Logo Bouwend Nederland

Toekomstgericht bouwen staat centraal tijdens de 2-daagse excursie van de Noordelijke Bestuurders

Woensdag 5 juli 2023

'Een duurzame toekomst vraagt om innovatieve ideeën en nieuwe bruikbare methoden en technieken', zo luidt de slogan van The Green Village, het openluchtlaboratorium van de Technische Universiteit Delft dat werd bezocht tijdens de jaarlijkse excursie van de Noordelijke Bestuurders op 29 en 30 juni. Deze slogan vatte het centrale thema van de excursie perfect samen, waar naast The Green Village ook het Bouwinnovatielab van TNO, het indrukwekkende infraproject 'De Groene Boog' en het hoofdkantoor van Bouwend Nederland op het programma stonden.

De excursie begon met vertrek vanaf de eerste opstapplaats, het parkeerterrein Van der Valk Drachten. Na een korte stop in Emmeloord reden we in 2 uur naar de campus van de Technische Universiteit Delft, waar de excursie echt van start ging en waar we konden genieten van de lunch.

 

Vervolgens stond The Green Village op het programma, waar we werden rondgeleid door directeur Marjan Kreijns. Daarna bezochten we het Bouwinnovatie Lab van TNO. Hier werden we verwelkomd en kregen we uitleg over de omvang van de V&R-opgave in Nederland, evenals inzicht in onderzoeken gericht op voegovergangen, bio-based asfaltmaterialen en duurzame alternatieven voor cement. Na het bezoek aan het Bouwinnovatie Lab was het tijd om in te checken, gezamenlijk te eten en bij te praten.

 

De volgende dag vertrokken we naar het bezoekerscentrum Expo A16 Rotterdam, gelegen aan de rand van het Lage Bergse Bos. Bij aankomst kregen we een presentatie over het project, gevolgd door een fietsrit om het project van dichterbij te bekijken. Het was indrukwekkend om te zien hoe deze rijksweg op een manier wordt ingepast waarbij de weg niet zichtbaar, hoorbaar en ruikbaar is voor de omwonenden.

Na de lunch vertrokken we per bus naar Bouwend Nederland in Zoetermeer, waar we werden ontvangen door Tom van Eck en Richard Mulder. Zij gaven ons een toelichting op de lobbyagenda en de activiteiten van Bouwend Nederland.

 

Om 15.30 uur eindigde ons bezoek aan Bouwend Nederland en vertrokken we per bus naar onze laatste bestemming, het Van der Valk hotel in Lelystad, voor het diner en tevens een gezellige afsluiting van deze geslaagde excursie."

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.

Vrijdag 22 maart 2024
Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.

Vrijdag 1 maart 2024
JBN Noord op excursie naar de Nieuwe Waterwerken in Zoutkamp

Op donderdag 29 februari bezochtend de leden van Jong Bouwend Nederland in Regio Noord het project 'De Nieuwe Waterwerken' in Zoutkamp waar wordt gewerkt aan een nieuw gemaal en de renovatie van de Hunsingosluis.