1. Home
  2. Nieuws
  3. De korte lijntjes van ons familiebedrijf zijn echt een voordeel

'De korte lijntjes van ons familiebedrijf zijn écht een voordeel'

Dinsdag 5 november 2024

95 jaar. Dat is de verjaardag die Timmer- en Aannemersbedrijf Westendorp uit De Heurne in Gelderland afgelopen augustus vierde. Maar liefst vier generaties Westendorp brachten het bedrijf tot een betrouwbare specialist in de Achterhoek, waar klanten steeds terug komen. "Het is mooi om woningen in de buurt tegen te komen die mijn opa gebouwd heeft en die wij nu mogen onderhouden of renoveren", aldus Gerard Westendorp, derde generatie. 

Met zijn 61 jaar is Gerard nog niet klaar om zijn hamer aan de wilgen te hangen. Toch wordt zoon Wessel (21 jaar) langzaam klaargestoomd om het bedrijf over te nemen. "Ik hou me nu vooral bezig met het regelwerk op kantoor en met contact met de klanten", vertelt Gerard. "Ik ben niet meer actief op de bouw, al kom ik daar wel nog graag." Wessel daarentegen is vaak bij de projecten te vinden. "Ik wissel dat af met het werk op kantoor zodat ik daar in kan groeien." Moeder Erna is ook betrokken bij het bedrijf en is de motor achter de schermen. Zij houdt zich bezig met administratie en financiën. Momenteel zijn er vijf personen vast in dienst bij Westendorp, twee van hen al meer dan 25 jaar. Gerard vertelt dat ook de nieuwe generatie aantreedt. "We zijn een Erkend Leerbedrijf en leiden regelmatig jongeren op. Daar blijft er wel eens eentje van bij ons werken."

Van profvoetballer naar timmerman

Op de vraag of beide mannen altijd de ambitie hebben gehad om in het bedrijf te stappen, antwoordt vader Gerard volmondig ja. "Ik wilde van jongs af aan timmerman worden. Zodra ik vrij was van school, vertrok ik naar de werkplaats. Ik ben naar de technische school gegaan en heb daar houtbewerking als vak gekozen. Later ben ik me ook gaan specialiseren in de uitvoering en de aannemerij." Zoon Wessel had initieel een andere droom. "Ik wilde graag professioneel voetballer worden. Toen ik naar de middelbare school ging, heb ik ook gekozen voor het vak houtbewerking. Zo groeide ik langzaam in het vak. Sinds die tijd weet ik zeker dat ik ooit op een dag het bedrijf wil overnemen." Het feit dat het gezin naast het bedrijf woont en drie van de vijf gezinsleden dagelijks met het werk bezig is, draagt daar natuurlijk aan bij. "We hebben nog twee dochters, maar die bewandelen een andere weg", vertelt moeder Erna. "Op het gebied van klussen in hun eigen woning zijn onze dochters trouwens ook alleskunners!"

Snel schakelen

Het grootste voordeel van werken in een familiebedrijf vindt Wessel de korte lijntjes. "Je hoeft elkaar niet te mailen en ellenlang op een antwoord te wachten. We weten wat we aan elkaar hebben en kennen elkaars goede en minder goede kanten. We kunnen snel schakelen, problemen en uitdagingen rap oplossen en zo kwalitatief goed werk leveren." Het feit dat het bedrijf bijna 100 jaar bestaat onderschrijft deze uitspraak.

"We renoveren veel oude boerderijen, denk daarbij aan het compleet vernieuwen en het isoleren van de kapconstructies. We hebben een eigen machinale werkplaats waar we op maat gemaakte kozijnen, trappen, deuren of nét die speciale windveer kunnen maken. Een eigen machinale werkplaats binnen een aannemersbedrijf is tegenwoordig best uniek aan het worden. Het is een extra pluspunt van ons bedrijf waardoor ook de monumentale bouwvragen steeds vaker de weg richting De Heurne vinden. Bovendien kunnen we met onze vakmensen volledige verbouwingen van begin tot eind realiseren. We zijn goed in het ontzorgen van klanten en dat draagt bij aan het voortbestaan van Westendorp. Mensen komen steeds terug omdat ze weten dat ons team uit vakmensen bestaat", concludeert Gerard. 

Levensstijl

Is er dan geen enkel nadeel aan het werken met familie? Nee, eigenlijk niet, vinden vader, moeder en zoon. Nou ja, misschien dan alleen dat ze heel vaak over het werk praten. "Het is een levensstijl geworden. We zijn er zo aan gewend dat het niet meer als werk voelt. Het is leuk om te doen, we maken mooie dingen en we doen dat met mensen die we waarderen om ons heen", vindt Gerard. Toch zijn er ook momenten dat het werk niet het enige gespreksonderwerp is. "Aan het einde van de vrijdagmiddag komen we altijd bij elkaar om samen een alcoholvrij biertje te drinken. Dan wordt er echt niet alleen over de projecten gesproken, maar bespreken we ook andere onderwerpen die ons bezig houden. We zijn een hechte groep, hebben een goede klik met elkaar en helpen elkaar waar nodig", besluit Wessel.

Vierde generatie

Met de instap van Wessel in het bedrijf, is de voortzetting van Westendorp Timmer- en Aannemersbedrijf gegarandeerd. Als Gerard er over een paar jaar uitstapt, verwacht hij toch wel regelmatig in de werkplaats of op de bouw aanwezig te zijn. "Toen ik hier als kind aan het knutselen was, had mijn opa nog zijn eigen een kleine ruimte waar hij dingen maakte. Hij vertelde mij hoe hij dat deed en gaf mij zo al veel kennis mee over timmerwerk en de bouw. Ik kijk ernaar uit om mee te maken hoe de vierde generatie Westendorp het gaat doen."

Foto's via Timmer- en Aannemersbedrijf Westendorp

Isa Klein Tuente
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 29 april 2025
Zo bouwden we samen aan 2024 – bekijk ons e-zine

Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.

Dinsdag 22 april 2025
Digitaal opleveren, Slimmer bouwen

Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”

Maandag 7 april 2025
Een statige Inframarktdag in Zwolle

Donderdag 3 april was het een drukte van jewelste voor Bouwend Nederland regio Oost: in het centrum van Zwolle vond namelijk de Inframarktdag van de drie regio Oost-provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland plaats. Met ‘Samen Leren, Slimmer Werken’ als overkoepelende insteek van de dag werd het een meer dan informatieve ochtend – dit alles voorzien van een vleugje filosofie én vertrouwen.