Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Contactgroep kam trapt succesvol af

Contactgroep KAM trapt succesvol af

Vrijdag 31 mei 2024

Een heugelijk moment voor Regio Oost, donderdag 23 mei was de eerste bijeenkomst van de nieuwe contactgroep KAM. In Apeldoorn ging het uiteraard over de doelstellingen van de contactgroep, maar ook over verbindend adviseren.

Jarenlang moesten de leden van Bouwend Nederland Regio Oost het zonder contactgroep KAM doen. Per dit jaar is daar verandering in gekomen. De voormalige Task Force Veiligheid is nieuw leven ingeblazen en heeft een nieuwe naam gekregen: ledengroep Veiligheid. Een van de dingen die ze hebben gedaan, is de contactgroep weer KAM tot leven wekken. Ruim dertig veiligheidsfunctionarissen waren donderdag 23 mei naar het regiokantoor van Bouwend Nederland in Apeldoorn gekomen voor de eerste bijeenkomst. Jim van den Noort, veiligheidscoördinator bij BINX Smartility uit Groenlo en lid van de ledengroep Veiligheid, legde ze uit dat het doel van de contactgroep vooral is om informatie over veiligheid te verspreiden en op te halen, kennis te vergroten en het onderlinge contact tussen de veiligheidscoördinatoren in de regio te bevorderen.

Niet tegen elkaar maar mét elkaar

Na de uitleg door Van den Noort, volgde een presentatie over verbindend adviseren. Gedragsveiligheidsdeskundige Annemarie Timmermans gaf de deelnemers mee waar je als veiligheidscoördinator binnen je bedrijf tegenaan kunt lopen en hoe je met die zaken kunt omgaan. Zo krijgen veiligheidscoördinatoren regelmatig te maken met weerstand binnen het bedrijf. Collega’s ervaren veiligheidsmaatregelen nogal eens als hinderlijk, als dingen die het dagelijkse werk alleen maar in de weg zitten. Timmermans gaf tips hoe je kunt omgaan met dit soort weerstand en de wrijving die het oplevert. Ze benadrukte bijvoorbeeld dat het belangrijk is om een vertrouwensband op te bouwen zodat er mét elkaar wordt gewerkt in plaats van tegen elkaar. Heel prettig was dat de presentatie behoorlijk interactief was. Na steeds een korte uitleg over een bepaald onderwerp, werden de deelnemers in tweetallen uiteen gestuurd met de opdracht om over een aantal vragen na te denken. Vervolgens werd aan een aantal tweetallen gevraagd om de conclusies met de rest van het gezelschap te delen. De zeer leerzame sessie werd rond 13.00 uur afgesloten.

Over een half jaar weer

Als je deze bijeenkomst heb gemist, maar je wilt hem graag bijwonen in een andere regio… dat kan. Kijk op Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Iedereen die zich binnen zijn of haar bedrijf met de coördinatie/organisatie van veiligheid bezighoudt, is van harte welkom om aan de bijeenkomsten deel te nemen.
De volgende bijeenkomst van Regio Oost staat gepland voor 7 november. Wat dan aan de orde komt, is nog niet bekend, maar het zal in ieder geval één van de onderwerpen zijn die de deelnemers tijdens de eerste bijeenkomst hebben aangedragen. Aanmelden voor 7 november kan via m.lacroix@bouwendnederland.nl

 

Mayra Schoolen
Adviseur sociale zaken - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Donderdag 25 juli 2024
Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

De bouwsector staat bekend om zijn dynamiek en constante ontwikkeling. In deze snel veranderende industrie is het essentieel dat bedrijven en hun werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Regio Oost heeft hierop ingespeeld en een workshop georganiseerd die is gericht op de leercultuur binnen de sector.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.