Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Contactgroep kam trapt succesvol af

Contactgroep KAM trapt succesvol af

Vrijdag 31 mei 2024

Een heugelijk moment voor Regio Oost, donderdag 23 mei was de eerste bijeenkomst van de nieuwe contactgroep KAM. In Apeldoorn ging het uiteraard over de doelstellingen van de contactgroep, maar ook over verbindend adviseren.

Jarenlang moesten de leden van Bouwend Nederland Regio Oost het zonder contactgroep KAM doen. Per dit jaar is daar verandering in gekomen. De voormalige Task Force Veiligheid is nieuw leven ingeblazen en heeft een nieuwe naam gekregen: ledengroep Veiligheid. Een van de dingen die ze hebben gedaan, is de contactgroep weer KAM tot leven wekken. Ruim dertig veiligheidsfunctionarissen waren donderdag 23 mei naar het regiokantoor van Bouwend Nederland in Apeldoorn gekomen voor de eerste bijeenkomst. Jim van den Noort, veiligheidscoördinator bij BINX Smartility uit Groenlo en lid van de ledengroep Veiligheid, legde ze uit dat het doel van de contactgroep vooral is om informatie over veiligheid te verspreiden en op te halen, kennis te vergroten en het onderlinge contact tussen de veiligheidscoördinatoren in de regio te bevorderen.

Niet tegen elkaar maar mét elkaar

Na de uitleg door Van den Noort, volgde een presentatie over verbindend adviseren. Gedragsveiligheidsdeskundige Annemarie Timmermans gaf de deelnemers mee waar je als veiligheidscoördinator binnen je bedrijf tegenaan kunt lopen en hoe je met die zaken kunt omgaan. Zo krijgen veiligheidscoördinatoren regelmatig te maken met weerstand binnen het bedrijf. Collega’s ervaren veiligheidsmaatregelen nogal eens als hinderlijk, als dingen die het dagelijkse werk alleen maar in de weg zitten. Timmermans gaf tips hoe je kunt omgaan met dit soort weerstand en de wrijving die het oplevert. Ze benadrukte bijvoorbeeld dat het belangrijk is om een vertrouwensband op te bouwen zodat er mét elkaar wordt gewerkt in plaats van tegen elkaar. Heel prettig was dat de presentatie behoorlijk interactief was. Na steeds een korte uitleg over een bepaald onderwerp, werden de deelnemers in tweetallen uiteen gestuurd met de opdracht om over een aantal vragen na te denken. Vervolgens werd aan een aantal tweetallen gevraagd om de conclusies met de rest van het gezelschap te delen. De zeer leerzame sessie werd rond 13.00 uur afgesloten.

Over een half jaar weer

Als je deze bijeenkomst heb gemist, maar je wilt hem graag bijwonen in een andere regio… dat kan. Kijk op Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Iedereen die zich binnen zijn of haar bedrijf met de coördinatie/organisatie van veiligheid bezighoudt, is van harte welkom om aan de bijeenkomsten deel te nemen.
De volgende bijeenkomst van Regio Oost staat gepland voor 7 november. Wat dan aan de orde komt, is nog niet bekend, maar het zal in ieder geval één van de onderwerpen zijn die de deelnemers tijdens de eerste bijeenkomst hebben aangedragen. Aanmelden voor 7 november kan via m.lacroix@bouwendnederland.nl

 

Mayra Schoolen
Adviseur sociale zaken - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 12 juni 2024
Bouwplaatsen in Regio Oost bruisen van de enthousiaste kinderen

Wat een geweldige Onderwijsdag van de Bouw hebben we weer mogen beleven! Ruim 1500 kinderen hebben vrijdag 7 juni van heel dichtbij kennis kunnen maken met de Bouw en Infra in Regio Oost.

Dinsdag 11 juni 2024
Werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder nu te bestellen

Veiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Daarom vind je in dit werkboek opdrachten voor jou en je collega’s, met QR-codes naar video’s en podcasts over veiligheid als teamprestatie. De opdrachten in het boek helpen je óók om de stap naar trede 3 van de Safety Culture Ladder te zetten. KAM-adviseur Ginette Seelen van VB Groep keek mee met de proefdruk.

Maandag 10 juni 2024
HR professionals Regio Oost buigen zich over laaggeletterdheid

Voor de HR-bijeenkomst van donderdag 6 juni stond met laaggeletterdheid een zeer serieus onderwerp op de agenda. De HR-professionals bogen zich over de vraag hoe je het herkent in je bedrijf en hoe je personeel kunt helpen zich de basisvaardigheden voor lezen en schrijven eigen te maken.