1. Home
  2. Nieuws
  3. Jonge vakman weet wat hij wil ik hoor thuis in de gww

Jonge vakman weet wat hij wil: 'Ik hoor thuis in de GWW'

Woensdag 16 juli 2025

Voor Bart Bos (19) uit Vriezenveen is het zonneklaar: hij hoort thuis in de weg- en waterbouw. Sinds hij in 2022 aan de slag ging in de GWW-sector, is hij niet meer weg te denken van het werkveld. Met een passie voor grote machines, teamwerk en zichtbare resultaten, weet hij precies waarom hij hier wil blijven. "De wegenbouw is gewoon mooi werk." Zijn ambitie? Machinist worden op de grote kraan. Wat maakt dit vakgebied zo aantrekkelijk voor jonge vakmensen als Bart?

Bos startte zijn loopbaan in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) in 2022, net na de bouwvak. “Ik heb wat met grote machines en daar zijn er in de wegenbouw veel van. Ik begon met de mbo niveau 1-opleiding bij het ROC van Twente in Holten. Ik werkte vier dagen in de week en kreeg een dag theorielessen.” Ongeveer 80 andere leerlingen startten in hetzelfde jaar als Bos, bijna alleen maar jongens omdat het werk lichamelijk best zwaar is. Daar is de GWW’er het niet helemaal mee eens. “Natuurlijk wordt er fysiek wel wat van je gevraagd, maar als je slim werkt, kunnen de machines veel van het zware werk overnemen. Als het echt slecht weer is en je kunt niet meer werken door de regen, trekken we ons terug in de keet en wachten we tot we weer verder kunnen. We hebben trouwens ook echt goede kleding die je beschermt tegen het weer.”

Grote kraan

Bos komt uit een landelijke omgeving en heeft een trekkerrijbewijs. Met dat papiertje mag hij op een kraan werken. Hij zit nu op de kleine kraan, maar hij heeft een andere ambitie. “Ik wil graag machinist worden op de grote kraan. Daarvoor moet ik een mbo niveau 3-opleiding afronden. Je moet het zo zien: met een autorijbewijs mag je ook niet zomaar op een vrachtwagen rijden. Dat geldt ook voor de kraan. Ik moet eerst meer ervaring opdoen en meer theorie krijgen voordat ik de grote kraan kan besturen. Ik verwacht in 2027 klaar te zijn met de opleiding tot kraanmachinist. Dan ben ik er twee jaar mee bezig geweest.” 

Nooit in de file

Gedurende de die tijd is Bos echter wel de hele tijd aan het werk. “Ik werk bij Reko Raalte. Wij doen veel verschillende werkzaamheden in de weg- en waterbouw, zoals grondverzet, grondsanering, transport of sloopwerken. Onze projecten bevinden zicht allemaal in een straal van een uur rondom Raalte. We hebben veel werk, soms met een klein team van twee personen, maar soms ook wel met zes of zeven collega’s. Ik werk ook altijd samen met mensen en ik hou van teamwerk. Onze dagen beginnen meestal om half acht en we gaan door tot kwart over vier. Ik sta nooit in de file, nee, dat is zeker een voordeel.” Bos vervolgt: “daarnaast doen we vaak uitgebreide werken, zoals de reconstructie van een straat of het graven van een grote bouwput. Je ziet altijd snel resultaat van wat je doet.” 

Ondanks dat Bos pas drie jaar ervaring heeft in de sector, is hij wel stellig dat hij zijn verdere loopbaan in de weg- en waterbouw ziet. “Ik heb het naar mijn zin en zit hier op mijn plek. Waarom zou ik dan iets anders gaan doen?” 

Isa Klein Tuente
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 17 juli 2025
Van fabriek tot Friese wind: een dag vol innovatie, inzicht en ontspanning

Op vrijdag 4 juli jongstleden vond het jaarlijkse ledenuitje van Afdeling Stedendriehoek/Salland plaats. De dag stond in het teken van innovatie, ontspanning en onderlinge ontmoeting. Het programma begon met een boeiende en informatieve rondleiding bij de Fijn Wonen fabriek in Heerenveen, gevolgd door een ontspannen vaartocht op een Lounge skûtsje met aansluitend een uitgebreide barbecue. De zomerse omstandigheden en de uitstekende verzorging maakten het geheel tot een geslaagde en aangename bijeenkomst.

Maandag 7 juli 2025
Structureel budgettekort bedreigt infrastructuur

Nederland staat voor de grootste instandhoudingsopgave ooit. Bruggen, tunnels, sluizen en wegen zijn massaal aan het einde van hun levensduur. Storingen, afsluitingen en vertragingen nemen toe, en zonder actie komt de veiligheid én de economie in gevaar. Daarom heeft Rijkswaterstaat voor het eerst een Meerjarenplan Instandhouding (2025–2030) opgesteld. Een belangrijke stap richting meer transparantie, betere samenwerking en het aanpakken van achterstallig onderhoud. Maar het laat ook iets anders zien: we zitten in de gevarenzone.

Woensdag 25 juni 2025
Onderwijsdag van de Bouw in Regio Oost: ontdekken, beleven en zelf doen!

In Regio Oost staat de Onderwijsdag van de Bouw inmiddels stevig op de kaart. Zo maakten in Zwolle, Eibergen, Glanerbrug en Veenendaal meer dan tweeduizend leerlingen kennis met de wereld van de bouw en infra. Een mooie samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en Bouwend Nederland.