zoutkamp

Op donderdag 29 februari bezochtend de leden van Jong Bouwend Nederland in Regio Noord het project 'De Nieuwe Waterwerken' in Zoutkamp waar wordt gewerkt aan een nieuw gemaal en de renovatie van de Hunsingosluis.