Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bezoek twentse leden aan fijn wonen heerenveen

Bezoek Twentse leden aan Fijn wonen Heerenveen

Maandag 3 juli 2023

Op 27 juni jongstleden verzamelden de Twentse leden zich bij Bouwmensen Rijssen om per touringcar naar Heerenveen af te reizen. Op deze middag was een spectaculair programma samengesteld waar zowel de fabriek als het eindproduct werd bewonderd. De middag werd uitvoerig nabesproken in het havenstadje Elburg.

Minister de Jonge wil tot 2030 900.000 woningen bijbouwen, waarvan 14.000 woningen voor de regio Twente. Dit vereist een nieuwe aanpak waarbij op een grotere schaal gewerkt kan worden.

Supersnel bouwen

Van Wijnen heeft daarom een fabriek gerealiseerd waarmee woningen sneller, goedkoper én schoner geproduceerd kunnen worden. Met 14.000 m² aan oppervlakte zijn op deze manier op termijn 4.000 woningen per jaar te produceren, van grondgebonden woningen tot aan appartementen. Op dit moment is het proces nog volop in ontwikkeling en worden er flinke stappen gezet om de fabriek op volle toeren te laten draaien. Om anders te bouwen is een transitie in de bouw nodig met het accent op digitalisering en industrialisatie. Vanuit die visie is de woningfabriek ontstaan, welke volledig digitaal wordt aangestuurd. Het grote woningtekort en het gebrek aan arbeidskrachten worden hiermee deels opgevangen. De bouwtijd van een woning is verkort van zo'n 60 dagen, naar één dag voor een casco woning.
Door de eigenaar van Fijn Wonen is circa 200 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe fabriek.

Industrialisatie en circulariteit

Bouwbedrijven staan in eerste instantie kritisch tegenover de woningfabriek: is dit wel realistisch?, gaan we de grote volumes wel halen?, het is toch bijna onmogelijk om in Nederland op te schalen met alle belemmerende regelgeving? Relatiemanager Jeroen van Keulen kan hier kort over zijn: we moeten het samen doen. De vraag naar betaalbare woningen is zó groot, dat alleen aan deze vraag is te voldoen door in te zetten op industrialisatie.

Dit wil ik nog weleens zien ! 

Vervolgens kreeg de groep Twentse leden van Marleen Mokkink van Van Wijnen Eibergen een rondleiding door de fabriek, waarin de verschillende stappen te zien waren hoe een Fijn Wonen-woning wordt gebouwd. Duurzaamheid en circulariteit speelt een belangrijke rol in het proces van de Fijn Wonen woningen. Iedere woning is remontabel en er wordt hard gewerkt om afval zoveel mogelijk te reduceren, om in 2025 afvalvrij te kunnen bouwen en in 2030 CO2-neutraal. Volgens Jeroen van Keulen is er alleen nog maar afval van de montageploeg, het gaat hier om patatbakjes. De leden waren erg onder de indruk en vonden het bijzonder om een kijkje te mogen nemen in de fabriek. Het bezoek aan de woningfabriek werd afgesloten met een borrel en een diner in Elburg, waarna de touringcar huiswaarts keerde naar Rijssen.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 2 juli 2024
Trotse aannemer en voorzitter: Lucas Haafkes in beeld bij TOM Magazine

Met aannemers- en familiebedrijf Haafkes, gevestigd in Goor en Deventer, staat hij voor grote uitdagingen op het gebied van bouw, duurzaamheid en netcongestie. Als voorzitter van de afdeling regio Twente probeert hij ook in naam van 170 regionale bouw- en infrabedrijven het verschil te maken. En bij het voetbalelftal van zijn zoon fungeert hij als enthousiast leider. "In al die rollen draait het in feite om plezier, samenwerken en samenbouwen", geeft Lucas Haafkes een kijkje in wat hem drijft en voorstuwt.

Vrijdag 31 mei 2024
VolkerWessels Materieel & Logistiek wijst mede-leden de emissieloze weg

Leerzaam maar vooral heel inspirerend was de zero-emissiebijeenkomst van dinsdag 21 mei. Op de BouwHub voor MorgenWonen van VolkerWessels Materieel & Logistiek (VWML) in Rijssen kregen de leden van Regio Oost van alles te horen over hoe de gastheer de transitie naar een emissievrije bouw en bouwlogistiek aanpakt.

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.