Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bleckmann almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Donderdag 2 mei 2024

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Intrinsieke motivatie

Het nieuwe gebouw voor Bleckmann is onlangs opgeleverd en heeft maar liefst 57.037 M2 opslagruimte tot zijn beschikking op het industrieterrein XL Businesspark Twente. Het logistiek centrum is een gelegen nabij het Twentekanaal en een uitstekende verbinding tussen de havens van Rotterdam  en het achterland van Nederland. Dit distributiecentrum wordt met name gebruikt voor de opslag en verzenden van webshopartikelen, het zogenaamde E fulfilment. Bleckmann is zich bewust van de toenemende druk op de beschikbare ruimte, inpassing in het landschap en invulling geven aan circulair denken en doen. Mark van Onna, General Manager Real Estate, nam ons als gastheer mee in de wereld van Bleckmann. De historie van deze multinational ligt in Oldenzaal en is opgericht door Benjamin Bleckmann in 1862. Inmiddels is Bleckmann wereldwijd actief en groeit gestaag autonoom door. Mark van Onna deelde met onze leden kennis over de intrinsieke motivatie en toekomstvisie van Bleckmann ten aanzien van de thema's duurzaamheid en circulariteit. 

Aantoonbaar circulair

Esmee ten Pas, coördinator duurzaamheid bij VDR Bouwgroep vertelde enthousiast over de realisatie van dit distributiecentra en het gedachtegoed van de Nexteria formule. De filosofie is dat je beter gaat nadenken over het grondgebruik, dat je niet meer voor de eeuwigheid bouwt, einde levensduur staat centraal, de materialen worden slimmer gekozen en de natuur blijft altijd een leidraad. Na de voorlichting van Esmee werd de mogelijkheid geboden om zelf het resultaat te aanschouwen en werd toelichting gegeven over de verschillende onderdelen van het gebouw en de omgeving o.a. de losmaakbaarheid van het gebouw, terugname garanties, biodiversiteit en natuurcompensatie. 

Risico inlenen ZZP'ers

Mayra Schoolen, beleidsadviseur sociale zaken regio Oost, gaf een korte presentatie over de laatste ontwikkelingen omtrent het inlenen van zelfstandigen zonder personeel en gaf praktische handvatten hoe als je ondernemen goed bent voorbereid en risico's kunt beperken. 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 14 juni 2024
JBN Oost combineert inhoud en verbinding met bedrijfsbezoek en ledenvergadering

Met een bedrijfsbezoek van Jong Bouwend Nederland (JBN) kom je nog eens op plekken waar je normaal niet snel zou komen. De leden van JBN Oost maakten begin juni een uitstapje naar Rc Panels in Lemelerveld. "Prachtig om te zien hoe ze met veel doorzettingsvermogen een innovatief product op de markt hebben gezet."

Woensdag 12 juni 2024
Uitvoeringsakkoord voor versnelling in verzwaring lokale netten

Het is voor de Nederlandse samenleving en economie van cruciaal belang om het elektriciteitsnet fors uit te breiden. Dat is nodig om alle woningen, bedrijven en bouwlocaties ook in de toekomst te kunnen aansluiten. Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland slaan de handen ineen om de uitvoering te versnellen. De drie partijen ondertekenden daartoe gisteren het Uitvoeringsakkoord voor de verzwaring van laag- en middenspanningsnetten. Michel Heijdra, directeur-generaal Klimaat en Energie van EZK, nam het akkoord in ontvangst.

Woensdag 12 juni 2024
Bouwplaatsen in Regio Oost bruisen van de enthousiaste kinderen

Wat een geweldige Onderwijsdag van de Bouw hebben we weer mogen beleven! Ruim 1500 kinderen hebben vrijdag 7 juni van heel dichtbij kennis kunnen maken met de Bouw en Infra in Regio Oost.