Logo Bouwend Nederland

Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Donderdag 2 mei 2024

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Intrinsieke motivatie

Het nieuwe gebouw voor Bleckmann is onlangs opgeleverd en heeft maar liefst 57.037 M2 opslagruimte tot zijn beschikking op het industrieterrein XL Businesspark Twente. Het logistiek centrum is een gelegen nabij het Twentekanaal en een uitstekende verbinding tussen de havens van Rotterdam  en het achterland van Nederland. Dit distributiecentrum wordt met name gebruikt voor de opslag en verzenden van webshopartikelen, het zogenaamde E fulfilment. Bleckmann is zich bewust van de toenemende druk op de beschikbare ruimte, inpassing in het landschap en invulling geven aan circulair denken en doen. Mark van Onna, General Manager Real Estate, nam ons als gastheer mee in de wereld van Bleckmann. De historie van deze multinational ligt in Oldenzaal en is opgericht door Benjamin Bleckmann in 1862. Inmiddels is Bleckmann wereldwijd actief en groeit gestaag autonoom door. Mark van Onna deelde met onze leden kennis over de intrinsieke motivatie en toekomstvisie van Bleckmann ten aanzien van de thema's duurzaamheid en circulariteit. 

Aantoonbaar circulair

Esmee ten Pas, coördinator duurzaamheid bij VDR Bouwgroep vertelde enthousiast over de realisatie van dit distributiecentra en het gedachtegoed van de Nexteria formule. De filosofie is dat je beter gaat nadenken over het grondgebruik, dat je niet meer voor de eeuwigheid bouwt, einde levensduur staat centraal, de materialen worden slimmer gekozen en de natuur blijft altijd een leidraad. Na de voorlichting van Esmee werd de mogelijkheid geboden om zelf het resultaat te aanschouwen en werd toelichting gegeven over de verschillende onderdelen van het gebouw en de omgeving o.a. de losmaakbaarheid van het gebouw, terugname garanties, biodiversiteit en natuurcompensatie. 

Risico inlenen ZZP'ers

Mayra Schoolen, beleidsadviseur sociale zaken regio Oost, gaf een korte presentatie over de laatste ontwikkelingen omtrent het inlenen van zelfstandigen zonder personeel en gaf praktische handvatten hoe als je ondernemen goed bent voorbereid en risico's kunt beperken. 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 16 mei 2024
Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Woensdag 8 mei 2024
CROW-richtlijn Warm Mix Asfalt ligt nu ter visie

Vanaf 1 januari 2025 is Warm Mix Asfalt het nieuwe standaard asfaltmengsel. Met het doel om de duurzaamheid van asfaltwegverhardingen te verbeteren en schadelijke emissies te verminderen. Om deze transitie te begeleiden heeft CROW de Richtlijn Warm Mix Asfalt opgesteld. Het gaat om een op zichzelf staande CROW-richtlijn. De richtlijn ligt nu ter visie. Reageren kan tot en met 15 juni.

Woensdag 8 mei 2024
Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.