Logo Bouwend Nederland

Bezoek Twentse leden aan Fijn wonen Heerenveen

Maandag 3 juli 2023

Op 27 juni jongstleden verzamelden de Twentse leden zich bij Bouwmensen Rijssen om per touringcar naar Heerenveen af te reizen. Op deze middag was een spectaculair programma samengesteld waar zowel de fabriek als het eindproduct werd bewonderd. De middag werd uitvoerig nabesproken in het havenstadje Elburg.

Minister de Jonge wil tot 2030 900.000 woningen bijbouwen, waarvan 14.000 woningen voor de regio Twente. Dit vereist een nieuwe aanpak waarbij op een grotere schaal gewerkt kan worden.

Supersnel bouwen

Van Wijnen heeft daarom een fabriek gerealiseerd waarmee woningen sneller, goedkoper én schoner geproduceerd kunnen worden. Met 14.000 m² aan oppervlakte zijn op deze manier op termijn 4.000 woningen per jaar te produceren, van grondgebonden woningen tot aan appartementen. Op dit moment is het proces nog volop in ontwikkeling en worden er flinke stappen gezet om de fabriek op volle toeren te laten draaien. Om anders te bouwen is een transitie in de bouw nodig met het accent op digitalisering en industrialisatie. Vanuit die visie is de woningfabriek ontstaan, welke volledig digitaal wordt aangestuurd. Het grote woningtekort en het gebrek aan arbeidskrachten worden hiermee deels opgevangen. De bouwtijd van een woning is verkort van zo'n 60 dagen, naar één dag voor een casco woning.
Door de eigenaar van Fijn Wonen is circa 200 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe fabriek.

Industrialisatie en circulariteit

Bouwbedrijven staan in eerste instantie kritisch tegenover de woningfabriek: is dit wel realistisch?, gaan we de grote volumes wel halen?, het is toch bijna onmogelijk om in Nederland op te schalen met alle belemmerende regelgeving? Relatiemanager Jeroen van Keulen kan hier kort over zijn: we moeten het samen doen. De vraag naar betaalbare woningen is zó groot, dat alleen aan deze vraag is te voldoen door in te zetten op industrialisatie.

Dit wil ik nog weleens zien ! 

Vervolgens kreeg de groep Twentse leden van Marleen Mokkink van Van Wijnen Eibergen een rondleiding door de fabriek, waarin de verschillende stappen te zien waren hoe een Fijn Wonen-woning wordt gebouwd. Duurzaamheid en circulariteit speelt een belangrijke rol in het proces van de Fijn Wonen woningen. Iedere woning is remontabel en er wordt hard gewerkt om afval zoveel mogelijk te reduceren, om in 2025 afvalvrij te kunnen bouwen en in 2030 CO2-neutraal. Volgens Jeroen van Keulen is er alleen nog maar afval van de montageploeg, het gaat hier om patatbakjes. De leden waren erg onder de indruk en vonden het bijzonder om een kijkje te mogen nemen in de fabriek. Het bezoek aan de woningfabriek werd afgesloten met een borrel en een diner in Elburg, waarna de touringcar huiswaarts keerde naar Rijssen.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Donderdag 18 april 2024
VolkerWessels Materieel & Logistiek deelt kennis over bouwhubs, emissieloos bouwen en vervoeren

We nodigen je graag uit voor een interessante middag bij VolkerWessels Materieel & Logistiek in Rijssen op dinsdag 21 mei 2024. Als regio Oost willen we je zo goed mogelijk informeren over en voorbereiden op alles omtrent zero emissie. Tijdens deze middag is er volop ruimte om ervaringen en gedachten te delen over dit onderwerp samen met ondernemers uit de regio.

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.