Praktische handvaten voor omgang zwaluwen en vleermuizen tijdens bouw
Maandag 2 december 2024
Op dinsdag 26 november vond bij Tjaarda in Oranjewoud een inspirerende bijeenkomst plaats over het thema “Vleermuizen en zwaluwen: de (on)mogelijkheden voor bouw en natuur”. De bijeenkomst werd georganiseerd door Bouwend Nederland en bood de leden praktische handvatten om op een verantwoorde manier met natuurbehoud om te gaan tijdens bouw- en infraprojecten.
Deskundigen Delen Kennis en Praktische Tips
De bijeenkomst werd geopend door Anne Vilé, beleidsadviseur natuur en milieu bij Bouwend Nederland. Zij deelde de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van eDNA-onderzoek, dat het mogelijk maakt om vleermuizenonderzoek gedurende het hele jaar uit te voeren. Anne ging dieper in op wat dit betekent voor de bouwsector, en welke kansen en beperkingen er zijn bij projecten waarbij vleermuizen en zwaluwen een rol spelen.
Daarnaast waren Claas Frankena, bouwer en lid van de Friese Vogelwacht, en Gerard Tamminga, ecoloog gespecialiseerd in vleermuizen, aanwezig om hun expertise te delen. Ze benadrukten het belang van vleermuizen en zwaluwen voor de biodiversiteit en boden praktische adviezen om bouwactiviteiten op een natuurvriendelijke manier te laten verlopen.
Praktische Oplossingen voor Bouw en Biodiversiteit
Onderwerpen zoals werken met steigerbouw tijdens de broedtijd en het correct plaatsen van inbouwkasten kwamen aan bod. Ook werden slimme oplossingen besproken, zoals het vroegtijdig plaatsen van een zwaluwentil op bouw- of slooplocaties om zwaluwen een alternatieve nestplaats te bieden. Een bijzonder aspect van deze oplossing is de mogelijkheid om de til te laten bouwen door leerlingen, wat een win-win situatie oplevert voor natuur, onderwijs en de bouwsector.
De sessie bood niet alleen kennis, maar ook praktische handvatten voor bouwbedrijven om natuurbehoud te integreren in hun projecten, zonder de voortgang van de bouw te belemmeren.
Leerzame en Geslaagde Middag
De bijeenkomst werd door de aanwezigen als zeer leerzaam ervaren. Het heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat samenwerking tussen bouw en natuur niet alleen mogelijk is, maar ook kansen biedt voor innovatieve oplossingen en duurzaam bouwen.
Gerelateerd nieuws
Sinds twee uitspraken van de Raad van State is er onduidelijkheid ontstaan over het met aandacht voor de natuur isoleren van gevels of daken. Zo moet je bij na-isoleren rekening houden met vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren. Maar hoe doe je dat precies?
Woensdag 4 december gaat de Tweede Kamer opnieuw debatteren over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden. Staatssecretaris Jansen van Milieu deed recent een voorstel ter versoepeling van de invoering van zero-emissiezones. Hij kondigde aan dat gemeenten een jaar lang geen boetes zouden opleggen en dat de schoonste dieselbussen in emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 toegang zouden krijgen tot binnensteden. Met die versoepelingen waren de gemeenten het zelf alleen niet eens. Daarmee ontstond onduidelijkheid en reden voor een nieuw debat over het onderwerp.
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.