Praktische handvatten voor omgang zwaluwen en vleermuizen tijdens bouw
Maandag 2 december 2024
Op dinsdag 26 november vond bij Tjaarda in Oranjewoud een inspirerende bijeenkomst plaats over het thema 'Vleermuizen en zwaluwen: de (on)mogelijkheden voor bouw en natuur'. De bijeenkomst werd georganiseerd door ons en bood de leden praktische handvatten om op een verantwoorde manier met natuurbehoud om te gaan tijdens bouw- en infraprojecten.
Deskundigen delen kennis en praktische tips
De bijeenkomst werd geopend door Anne Vilé, beleidsadviseur natuur en milieu bij Bouwend Nederland. Zij deelde de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van eDNA-onderzoek, dat het mogelijk maakt om vleermuizenonderzoek gedurende het hele jaar uit te voeren. Anne ging dieper in op wat dit betekent voor de bouwsector, en welke kansen en beperkingen er zijn bij projecten waarbij vleermuizen en zwaluwen een rol spelen.
Daarnaast waren Claas Frankena, bouwer en lid van de Friese Vogelwacht, en Gerard Tamminga, ecoloog gespecialiseerd in vleermuizen, aanwezig om hun expertise te delen. Ze benadrukten het belang van vleermuizen en zwaluwen voor de biodiversiteit en boden praktische adviezen om bouwactiviteiten op een natuurvriendelijke manier te laten verlopen.
Praktische oplossingen voor bouw en biodiversiteit
Onderwerpen zoals werken met steigerbouw tijdens de broedtijd en het correct plaatsen van inbouwkasten kwamen aan bod. Ook werden slimme oplossingen besproken, zoals het vroegtijdig plaatsen van een zwaluwentil op bouw- of slooplocaties om zwaluwen een alternatieve nestplaats te bieden. Een bijzonder aspect van deze oplossing is de mogelijkheid om de til te laten bouwen door leerlingen, wat een win-win situatie oplevert voor natuur, onderwijs en de bouwsector.
De sessie bood niet alleen kennis, maar ook praktische handvatten voor bouwbedrijven om natuurbehoud te integreren in hun projecten, zonder de voortgang van de bouw te belemmeren.
Leerzame en geslaagde middag
De bijeenkomst werd door de aanwezigen als zeer leerzaam ervaren. Het heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat samenwerking tussen bouw en natuur niet alleen mogelijk is, maar ook kansen biedt voor innovatieve oplossingen en duurzaam bouwen.
Gerelateerd nieuws
Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.
De Stichting Infra Ondersteuning Noord Nederland (IONN) heeft besloten het Platform Infra Noord (PIN) structureel te ondersteunen met een jaarlijkse financiële bijdrage van € 20.000,-- incl BTW voor de duur van vijf jaar. Deze beslissing is genomen tijdens de bestuursvergadering van IONN op 14 maart 2025.
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.