Logo Bouwend Nederland

Persoonlijke verhalen geven eerste Bouwvrouwendag een gouden randje

Woensdag 13 maart 2024

Speciaal voor de bouwvrouwen van Oost Nederland organiseerde Bouwend Nederland Regio Oost op de Internationale dag van de Vrouw een inspirerend event. Zo’n 55 dames waren 8 maart naar de Kampus in Rijssen gekomen voor de Bouwvrouwendag.

Meestal komen er bij bijeenkomsten en events minder mensen opdagen dan er zich hebben aangemeld. Vrijdag 8 maart was dat precies andersom, er waren méér deelneemsters aan de Bouwvrouwendag dan er zich hadden aangemeld. Dat enthousiasme zorgde meteen al voor een positieve sfeer. Met hun persoonlijke verhalen zorgden de twee spreeksters van de dag ervoor dat die sfeer uitstekend bleef.

Luisteren en vertellen

Na de aftrap door Bouwend Nederland was de vloer aan Claudi Schuurman-Groothuis. De directeur van Groothuis Bouwgroep in Genemuiden vertelde over hoe ze als dochter in de familie Groothuis de stap naar algemeen directeur van het familiebedrijf heeft gezet. Samen met haar broer en twee neven is zij eigenaar/aandeelhouder van Groothuis Bouwgroep. In haar persoonlijke verhaal ging ze ook in op hoe het was om in die positie kinderen te krijgen en daarna terug te komen in het bedrijf. De bouwvrouw vertelde echter niet alleen haar eigen verhaal, ze nodigde de deelneemsters uit om bij elkaar te gaan staan en vooral ook hún ervaringen als vrouw in de bouw te delen. Ze vroeg bijvoorbeeld hoelang ze al werkzaam zijn in de bouw en waarom ze hiervoor hebben gekozen. Die insteek zorgde voor openheid en verbinding. En het maakte ook duidelijk dat het merendeel van de dames in een functie als werkvoorbereider, calculator of directeur werkt. Bouwplaats personeel was dun gezaaid, er was één timmervrouw en een jonge studente die de opleiding voor monteur in de infra volgt.

Geen bergen, geen sneeuw, wel goud

Tweede spreekster was Nicole Sauerbreij. De Nederlandse snowboardster deed mee aan de Olympische Winterspelen van 2002, 2006, 2010 en 2014. In 2010, in Vancouver, wist ze zelfs de gouden medaille te winnen. Een uitzonderlijke prestatie voor iemand uit een land waar geen berg te bekennen is en sneeuw iets is van oude ansichtkaarten. Ze vertelde over de pittige reis die naar goud in Vancouver leidde. Een heel stimulerend verhaal over wilskracht, doorzettingsvermogen en het herkennen en inzetten van je kwaliteiten. En ook een verhaal over vitaliteit, over het belang van de juiste energie hebben, over energie krijgen en vooral ook over energie behouden. Uiteraard had de Olympisch kampioene haar gouden medaille meegenomen en kon die ereprijs worden bewonderd.

Positieve reacties

Deze eerste Bouwvrouwendag van Regio Oost werd afgesloten met een netwerklunch en een rondleiding over de Kampus waar onder meer Bouwmensen is gevestigd. Ook was er een professionele fotograaf aanwezig die de vrouwen de gelegenheid bood om alleen of samen met collega’s op de foto te gaan. De deelneemsters lieten weten dat ze erg genoten hadden van het event. De persoonlijke verhalen vonden ze erg inspirerend en soms ook heel herkenbaar. Ook de jonge studente had een leuke ochtend gehad. “Ik hoop dat er nog veel meer vrouwen in de bouw & infra gaan werken. Als er weer zo’n Bouwvrouwendag komt zou ik elke bouwvrouw aanraden om er naar toe te gaan.”

Esther ten Have
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Woensdag 8 mei 2024
Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.