Logo Bouwend Nederland

Verjongingsvakantie in Friesland in biobased recreatiewoning

Donderdag 25 april 2024

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.

Met veel belangstelling werd de tussenbijeenkomst van het project Sliepe yn 'e takomst in de Sluisfabriek in Drachten bezocht. De 7 deelnemende teams presenteerden aan elkaar de vorderingen van de ontwerpen. De verscheidenheid in de ontwerpen is groot en de deelnemers waren verrast en onder de indruk van de concepten van hun collega’s. Er is een grote diversiteit in de concreetheid van de plannen. Enkele teams denken al na over de realisatie, andere teams zijn nog in de fase van conceptontwikkeling. Tegelijkertijd is elk team bezig met de praktische uitvoerbaarheid. Daarbij gaat het niet alleen om de technische kant, maar ook over de ruimtelijke mogelijkheden die er op de specifieke locaties zijn.

Biobased en gezondheid

Psycholoog Bernard Maarsingh nam de aanwezigen in de Sluisfabriek in Drachten mee in het effect van  de omgeving en daarmee je woning, op je gezondheid. Biobased bouwen kan daar een belangrijke rol in spelen. “Als we ambitieus zijn dan kunnen we meerdere problemen in één keer aanpakken. Als de transitie in de  landbouw lukt, dan lukt de transitie in de gezondheidszorg, de bouw en de architectuur ook. Het zijn geen op zichzelf staande problemen, maar ze hangen fundamenteel met elkaar samen.” De aanwezigen konden bij het netwerkmoment nog hun echte leeftijd laten meten via een huidmeting.

Over het project Sliepe yn’e Takomst

Het project Sliepe yn’e Takomst is begin februari gestart. Zeven teams bestaande uit een recreatieondernemer, een aannemer en een architect ontwikkelen ieder een biobased en circulaire recreatiewoning. Het doel van het project is ervaring en kennis met biobased en circulair bouwen op te doen en dit ook te delen met anderen. Het project is opgezet door Bouwend Nederland afdeling Friesland, Toerisme Alliantie Friesland, Stichting Samenwerkende Bouwbedrijven Friesland, Vereniging Circulair Friesland en Gemeente Súdwest-Fryslân. De resultaten van het project worden 24 september gepresenteerd in Theater Sneek.

Jolande Oechies
Verenigingsmanager Friesland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Woensdag 1 mei 2024
TNO event over biobased bouwen op 3 juli

Tot 2030 moeten er in ons land zo’n 900.000 woningen worden gebouwd. De vraag naar bouwmaterialen neemt flink toe. Samen werken we aan één doel: versnellen van de transitie naar een circulaire en biobased (bouw)economie. Biobased bouwen; NEXT level.

Woensdag 1 mei 2024
Prefab meterkast in ruwbouwfase is nieuwe aansluitwijze voor nieuwbouw

Sinds 1 mei hebben bouwers van nieuwbouwwoningen (laagbouw) in Groningen, Drenthe en Overijssel te maken met de vernieuwde standaard-aansluitwijze. De prefab meterkast in de ruwbouwfase is de nieuwe standaard. Nog voordat de wanden van de nieuwbouwwoning staan, wordt de definitieve meterkast al geplaatst.